Handen uit de mouwen: waar begin je?

Stel, je wilt de handen uit de mouwen steken en iets doen voor een ander. Hoe vind je vrijwilligerswerk dat bij je past? Met deze en andere vragen kloppen Zaankanters aan bij de spreekuren van de verschillende wijkcentra. Akkelien Canrinus van Zaankanters voor elkaar geeft antwoord op drie veelgestelde vragen.

Wat doet Zaankanters voor Elkaar?

vacature 1Van de Zaankanters die vrijwilligerswerk (willen) doen vonden er vorig jaar 342 hun weg naar een van de spreekuren in de wijken van Zaanstad. Tijdens zo’n spreekuur kun je terecht met vragen over vrijwillige inzet. ‘Het idee is dat we iedereen die als vrijwilliger wat wil betekenen, en in het bijzonder mensen die online minder bedreven zijn, op weg helpen,’ vertelt Akkelien Canrinus van Zaankantersvoorelkaar & Buuv, die vacatures voor vrijwilligerswerk op internet beschikbaar hebben.

Hoe kom ik aan vrijwilligerswerk dat écht bij me past?

Het aanbod van vacatures is heel divers en er is écht voor ieder wat wils. Van communicatiewerk en boekhouden tot barwerkzaamheden en timmerwerk, het moet wel gek lopen wil er geen match mogelijk zijn. Belangrijk is dat je weet wat je wilt én wat je kracht is. Op basis daarvan stel je je zoekopdrachten en profiel op de sites van Zaankantersvoorelkaar en Buuv samen. Wat betreft je profiel: vermeld alleen (werk-) ervaring die er voor dit werk toedoet.

Ik wil graag wat voor een ander doen, en me liever niet binden aan langlopend vrijwilligerswerk voor een organisatie. Wat kan ik doen?

Meld je bij Buuv. Waar Zaankantersvoorelkaar een aanbod heeft van vacatures in opdracht organisaties, heeft Buuv werk van bewoner tot bewoner. Dat zijn kortlopende klusjes voor mensen uit jouw buurt, zonder langdurige verplichting.vacature 3

Geschikte reacties op de vacature online van onze organisatie blijven uit. Wat kan ik doen?

In die gevallen bevat een vacature vaak te veel informatie. Eén tekst waarin je meerdere soorten vrijwilligerswerk aanbiedt, zorgt voor verwarring. Zoeken jullie meerdere personen of is het de bedoeling dat één persoon al het werk doet? Soms is een tekst zo professioneel opgesteld dat hij het idee wekt dat het om een betaalde functie gaat. Lange teksten nodigen sowieso niet uit tot lezen. En zet als organisatie ook andere middelen in om vrijwilligers te vinden, zoals sociale media.

Bekijk ook de reportage over Buuv


De afbeeldingen zijn voorbeelden van eerdere vacatures op Zaankantersvoorelkaar en Buuv. Actuele vacatures en klussen vind je op www.zaankantersvoorelkaar.nl en zaanstad.buuv.nu.


De spreekurenvacature 4

Assendelft
Buurtcentrum A3 | Dorpsstraat 386 | Assendelft
woensdag 13.30 – 15.30 uur

Koog aan de Zaan
Buurtcentrum de Vuister | Molenwerf 44
dinsdag 13.00 – 15.00 uur
Het Brandtweer | Breestraat 110
donderdag 9.30 – 11.30 uur

Krommenie
De Palmboom | Snuiverstraat 63a
Binnenkort op woensdag.

Wormerveer
Buurtcentrum de Lorzie | Marktplein 3
woensdag 10.00 – 12.00 uur

Zaandam

Buurtcentrum de Bovenkruier | Drielse Wetering 49
maandag 10.00 – 12.00 uur
Sociaal Wijkteam Rosmolenwijk |Klampersstraat 1
maandag 9.30 – 11.30 uur
Buurtcentrum de Poelenburcht | Weerpad 1
dinsdag 9.30 – 11.30 uur
Sociaal Wijkteam p/a Kleurrijk | Dominee Martin Luther Kingweg 157a
dinsdag 10.00 -12.00 uur
Sociaal Wijkteam Zaandam-Zuid | Menno Simonszstraat 34 A
donderdag 10.00 – 12.00 uur
Sociaal Wijkteam p.a. Saenden | Nova Zembla 2
donderdag 13.30 – 15.30 uur

Wil je niet wachten tot een spreekuur? Bellen kan ook: 088-3833015.