Blog Dit is Assendelft etalage van Pascal Fielmich

‘Ik wilde mijn omgeving leren kennen en laten zien hoe mooi Assendelft en de Zaanstreek is. Het is een uitdaging om gewone dingen zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Met mijn blog over Assendelft wil ik het lokale verbinden door lokaal te verbeelden.’

Jarenlang richtte fotograaf Pascal Fielmich zijn blik op Assendelft. Eerst via zijn blog Oog op Assendelft en later via Dit is Assendelft. Tegenwoordig maakt hij Dit is de Zaanstreek.

Pascal is enorm enthousiast over zijn woongebied. Als hij begint met vertellen, dan komen er veel verhalen. Hieronder vind je deel 1. Over hoe hij startte als fotograaf van Assendelft. Een dorp met veel gezichten: het oude lintdorp, de nieuwbouwwijk Saendelft (die officieel af is) en de nieuwbouwwijk Kreekrijk die verrijst.

De import Assendelver wordt tegenwoordig zelfs herkend op straat, zo groot is het bereik van zijn reportages. Meestal is hij in Assendelft te vinden, maar tegenwoordig slaat hij zijn vleugels uit in de gehele Zaanstreek. Daarover lees je binnenkort meer.

Pascal Fielmich, foto Sarah Vermoolen
Pascal Fielmich: ‘Ik vind mijn werk ontzettend leuk.’ Foto Sarah Vermoolen

Pascal Fielmich, waar kom jij vandaan?

‘Ik ben in Hilversum geboren en opgegroeid. Sinds 2002 woon ik in de Zaanstreek. Ik ben voor de liefde verhuisd. Mijn Zaanse vriendin heb ik in Australië leren kennen. Omdat het voor mij hier makkelijker te aarden was dan voor mijn vriendin in Hilversum zijn we hier samen gaan wonen. Eerst zeven jaar in Krommenie en daarna in Assendelft (Saendelft). We wonen hier met onze drie dochters.’

Ik vind het hier gemoedelijk. De mensen zijn direct, maar je kunt hier wel makkelijk aansluiting vinden en je hier aarden

Foto Pascal Fielmich Dit is de Zaanstreek Assendelft
‘De komst van Starbucks naar Assendelft is een van de best scorende berichten.’ Dit was overigens een goed geslaagde 1-april grap.
Foto Pascal Fielmich Dit is de Zaanstreek

Waarom maak jij de blog Dit is Assendelft en Dit is de Zaanstreek?

‘In 2013 ben ik gestart als zelfstandig fotograaf, daarvoor werkte ik in loondienst als webdesigner. In 2014 ben ik Oog op Assendelft begonnen. Dat sloot aan bij een landelijk concept, zodat ik niet het wiel opnieuw hoefde uit te vinden. Toen het netwerk ermee stopte omdat het te lastig was om aan sponsorinkomsten te komen, ben ik verder gegaan met Dit is Assendelft. Het is een goede manier om je eigen omgeving te leren kennen en te laten zien hoe mooi het is. Het is ontzettend leuk om te doen.’

Het is een uitdaging om de gewone dagelijkse dingen op een bijzondere manier in beeld te brengen.

Pascal Fielmich Dit is de Zaanstreek Assendelft
Graffitikunstenaar Peter Meijn geeft het stadsverwarmingshuis aan de Blauwe Ring in Assendelft een nieuwe look. Foto Pascal Fielmich van Dit is Assendelft: ‘Ik hou van contrast. Dat zie je terug in mijn foto’s.’

Wat voor reportages maak je voor Dit is Assendelft en Dit is de Zaanstreek?

‘De eerste foto voor de blog was van de watertoren met zonsondergang. Dat kan natuurlijk niet missen. Dit is voor Assendelvers het gevoel van thuiskomen. Wanneer ik een foto van de watertoren post, levert dat gegarandeerd veel hits op. Ik startte door op de fiets te stappen en te kijken wat voor leuke dingen ik onderweg tegenkwam. Eerst was het alleen een foto en een titel, daarna kwam er ook een bijschrift bij. En tegenwoordig staan er ook teksten bij, niet te lang, want dan lezen mensen het niet.

