Agenda Zaanstreek: Veel activiteiten verdienen meer publiek.

‘Het leek een leuk idee om een agenda te maken wat er in de Zaanstreek gebeurt.’

Drie jaar geleden startte Hessel Kraaij als privé-initiatief Agenda Zaanstreek. ‘Ik had daarvoor 47 jaar in het onderwijs gewerkt als administrateur. Dat was mijn lust en leven en ik werkte 50 tot 60 uur in de week. Toen ik met pensioen ging, vroeg ik me af “Wat nu?”

Header website van Agenda Zaanstreek

Ik vond het een leuk onderwerp om de culturele activiteiten in de Zaanstreek onder te brengen in een agenda. Bij FluXus heb ik een korte cursus gevolgd om te leren hoe je een website maakt.’

Hessel Kraaij van Agenda Zaanstreek
Hessel Kraaij van Agenda Zaanstreek

Niet 100 % compleet

‘Je kunt niet 100% procent compleet zijn, maar ik streef er wel naar zoveel mogelijk en zo compleet mogelijk op één plek het aanbod te laten zien. Dat varieert van een klassiek en een popconcert tot een tentoonstelling of een sociale activiteit van een verzorgingshuis. Maar ook neem ik natuurbeleving op bij de Poelboerderij, de stadsboerderij in Zaandam of een activiteit in de Heemtuin.’

Hessel Kraaij van Agenda Zaanstreek
Hessel Kraaij van Agenda Zaanstreek

Tijdrovende hobby

‘Alles wat ik binnenkrijg van de instellingen zet ik online. Ik voer daar geen redactie op. De instellingen vraag ik niet iedere keer om informatie, wel laat ik ze weten dat als ik leuke zaken heb gevonden ik het ook op de site heb geplaatst. Het plaatsen en het snuffelen naar onderwerpen is een tijdrovende hobby.’

Gemiddeld ben ik er wel vijftien uur per week bezig.’

Hotspot

We hebben afgesproken om de foto te maken bij Cultureel centrum Bullekerk. Hessel Kraaij: ‘Dit leek me een goede locatie, want dit wordt een hotspot. Aan de overkant ontwikkelt FluXus zich in de Verkadefabriek. Op het Papenpad zit de ‘Muziek Haven’ en aan de Westzijde heb je de Vermaning. Zo heb je hier een enorm diversiteit aan cultuur, variërend van superklassiek tot popconcerten.

Ik ben zelf ook secretaris van Historisch Zaandam. Wij gaan vanaf 1 september elke dinsdagochtend hier huishouden in de Bullekerk met een inloopspreekuur.’

Ongelooflijk veel aanbod

‘Het is niet te geloven hoeveel aanbod er is. Iedere week geef ik aan de Orkaan een overzicht van de activiteiten voor de komende week. Nu is het rustig vanwege de vakantieperiode en zijn er zo’n 35 activiteiten. Normaal zijn dat er wel 150, er is ontzettend veel te doen. Een muzikale middag in een verzorgingstehuis zit zo vol. En bingo in een buurthuis trekt zo vijftig man. Wanneer je bij de Bullekerk een uitsmijter kunt eten met je buurtgenoten dan komen er toch al snel twintig mensen.

In diverse grote kerken zijn regelmatig klassieke concerten. Zij zetten een heel goede kwaliteit neer. Mijn ambitie met de agenda was dat de organisatoren dit ook op elkaar afstemmen zodat ze niet op dezelfde dag programmeren. Dat is helaas niet gelukt.’

Hessel Kraaij van Agenda Zaanstreek
Hessel Kraaij van Agenda Zaanstreek

Onbekend maakt onbemind?

‘Veel evenementen halen maar af en toe de krant terwijl er veel meer gebeurt. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoeveel aanbod er is. Ze trekken regelmatig heel weinig publiek. Mensen weten het misschien niet.

In mijn optiek zijn er ook activiteiten die meer belangstelling verdienen maar de krant niet halen. Leuk is Music & Dreams, dat is heel kleinschalig opgezet. Iedere zondagmiddag is in het café op de Zuiddijk in Zaandam een leuke muziekmiddag. Ik heb geen idee hoeveel mensen er komen, maar ik weet wel dat de eigenaresse hier met veel enthousiasme mee bezig is.

In de oude fortgarage in Zaandam aan de Westzijde is de Dans Hotspot Van Kooten. Dat is een geweldige locatie waar eens per maand een groot galabal is met een big band. In Wormerveer is café de Melterij heel actief. Hier zijn veel horecaconcertjes maar ook programmeren ze ieder jaar het Zaanfolk Festival in het Wilhelminapark.

Laatst was er een enthousiaste vrijwilliger van FluXus die op een zondag een meezingevenement had georganiseerd rond wereldculturen met als titel Zing de wereld rond.

Daar kwamen dan drie mensen op af, zo jammer.

Het Zaanzomerevenement is ten gronde gegaan door gebrek aan subsidie. Toen Freek de Jonge daar optrad waren er veertig man en in het Zaantheater zijn shows met hem uitverkocht. Ik weet niet waar dat aan ligt. Als ik naar evenementen in Purmerend en Alkmaar kijk dan lijkt daar veel meer publiek af te komen.’

Slag op de Zaanse Schans

‘Over vijf jaar is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Zaanse Schans plaats vond. Het is mijn ambitie om daar een gigantisch evenement neer te zetten. Waarom kan dat wel in Alkmaar en Leiden en niet in Zaanstad? Als je er niet in gelooft, dan gaat het ook niet gebeuren.’

Sparringpartner

‘Er gebeurt heel veel in de buurthuizen. De wekelijkse breiclub neem ik niet over, wel als ze iets bijzonders maken. Ik doe dit werk in mijn eentje en ik heb al moeite genoeg om het allemaal bij te houden. Toen ik startte heb ik een workshop gevolgd voor de website, maar het zou wel fijn zijn om er mensen bij te hebben die daarbij kunnen helpen. Ook om te sparren over hoe het gaat. Zo had ik als doelstelling minimaal vijfduizend bezoekers per maand, anders is het de energie niet waard. Gemiddeld krijg ik er 10.000, maar vorig jaar bijvoorbeeld had een top van 22.000.

Het zou prettig zijn om met iemand te sparren over de daling zodat we deze weer kunnen laten stijgen. Mocht je tips hebben of een reactie, dan zou ik dat leuk vinden. Ook negatieve kritiek, want daar leer je van.

De agenda van Hessel vind je hier.