Hessel Kraaij kreeg onverwachts bezoek

Hessel Kraaij zit op Koningsdag rustig aan de koffie. Zijn vrouw had hem nog gezegd dat hij een knappe broek aan moest doen, maar dat deed hij natuurlijk niet. Zijn dochters zouden ook op de koffie komen. Dan zou er wel serieus iets aan de hand zijn. Hessel vond het wel wat vreemd.

Toen de bel ging, zei zijn vrouw dat het vast voor hem was. Voor de deur stond burgemeester Jan Hamming en zijn vrouw, en twee fotografen. ‘Toen had ik het meteen door. Ze staan niet elke dag bij je op bezoek.’

Het lintje wordt opgespeld door de vrouw van Hessel Kraaij. De foto’s bij dit verhaal zijn gemaakt door hun dochters.

Lang geleden

De burgemeester hield een toespraakje waaruit duidelijk werd dat Le Champion hem had aangemeld. ‘Lang geleden – van 1972 tot 1984 – heb ik daar vrijwilligerswerk gedaan. Ik organiseerde fietstochten en toeristisch fietsen, zoals de Ronde van Noord-Holland. Dat werd later een groot evenement met 6000 deelnemers. En ik was 12 jaar lang redacteur van het clubblad De Chamionner.Het erelidmaatschap van Le Champion kreeg ik al eerder. Toen ik zes jaar geleden met pensioen ging, wilde het bestuur van Le Champion me ook al voordragen voor een lintje, maar daarvoor had blijkbaar niemand het initiatief genomen. Een jaar geleden is dat alsnog gebeurd blijkbaar.

Mijn vrouw wist ervan, maar heeft het heel goed verborgen gehouden.

Grootste verdienste

47 jaar werkte Hessel Kraaij in het onderwijs. Daarnaast werkte hij als vrijwilliger aan het Cultuurmenu van Fluxus. Toen hij met pensioen ging, kwam het vrijwilligerswerk goed op gang. Zo is hij vrijwilliger bij het gemeentearchief, Zaans Erfgoed en de computervereniging Oostzaan. ‘De grootste klus die ik als mijn grootste verdienste beschouw is dat ik samen met Winnie de Wit de vereniging Historisch Zaandam heb opgericht. Dat is belangrijk werk, waar ik nu secretaris ben.

Dat is veel werk ten dienste van de gemeenschap.

Agenda Zaanstreek

Op het lijstje van de burgemeester kwam de Agenda Zaanstreek niet voor. Dat is een eigen initiatief, dat is meer een persoonlijke hobby. Voor wie doe ik het eigenlijk? lacht Hessel. Ik heb ooit gezegd dat ik minimaal 5.000 bezoekers per maand wil op de website, zo niet dan stop ik. Door corona en omdat er nauwelijks meer iets wordt georganiseerd is dit gedaald tot 3000 bezoekers. Je ziet wel dat er weer meer aanbod komt en daardoor ook bezoekers.

Het is leuk om dingen te doen waarvan je het gevoel hebt dat het enig nut heeft. Soms is het zelfs zo druk dat ik geen tijd heb om te wandelen en fietsen. Dat zijn ook hobby’s maar daar hebben we in de zomermaanden zeker weer tijd voor.’

Pretentieus, zo ben ik niet

‘Het vrijwilligerswerk levert verschillende netwerken op en een vriendenkring. Actief zijn voor de gemeenschap klinkt zo pretentieus, zo ben ik niet. Het is wel erg leuk om met vier, vijf heel verschillende dingen bezig te zijn. Die variatie aan werkzaamheden en diverse netwerken is heel fijn. Ieder heeft weer zijn of haar eigen expertise.

Het Zaans verenigingsleven staat goed aangeschreven. In de Zaans Erfgoedwereld alleen al staan zeker honderd vrijwilligers ingeschreven. En bij Le Champion zijn er ieder jaar voor de Dam tot Damloop zeker duizend vrijwilligers paraat. Dit zijn allemaal onmisbare mensen.

Getipt

Bij de Agenda Zaanstreek komen al die verschillende netwerken weer bij elkaar. Zo word ik bijvoorbeeld getipt door Historisch Zaandam dat de Stichting Monet bezig is met een Guurtjesdag. Door signalen uit mijn netwerk blijft de agenda levendig. Daar sluit alles op elkaar aan.

Zo lang ik me gezond voel, ga ik lekker door.

Lintjes

In Zaanstad zijn er op Koningsdag 2021 14 lintjesregen uitgereikt. Het overzicht vind je op de site van RTV Zaanstreek.

Desiree Gobels-Koonings kreeg een onderscheiding omdat ze al sinds haar tienerjaren akela is bij de scoutingvereniging De Watergeuzen. Over haar vrijwilligerswerk gaan we binnenkort een verhaal publiceren. Ze is ook actief in de begeleiding van nieuwkomers.

Wil jij ook iemand voordragen voor een lintje? De laatste jaren komen er minder aanmeldingen bij. Dus ken jij iemand die serieus vrijwilligerswerk doet en een lintje verdient, dan kun je hem of haar aanmelden via deze link.