Ik betrek de volgers ook bij. Ze kunnen bijvoorbeeld foto’s insturen of iets raden of meedenken.

Als er een evenement wordt georganiseerd door Lotus Events bij het winkelcentrum in Saendelft of er gebeurt iets leuks op school, dan ga ik meestal langs. Zo’n levende kerststal of de Sinterklaasviering vinden mensen leuk. Bij de sportverenigingen gebeurt ook veel waar ik bij ben. De komst van de moskee en de verbindingsweg A8-A9 zijn hot items. Gelukkig zijn er ook leuke onderwerpen, zoals Immer Gerade Aus, de kofferbakmarkt, Kom in de Kas/Kom in de Stal en de Kermis. Die zorgen voor de verbinding. Het is mijn missie om het lokale te verbinden door lokaal te verbeelden. Ik wil zowel de leuke en minder leuke dingen in het dorp laten zien.

De afwisseling in onderwerpen is heel groot, dat vind ik zelf heel leuk. Het varieert van schaapje in de wei tot wietkwekerij.’

De grote contrasten dagen me als fotograaf uit om het zo goed mogelijk in beeld te brengen.

Foto Pascal Fielmich Dit is de Zaanstreek Assendelft
Pascal Fielmich: blik op Assendelft: ‘De foto van Peter Ruis met zijn schaapskudde behoort tot de best bekeken berichten van 2015.

Welke berichten scoren goed?

‘Sinds juli 2014 heb ik meer dan 1700 berichten gepubliceerd op mijn blog over Assendelft. In 2018 werd het blog gelezen door bijna 70.000 gebruikers. Een 112 bericht scoort helaas vaak vele malen beter dan een leuk bericht, waar veel meer tijd is besteed aan de fotografie en tekst. Je kunt het als sensatiezucht zien, maar het verbindt ook. Gelukkig is een 1-april grap uit 2015, over de komst van een Starbucks in Saendelft, nog steeds een van de best scorende berichten! Hier kwamen ontzettend veel reacties op, zelfs van een Starbucks Nederland. Door dit bericht raakte het blog echt in een stroomversnelling.’

Foto Pascal Fielmich Dit is De Zaanstreek
Foto Pascal Fielmich, Dit is de Zaanstreek: ‘De variatie aan onderwerpen is heel divers. Zo maak ik een reportage over een speeltuin en even later ben ik bij het oprollen van een wietkwekerij.’

Waarom maak jij de blogs Dit is Assendelft en Dit is de Zaanstreek?

/Dit is mijn etalage. Winkels zijn er tegenwoordig steeds minder. Ik heb geen fotozaak waar ik mijn werk kan laten zien. Internet is het podium waar ik mijn kunsten vertoon. Hierdoor krijg ik ook betaalde opdrachten.’

Foto Pascal Fielmich/Dit is de Zaanstreek: ‘Mijn overbuurvrouw tipte mij dat haar dochter Indy Robles (9 jaar) BN’s gaat interviewen in het SBS programma ‘Saved by the Bell’. Daar heb ik een reportage over gemaakt. Ik heb al gehoord dat Indy in de meeste afleveringen voorkomt.’

Hoe kom je aan je onderwerpen?

‘Overal waar ik kom, geven mensen mij tips. Veel items leveren weer nieuwe tips op. Op school, bij de sportvereniging en op straat spreken mensen mij aan. Als het iets bijzonders is, dan vind ik het leuk om in beeld te brengen. Het moet iets anders zijn normaal, dan ben ik al snel getriggerd. Zo word ik ook regelmatig benaderd door boeren, bijvoorbeeld voor de pinkenveiling of als de schapen naar de wei of naar de stal worden gebracht. Het maaien van maïs levert ook een mooie reportage op.’

Binnenkort deel 2: Hoe kijkt Pascal Fielmich naar Assendelft en wat zijn zijn tips?

Meer Zaanse Verhalen over Assendelft

21 juni 2019 is het evenement Gelukkig Zaans in Assendelft. Volg de ontwikkeling en de verhalen via Facebook.

Wandelgroep Assendelft, lees meer

Zonnebloem Assendelft, lees meer