Kees Koomen: ‘Zelf heb ik ervaren wat voor pret je kunt beleven aan topsport.’

Ik wil iedereen laten ervaren hoe leuk (top)sport is en hoe dit je leven kan beïnvloeden.

Wie is Kees Koomen?

Kees Koomen is geboren en getogen in Wormer. Na de studie landmeetkunde startte hij als verkoper in informatietechnologie. Als volleybal international vierde hij grote successen. Hij leerde bij de gesponsorde club Delta Loyd ook commercieel handelen, doelen met elkaar stellen, en je aan de afspraken houden. In zijn zakelijke carrière werd hij directeur van een bedrijf in de ict dat hij groot maakte en verkocht.

Sinds 2018 heeft hij aandelen gekocht in een ict bedrijf in Wognum. Het personeelsbestand is sindsdien gegroeid van 40 naar 200 mensen en staat in de top 20 van dienstverleners in deze sector in Nederland. Sinds 2010 is hij voorzitter van Stichting Topsport Zaanstad, nu Topsport Zaanstreek omdat ook Wormerland zich aangesloten heeft.

Kees Koomen: Zelf heb ik ervaren wat voor pret je kunt beleven aan topsport. Omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is hoe je zover komt, willen we daar via Topsport Zaanstreek graag aan bijdragen.

Ambitie is geen vies woord.

‘Ik ben een geboren en geboren Zaankanter. Toch heb ik al mijn topsportprestaties en zakelijke successen buiten de Zaanstreek gevierd. Ik ervaarde geen klimaat voor topsport. Hier heerst de sfeer “Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg.” Het feit dat hier geen belangstelling was voor topsport, daar werd ik down van. “Kom op” denk ik dan, we ontnemen sporters zo ontzettend veel plezier. Niet iedereen is geschikt voor topsport, maar ook als je niet op topniveau presteert dan kun je er veel plezier aan sport beleven.

In de sport maar ook in mijn zakelijke carrière wil ik het liefst altijd winnen. Als team het bijna onmogelijke weten te bereiken, daar geniet ik ongelooflijk van.

 

Ik wil niet horen dat iets niet mogelijk is. Je moet het proberen, soms lukt het, soms niet. Een nee kan ik moeilijk accepteren.’

Kees Koomen in de Topsporthal

Jeugdsportfonds

‘Toen de Junior Kamer Zaanstreek in 2007 vijftig jaar bestond wilden deze ondernemers iets extra doen. Ik was bij hen bekend als ondernemer en als topsporter. Ze vroegen of ik voorzitter wilde worden van het nieuw op te richten Jeugdsportfonds. Dat was vooral een sociaal gebeuren en had niets met topsport te maken. Mijn drie kinderen hebben altijd veel plezier beleefd aan sport en ze hebben hier veel aan te danken.

We weten dat er duizenden Zaanse gezinnen zijn, waarvan de ouders het zich niet kunnen veroorloven om hun kinderen te laten sporten. Daar wilde ik wat voor doen.

Via de Juniorkamer kwam er een fonds waarmee een mentor of school een aanvraag voor subsidie kon indienen. Dat was heel ingewikkeld, want de ouders konden het niet zelf aanvragen. Uiteindelijk hebben we 500 kinderen een bijdrage kunnen geven voor de contributie en (tweedehands) kleding en materiaal. In de drie jaar dat ik hier voorzitter van was heb ik ook wel gezinnen bezocht en gezien hoe fantastisch sport kan werken als je hun thuissituatie zag waar vaak grote problemen waren. Door de sport konden kinderen plezier maken in een gewone wereld.’

Start topsport Zaanstad

‘Bij de gemeente Zaanstad kwamen af en toe aanvragen binnen van topsporters voor een subsidie, maar de ambtenaren hadden geen kennis wie ze wel of niet moesten steunen. Toenmalig wethouder van sport Ronald Ootjers heeft daarom in 2009 het initiatief genomen voor de stichting Topsport Zaanstad. Ik werd benaderd voor het bestuur, evenals Piet de Wit, wereldkampioen wielrennen en Tom Krijns, die eerder directeur was van Topsport Amsterdammer, voetballer Richard Kornet en Fred van Dam die toen directeur was van Rabobank Zaanstreek.

We kregen voor de stichting een budget van de gemeente met de vraag of we bedrijven konden vinden die het bedrag wilden verdubbelen. Dat is gelukt echter niet alleen in cash geld, maar ook in specialistische hulp zoals fiscaal, medisch, woonruimte, etc.

Jeroen Olthof, voormalig wethouder gemeente Zaanstad bij de Topsporthal.

Jeroen Olthof

‘Als er niets is zoals in 2010 heb je partners nodig om zaken op te bouwen. We hebben een mooi netwerk aan bedrijven en mensen. Wij zijn hen allen dankbaar!

Eén iemand wil ik met name noemen en dat is voormalig wethouder Jeroen Olthof. Gek van sport en de durf om beslissingen te nemen in een periode dat Zaanstad er financieel ook niet al te rooskleurig voor stond. Gedurende twee perioden (8 jaar) zijn er heel wat initiatieven van de grond gekomen.

Zoals de Topsporthal, een nieuwe accommodatie voor AV Lycurgus waar ook Topsport mogelijk is, de komst van AZ naar de Zaanstreek en met hen heel veel Topsport kennis en zijn er Topsportevenementen naar de Zaanstreek gehaald. Hier kunnen zijn opvolgers op voortborduren.’

Lees nu ook deel twee: Wat doet Topsport Zaanstreek?