Een sportevenement met alleen maar winnaars

De sfeer zat er goed in. In een bomvol Zaantheater werd 30 januari de Zaanse Sportverkiezingen volop gevierd met een bruisend cultureel en sportief evenement. Na jaren corona had het publiek en de mensen op het podium er duidelijk weer zin in.

Sportbedrijf Zaanstad heeft een indrukwekkend evenement neergezet waar bekende sporters zoals Kees Koomen en Piet de Wit verschillende prijzen mochten uitreiken. De meeste prijzen werden uitgereikt door de wethouder sport.

Een belangrijk onderdeel was de uitreiking van de prijzen. Per categorie Sportcoach, Sporttalent, Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, ParaSport konden mensen stemmen op drie genomineerden. 2500 stemmen waren er uitgebracht en dat is veel. Dat je een stem moest uitbrengen op alle categorieën, maakte de keuze voor de stemmers wel wat lastig.

En daardoor misschien ook wel een beetje tricky. Wie het beste zijn of haar sociaal netwerk had weten in te zetten, won.

Heel vaak werd de zin ‘Hier staan alleen maar winnaars’ misschien ook wel terecht uitgesproken.

Marloes Steenbeek won in de categorie Zaans sporttalent

De Zaanse Sportverkiezingen zijn belangrijk. Dit is een waardering voor hun inzet. Gerard Slegers, wethouder Sport, benadrukte dat. ‘Het is goed dat het weer gevierd wordt dat hier veel sporttalent is. Bij sport gaat het om grenzen opzoeken en er soms overheen gaan. Maar je moet ook goed luisteren naar je lichaam. Toptalenten moeten iedere dag presteren. Typisch Zaans is niet lullen, maar poetsen. Dat past goed bij topsport waarbij je een stip op de horizon nastreeft. We willen in de Zaanstreek graag een kweekvijver zijn voor talent.’

Vrijwilligers zijn goud waard

Ook de vrijwilligers werden in het zonnetje gezet. Zonder al die verenigingen en vrijwilligers die zich inzetten voor uiteenlopende sporten van allerlei leeftijden zou er niets mogelijk zijn. De vrijwilligers zijn goud waard. Daarom kregen ze van stadsdichter Lisa van Tongeren een mooi gedicht opgedragen.

Tijdens de sportverkiezingen werden winnaars bekendgemaakt, zie de foto’s. Maar ook was er veel aandacht voor andere zaken. Zoals een veilig sportklimaat. Clubs die zich hier sterk voor maken, kregen een certificaat. Sportverenigingen die het stappenplan voor een veilig sportklimaat succesvol hebben doorlopen, ontvangen de erkenning voor een Veilig Sportklimaat. Dat is wel een zwaar en intens traject.

foto Mike Bink Zaanse Sportverkiezingen
Acrogym gymnastiekvereniging CCO, foto Mike Bink Zaanse Sportverkiezingen

Tussen de uitslag door werd het publiek getrakteerd op bijzondere optredens. Zoals van Acrogym Gymnastiekvereniging CCO Zaandam. Een half jaar geleden waren de duo’s gestart met trainen. Het resultaat, een combinatie van acrobatiek, turnen en dansen, was zo goed dat de duo’s hopen op een kwalificatie voor kampioenschappen. De jongste was 12, de oudste 22. Door twee tot drie keer per week 2 uur te trainen zetten ze een mooie show neer.

Mick van den Bree won in de categorie Sportcoach Dames en met het heren waterpoloteam ZV De Zaan.

De G-dansers, DANCEABLES van van de Juvat Performing Arts Studio vulden de volgende break met zo’n spetterend optreden dat verschillende mensen gingen staan. De dansers genoten zo van hun show dat het duidelijk voor herhaling vatbaar is. Een van de dansers zei: ‘Vinden jullie het leuk?’ Het applaus sprak boekdelen. Ook mooi dat ze haar mededansers bedankte. Zonder hen had ze er niet durven staan.

foto Mike Bink Zaanse Sportverkiezingen
G-groep DANCEABLES van de Juvat Performing Arts Studio stal de show! foto Mike Bink Zaanse Sportverkiezingen

Hesdi Gerdes maakte ook diepe indruk. De kickbokser zet zich na de topsport in om jongeren in Saendelft maar ook op andere plekken in beweging te krijgen. Hesdi Gerdes: ‘Ik weet dat het voor jongeren lastig kan zijn, dat het leven duistere kanten heeft. Ze hebben vaak een negatief zelfbeeld. Dat heb ik zelf ook ervaren. Zo heb ik ook negatieve ervaringen met criminaliteit en goede ervaringen met sport. Die ervaringen deel ik via sport in de wijk. Ik geef trainingen en lezingen. Gedane zaken kan ik niet goed maken. Wel kan ik jongeren weerbaarheidstrainingen geven. Dit hoef je niet te gebruiken op straat. Wel kom je daardoor veel zelfverzekerder over. Die houding komt je overal van pas, op straat, bij sollicitaties, bij vrienden.’

Yoeri Havik is de Zaanse Sportman van het jaar
Lynn Snel is de Zaanse Sportvrouw van het jaar
Sander Koomen mag zich Zaanse Parasporter van het jaar noemen. Sander heeft zeer beperkt zicht. Samen met Daaf ‘op wie hij blind kan vertrouwen’ zetten ze enorme prestaties neer met zwemmen, lopen en fietsen. ‘Het is zwaar, maar wel leuk!’

Meer Zaanse verhalen over sport

Topsport Zaanstreek helpt sporttalenten op weg

Het leven van topsporter Tony Boon (1)

Koger Fit Event: Gezond, sportief, cultuur gaat prima samen

Kees Koomen: Zelf heb ik ervaren wat voor pret je kunt beleven aan topsport.