Zonnebloem Assendelft komt op bezoek

Zonnebloem Assendelft, foto Sarah Vermoolen
Zonnebloem Assendelft, foto Sarah Vermoolen
Bea Tiggelman, foto Sarah Vermoolen, Assendelft Zonnebloem
Links Bea Tiggelman, voorzitter Zonnebloem Assendelft

Jolanda Schouten, Carolina van Steen en Anita van Steen (die de groep heeft aangemeld voor de wijkwaardering)

‘Afgelopen voorjaar hebben we gevierd dat de afdeling Assendelft van de Zonnebloem veertig jaar bestaat. Zelf ben ik vanaf 2001 vrijwilliger.’ Voorzitter Bea Tiggelman zet zich al heel veel jaren in voor de Zonnebloem. ‘We hebben naast de huisbezoeken goed lopende activiteiten. We organiseren verschillende uitjes voor onze gasten die niet meer mobiel zijn en er af en toe wel uit willen. Iedere maand gaan we er op uit, dat kan iets kleins in de buurt zijn maar ook iets groots. Bijvoorbeeld met een grote liftbus naar Madurodam, Artis of een visje eten in Volendam. Dat kan dankzij de vrijwilligers waar ik heel erg blij mee ben.’

Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de wijkwaardering. Op 21 november 2018 kregen de vrijwilligers van De Zonnebloem Assendelft de wijkwaardering toegekend. Meer verhalen over de wijkwaardering lees je hier.

Op wie richt Zonnebloem Assendelft zich?

De Zonnebloem heeft in de gemeente Zaanstad elf afdelingen. ‘Wij richten ons op de bewoners van Assendelft en Saendelft die nog thuis wonen of in aanleunwoningen. De verzorgingstehuizen organiseren zelf al veel activiteiten, dus dat is niet onze doelgroep.

Het zijn voornamelijk oudere mensen, die soms in een rolstoel zitten en minder mobiel zijn.

Assendelft is een dorp. Via mond op mondreclame horen we via de familie, de huisarts of mensen in de buurt dat iemand wellicht behoefte heeft aan bezoek van een vrijwilliger van De Zonnebloem. Meestal zijn mensen heel blij als we langskomen. Het komt ook wel eens voor dat een familielid voorstelt om bij iemand langs te gaan en degene daar geen prijs op stelt. Dan laten we het natuurlijk zo. Iemand van het bestuur gaat eerst samen met de vrijwilliger kennismaken. Als het klikt, dan maken ze samen afspraken hoe vaak de vaste vrijwilliger langskomt. Sommige vrijwilligers hebben zelfs twee mensen waarbij ze af en toe op bezoek gaan.

Het is moeilijk om in te schatten of iemand eenzaam is, want daar kom je niet altijd voor uit.’

We merken dat mensen het fijn vinden als er iemand van de Zonnebloem langs komt, zodat je even samen kan praten en soms naar buiten kan.

De dames van de activiteitencommissie werden in de bloemetjes gezet.

Carolina van Steen (rechts): ‘Dit vrijwilligerswerk is het leukste dat er is. Ik doe het al tien jaar. Je kunt mensen over de streep trekken die door hun handicap normaal niet ergens kunnen komen. Zo sprak ik een keer een man die voor het laatst in Amsterdam was geweest toen de paardentram daar nog reed. We hebben toen een tocht met een rondvaartboot geregeld met de rolstoel. Dat was nog een hele beweging, maar zo leuk.

Toen we een andere keer met de Rode Kruistram door Amsterdam reden, vertelde een vrouw die terminaal was dat ze nog nooit op de Albert Cuyp geweest. Het weekeinde daarna zijn we er met haar geweest. Een paar maanden later is ze gestorven.

Alle gasten zijn speciaal en iedereen heeft een eigen verhaal. Vaak zien mensen vooral de witte haren, maar van binnen zijn veel mensen nog jong. Het lijft doet het dan niet meer, de geest nog wel.’

Wat onderneemt Zonnebloem Assendelft?

Bea Tiggelman: ‘Naast de uitjes is het bezoekwerk heel belangrijk. We bezoeken mensen die eenzaam zijn en weinig of geen bezoek krijgen. Het gaat vaak om alleenstaande mensen, waarvan bijvoorbeeld de kinderen ver weg wonen. We richten ons op mensen die in een rolstoel zitten of minder mobiel zijn. Onze vrijwilligers komen dan langs om een praatje te maken, even naar buiten te gaan of een spelletje te doen. Sommige mensen kijken er ontzettend naar uit.

Wanneer je dan weggaat, is altijd de vraag: Wanneer kom je weer?

Iedere maand organiseren we een uitje. Een dierenpark doet het altijd goed, maar we zijn bijvoorbeeld vorig jaar ook naar de zandsculpturen in Garderen geweest. Met elkaar eten vinden ze ook altijd leuk. Zo hebben we wel eens een etentje bij de Prins in Westzaan of een high tea bij Tante Tee in Krommenie. De monden staan dan niet stil. Wanneer ze in de bus zitten, begint het geklets. Ze vinden heel gezellig om elkaar te ontmoeten. Soms ontstaan er zo nieuwe vriendschappen. Dat is helemaal geweldig. Ze moeten betalen voor een uitje, maar dat is nooit een punt omdat ze het veel te gezellig vinden om mee te gaan. De gasten vullen aan het begin van het jaar een lijst in waar ze belangstelling voor hebben. Als we dan iets organiseren dat bij hen past, dan bellen we ze.

‘Wat leuk dat je aan mij denkt,’ hoor je dan vaak.

Daar doe je het immers voor.

Wanneer je met de groep op pad bent, dan is het gewoon gezellig en altijd leuk. Er zijn altijd genoeg gasten die meewillen.’

Zonnebloem Assendelft, foto Sarah Vermoolen
Zonnebloem Assendelft, foto Sarah Vermoolen

Wat brengt De Zonnebloem Assendelft voor de vrijwilligers?

‘We hebben heel veel trouwe vrijwilligers, die dit werk al vele jaren doen. Gelukkig krijgen we er af en toe ook nieuwe bij. Ook mensen die nog werken en het bezoekwerk daarnaast doen. Daar zijn we heel blij mee.
De vrijwilligers maken de gasten zo blij. Zo word je altijd bedankt als ze de bus uitstappen.

De glimlach en de dankbaarheid, daar doe je het voor. Het is fijn om iets te doen voor je medemens als je zelf nog goed gezond bent.

Alle vrijwilligers zijn we dankbaar.’

Het is een ontzettend fijne groep, ik prijs ze daarom graag de hemel in.

Zonnebloem Assendelft, foto Sarah Vermoolen
Vrijwilligers Zonnebloem Assendelft: ‘We hebben de leukste groep die er is’
foto Sarah Vermoolen