Zaanse Pakhuizen in beweging

Zaanse Pakhuizen, foto Alfons van Schijndel
Bestuur van Stichting Zaanse Pakhuizen (tot eind december 2018): Ron Sman, Marry van der Aar, Ekko Vermeulen, Louis Groen, Frans Wytema, Piet van Nugteren. Foto Alfons van Schijndel

‘Vijf jaar geleden kwam ik even kijken bij de stichting Zaanse Pakhuizen en molenschuren. Dit zou niet voor langere tijd zijn, had ik voorbarig besloten. Het huidige bestuur had al eerder vastgesteld dat het een goede zaak zou zijn om het bestuur na de voltooiing van het omvangrijke Paauw-project zich verder te verjongen. De oudere bestuursleden, waarvan de meesten al sinds de oprichting van de stichting in 2002 in functie zijn, zouden dan vervangen worden door een nieuwe generatie bestuursleden. Dat gaat nu gebeuren. We krijgen een sterk verjongd bestuur. Ik ben gevraagd om per 1 januari 2019 als de nieuwe voorzitter te gaan optreden.’

Ekko Vermeulen is directeur bij Floramedia, een communicatiebedrijf en drukkerij voor de groene markt. Daarnaast zet hij zich met groot enthousiasme in voor het behoud van het Zaanse erfgoed. Sinds januari is hij de nieuwe voorzitter van Stichting Zaanse Pakhuizen en molenschuren.

‘Zeven jaar geleden hebben mijn vrouw en ik een vervallen pand aan de Hoogstraat in Koog aan de Zaan gekocht, met als doel een deel van het voormalige pakhuis De Boterton, van het Zuideinde 130 te Koog aan de Zaan, op deze plaats te kunnen restaureren en herbouwen. Het oude pakhuis was meer dan 100 jaar in gebruik geweest door Hero de Jager, een destijds belangrijke leverancier van bakkerijgrondstoffen. De Boterton bestond uit twee delen, een 17e-eeuws woonhuis en een 19de-eeuws pakhuis. Op ons perceel kreeg het originele 19e-eeuwse pakhuis gedeelte van De Boterton weer een passende plaats aan De Zaan.’

Het 17e-eeuws woonhuis ligt nog in de opslag bij Bart Nieuwenhuijs.’

Sarah Vermoolen, boterton Koog aan de Zaan
Pakhuis De Boterton in Koog aan de Zaan, foto Sarah Vermoolen

Tijd voor Stichting Zaanse Pakhuizen

‘Toen dit privé-project klaar was, kwam ik in aanraking met Stichting Zaanse Pakhuizen, doordat ik zelf nu ook in een pakhuis woon. Het leek me wel leuk om me een keer te oriënteren, maar ik had zeker niet de intentie om er jaren intensief mee aan de slag te gaan. Dat is alweer vijf jaar geleden. Bij de eerste vergadering maakte ik kennis met de Zaanse parels, die eigendom van deze stichting waren: Pakhuizen De Baars, Waal en Maas, molenschuur De Schepel, de houtloodsen aan het Hazepad en de vervallen molenschuur van De Paauw. Bestuursleden als Ron Sman, Frans Wytema, Piet van Nugteren en Henk Bouman waren erg actief en hadden veel kennis van het Zaanse erfgoed en van fondswerving.

Molenschuur De Paauw, foto Alfons van Schijndel
Molenschuur De Paauw, foto Alfons van Schijndel

Ik voelde me een kleine jongen die er toevallig bij zat omdat ik ook een pakhuis had.

Langzamerhand ging ik me steeds meer verdiepen in dit erfgoed en spraken we af dat ik de communicatie voor de stichting zou gaan verzorgen. Ik liet een website bouwen die ik vulde met informatie en legde contacten met de pers, zodat we meer aandacht kregen, zoals van RTV NH, het Noord-Hollands Dagblad, Zaanradio en van de verschillende huis-aan-huisbladen. Toen kreeg ik de smaak te pakken.

In dezelfde periode werd ik ook directeur bij Floramedia waardoor ik het steeds drukker kreeg.

In combinatie met een gezin met twee kleine kinderen was het best moeilijk om tijd vrij te maken voor de stichting.’

Meer over de Stichting Zaanse Pakhuizen

Toch bleef Ekko Vermeulen bijzonder actief voor de stichting. Lees het verhaal over de nieuwe hennepklopmolen De Paauw in Nauerna.

Ron Sman, de penningmeester van stichting Zaanse Pakhuizen en molenschuren kreeg bij zijn afscheid in december 2018 de erepenning van de gemeente Zaanstad uitgereikt. Lees meer