Rita Noordzij: ‘Ik mag mezelf toch wel een beetje Zaankanter noemen?’

Vrijwilligerswerk geeft je veel. Je krijgt daardoor nieuwe contacten en het verbreedt je blik. Maar het is ook niet vrijblijvend. Er wordt wel op je gerekend.

Wethouder Rita Noordzij is verantwoordelijk voor Actief Burgerschap in de gemeente Zaanstad. Zij vertelt graag wat zij heeft met vrijwilligerswerk en met Zaanstad: ‘Ik kom uit Pernis, een dorp bij de grote stad Rotterdam. Die dorpse mentaliteit van Krommenie en Wormerveer herken ik van het dorp waar ik zelf uit kom. En dat het bij een stad ligt, waar je dichtbij woont.

In 1979 hebben we een huis gekocht in Kogerveld en ik heb 40 jaar bij het Westzijderveld gewoond. Dan mag ik mezelf toch wel een beetje Zaankanter noemen? Maar oudere Zaankanters zeggen altijd dat ik geen Zaankanter ben’, lacht Rita.

‘Alle drie de kinderen zijn hier geboren. Voor hen is de Zaanstreek echt hun thuis, ook al wonen ze nu elders in het land. Ze komen hier nog graag, we gaan dan met veel plezier winkelen in de Zaanbocht.’

Wethouder Rita Noordzij koos buurthuis De Lorzie in Wormerveer om het verhaal te vertellen over Actief Burgerschap

Typisch Zaans

‘Typerend voor de Zaankanter is de betrokkenheid, ze gaan ervoor. Net als Rotterdammers zijn het echte doeners. Het mopperen hoort er ook bij en dat ze niet gauw trots zijn. De grote betrokkenheid bij elkaar is echt mooi. Ze zijn er wel echt voor elkaar. Zoals de inzet voor vluchtelingen zes jaar geleden, toen er honderden vrijwilligers in de Zaanstreek opstonden om de nieuwkomers op te vangen in de Noorderkerk. Daar waren we wel uniek in. Het is mooi dat De Sluis, die hieruit is voortgekomen, nog altijd actief is.’

Deze plek waar nieuwkomers wekelijks Zaanse vrijwilligers ontmoeten om mee te praten, houden we graag in stand.’

Van huis uit

‘Ik was eerder apothekersassistent in het Westzijderveld. Namens de Christen-Unie ben ik zes jaar raadslid geweest en nu al weer bijna acht jaar wethouder. Mijn ouders hadden een groentezaak en als kind was het gebruikelijk dat we allemaal meehielpen. Ook zetten we ons namens de kerk in om mensen te bezoeken als ze ziek waren. Later was ik op de school van de kinderen actief als vrijwilliger en op het detentieponton aan de Isaac Baarthaven. Daar sprak ik met de mensen na een kerkdienst.

Ik ben een mensen mens, ik zoek altijd contact.

Door vrijwilligerswerk draag je iets bij aan de samenleving. Het moet wel bij je passen. Je moet iets vinden waar je je goed bij voelt. Het is fijn om betrokken te zijn. Omdat ik veel met vrijwilligerswerk heb, bezocht ik tijdens mijn raadswerk buurtcentra. Daar sprak ik vrijwilligers die tegen dingen opliepen. Het was fijn als de gemeente hen daarbij hielp. Ze voelden zich niet gehoord. Als raadslid voerde ik het woord over dergelijke zaken. Je hebt een overheid nodig die achter de vrijwilligers staat. Toen ik wethouder werd, zeiden ze “Dat actief burgerschap, dat moet jij maar doen. Daar heb jij je al jaren tegenaan bemoeid. Ik heb niet veel met financiën, ik ben meer van het uitgavenpatroon, zeg ik altijd. Tijdens speeches benoem ik vaak dat wanneer de vrijwilligers er allemaal mee stoppen de stad op slot gaat. Ze zijn overal actief.

Ik heb nog vaak verwondermomenten waar mensen zich allemaal voor inzetten.

Heel veel weet de gemeente niet, omdat ze nooit aankloppen voor hulp.’

Afscheid Akkelien Canrinus en Frank Jan Borst

Maatwerk

‘Toen ik raadslid was hoorde ik vaak dat vrijwilligersorganisaties behoefte hadden aan een aanspreekpunt bij de gemeente. Er waren veel wisselingen en wie moet je dan benaderen van de 1100 ambtenaren? Frank Jan Borst is vele jaren de ambtenaar geweest voor de buurthuizen. Tijdens de verzelfstandiging kwam er heel veel op ze af. Frank Jan Borst was de vaste baken bij de gemeente. Theunie de Bruin was de expert op vergunningen en hielp daarbij. Zij is inmiddels met pensioen. Recent heeft ook Frank Jan Borst afscheid genomen, hij is overgestapt naar duurzaamheid bij bouwprojecten. Bij zijn afscheid in buurthuis Dirk Prins roemden de buurthuisbesturen zijn betrokkenheid. Dat hij altijd benaderbaar was en met een antwoord kwam. Dat werd zeer op prijs gesteld. Hij was mijn rechterhand.

Freek Liebrand die de afgelopen jaren ook regelmatig contact heeft gehad met de buurthuizen neemt zijn taken voorlopig waar. We zijn bezig met een sollicitatieprocedure voor de opvolger van Frank Jan Borst.’

Rita Noordzij: ‘Zaanstad zet zich als Regenbooggemeente in om de veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI’s te vergroten. En dat is hard nodig!’

Serie Rita Noordzij

Lees nu ook deel twee waarin Rita Noordzij vertelt over verschillende projecten waar ze trots op is.

In deel drie zet Rita Noordzij op een rij hoe de gemeente het vrijwilligerswerk waardeert en hoe ze de toekomst ziet.