Schildering en monument Anton de Kombrug

Bij de Anton de Kombrug in Zaandam is een nieuwe muurschildering. Op de foto hierboven zie je een familielid (in turquoise blazer) van Anton de Kom voor het nieuwe schilderij, zij woont ook in Zaandam.

Op woensdag 29 mei is van 19 tot 20.30 uur een inloopavond om aandacht te besteden aan de nieuwe Murai onder de Anton de Kombrug en het kunstwerk dat is ontworpen voor de herdenkplaats aan het slavernijverleden. De feestelijke verwelkoming van de muurschildering is om 19.30 uur bij de Anton de Kombrug/dr. M.L.Kingweg in Zaandam.

 De Zaanse beeldend kunstenaar en illustrator Brian Elstak heeft het eigentijdse Street-art kunstwerk gemaakt ter herinnering aan de rijke geschiedenis van de tot slaaf gemaakten. In de muurschildering worden de kracht en kunst van het verleden verbonden met het nu en de toekomst. Belangrijke inspirerende mensen uit de Afrikaanse diaspora en onze gedeelde geschiedenis komen samen op een groot familieportret. Een groep graffitikunstenaars met wie hij vaak samenwerkt hebben het uitgevoerd. Het sluit goed aan bij de schilderingen die eerder onder de brug zijn gemaakt. Dit zijn de landen die te maken hebben gehad met de Trans-Atlantische slavernij.

Monument ter herdenking van de Nederlandse Transatlantische slavernij en doorwerking daarvan.

Ook komt er een monument. Er is gekozen voor het ontwerp van de Engelse kunstenares Sokari Douglas Camp (zie foto hierboven en beneden). Iedereen moet zich erin herkennen. Het gaat over trots zijn, vrijheid, met elkaar in gesprek gaan, kijken naar een mooie gezamenlijke toekomst.

Het kunstwerk met de titel Three Graces-the-dialogue bestaat uit drie op een bankje zittende menshoge vrouwelijke figuren. Het representeert de uitwisseling van diepe gedachten, het integreren van ideeën en het smeden van hechte vriendschappen. De drie zittende figuren dragen kleurrijke authentieke gewaden, waarmee de trots van de cultuur die tijdens de slavernij werd onderdrukt, gevierd wordt. De samenwerkende partijen spannen zich in om het monument op 30 juni 2024 te kunnen onthullen.

Om bij te dragen aan de realisering van het monument hebben de initiatiefnemers een crowdfundingscampagne opgezet. Via de link kun je een bijdrage leveren.

Binnenkort volgt deel 2 van het interview met Patricia Viereck. Daarin lees je ook meer over het programma van Keti Koti.

Muurschildering van Brian Elstak

Lees ook Patricia Viereck  ‘Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt.

Deel 2 : Delen van kennis is zo belangrijk