Wereldlichtjesdag Zaanstreek

Op 8 december 2019 werd voor het eerst de Wereldlichtjesdag Zaanstreek georganiseerd in Zaandam. De organisator heeft een goede reden waarom ze zich hier graag voor inzet. Lees hieronder het verhaal dat Wendy vorig jaar vertelde. Dit jaar is Wereldlichtjesdag op 13 december 2020. Zie de flyer hierboven. Vanwege corona is er een live stream bijeenkomst.

‘Ik was een jaar of acht toen ik me realiseerde dat ik iets miste.’ Wendy Molenaar (40 jaar) uit Zaandam vertelt: ‘Ik weet nog dat mijn moeder mij aan het douchen was en dat ik out of the blue zei: “Ik mis altijd wat, maar ik weet niet wat.” Toen besloot mijn moeder dat het tijd was om me te vertellen dat ik een tweelingzus had die waarschijnlijk een tot twee dagen voor de geboorte is overleden. We kwamen zes weken te vroeg. Daarna ging alle aandacht naar mij omdat ik met lichamelijke problemen te wereld kwam en veel zorg nodig had. Mijn ouders hebben mijn zus niet of nauwelijks gezien voordat ze werd afgevoerd, want zo hebben ze dat ervaren.

Bewijzen voor haar bestaan

We waren een een-eiige tweeling dus ze moest op mij hebben geleken. Toen ik hoorde over mijn zus, wist ik wat ik al die tijd had gemist. Vorig jaar november kreeg ik opeens de sterke behoefte om alles uit te zoeken wat ik nog niet wist. Mijn moeder is zeventien jaar geleden overleden, mijn vader leeft nog wel. Hij wist niet waar mijn zus was gecremeerd. Ik heb alles op z’n kop gezet om erachter te komen. Uiteindelijk heb ik het bewijs van haar crematie gevonden in een papieren dossier van een crematorium en kreeg ik de overlijdensakte. Het bewijs van onze geboorte had ik al. Dat zijn de enige tastbare bewijzen van haar bestaan, daar ben ik heel zuinig op.

Eindelijk weet ik waar ze is gebleven.

Sinds 4 februari is het mogelijk om haar te registreren. Dat kon daarvoor niet als een kind voor de geboorte is overleden. Ik heb de uren afgeteld tot we haar konden aangeven. Voor de wet bestond ze daarvoor niet. Ik ging als eenling het gemeentehuis in en kwam er als tweeling uit. Dat gaf rust.

wereldlichtjesdag Zaanstreek
Wendy schreef een gedicht voor haar tweelingzus en liet er een tegel van maken.

Zaandam Wereldlichtjesdag

Op Facebook las ik vorig jaar over de wereldlichtjesdag. In verschillende landen branden mensen ieder jaar om 19 uur lokale tijd een kaarsje ter nagedachtenis aan een kind, zus of broer, of vriend die is overleden. In Nederland zijn er wel honderd locaties waar dit wordt gehouden, bijvoorbeeld in Krommenie en Westzaan, maar niet in Zaandam. Daarom heb ik besloten om het hier ook te organiseren. Als je zelf geen kind hebt verloren, kun je ook een kaarsje branden als steun voor iemand die het wel is overkomen. Dat kan natuurlijk ook thuis.

Die avond bieden we de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten. Alle namen van overleden kinderen die hiervoor worden aangemeld, lezen we die avond voor. Voor ieder kind wordt een kaarsje aangestoken.

Het is fijn zoveel positieve reacties te krijgen. De organisatie is veel werk, maar het is het dubbel en dwars waard.  

Belangstelling voor Wereldlichtjesdag Zaanstreek

Voordat ik startte met de organisatie heb ik eerst gepeild of er behoefte aan was. Op Facebook kreeg ik zoveel reacties toen ik het idee postte, toen wist ik zeker dat het nut had. Het sociaal wijkteam Zaandam Zuid en de gemeente Zaanstad zijn enthousiast en ondersteunen het plan. Als mensen eventueel een donatie willen doen om de avond mogelijk te maken dan kunnen ze contact opnemen via de facebookpagina of via de mail. Alle donaties zijn welkom. Het is mijn bedoeling om dit jaarlijks te herhalen. We kunnen steun bij elkaar vinden. We begrijpen elkaar, omdat we ons kunnen verplaatsen in elkaars gevoel.

Ik krijg zoveel leuke reacties dat mensen blij zijn dat het dit jaar ook hier wordt georganiseerd.

Meer weten? Stuur een mail naar wereldlichtjesdag-zaanstreek@outlook.com of word lid van de FB groep Wereldlichtjesdag Zaanstreek.