’t Groene Pandje schenkt water voor het hospice Het Tij

‘Regelmatig vragen mensen om een glaasje water.’ Mabel Mulder van ’t Groene Pandje in Zaandam: ‘Voor ons in de bediening betekent dit dat we veel extra moeten lopen, helemaal wanneer mensen op ’t skip lunchen in de Gedempte Gracht. We maakten daarom vaak als grapje dat ze hier eigenlijk voor zouden moeten betalen.’ René Mulder kwam met het idee om vijftig cent te vragen voor een glaasje water om te doneren aan een goed doel. Sinds drie jaar gaat de opbrengst van het water naar het hospice.’

Dit jaar is de opbrengst 1355 euro, daarvoor hebben we dus meer dan 2600 keer op en neer gelopen,’ lacht Mabel.

Klanten omarmen het doel

Haar broer Jao Mulder, derde generatie bij ’t Groene Pandje vult aan: “Moeten we betalen voor water?” Die reactie krijgen we soms. Als we het doel uitleggen, dan vinden klanten het altijd leuk en attent. Zo komt het regelmatig voor dat mensen dan extra water bestellen voor het goede doel.

Onze klanten komen vaak met het verhaal dat ze hier vroeger als kind al kwamen. Zo komen verschillende generaties al vele jaren bij ’t Groene Pandje. Het is een mooi idee dat mochten ze ooit in het hospice komen ze daar met een glaasje water ook een bijdrage aan hebben geleverd. We zijn zelf nog jong, dus voor ons is het nog ver weg. We vinden het wel heel mooi dat de laatste maanden van je leven je goed verzorgd wordt en dat familie ontlast wordt.’

Nieuw bestuurslid ontdekt een warm bad

Kinderarts Matthijs Westra is sinds ruim een jaar bestuurslid bij het hospice. ‘Ik doe mijn best, maar ik weet nog niet alles. Het is een bijzondere plek voor mensen in hun laatste levensfase. Nadat ik me er steeds meer in ging verdiepen viel ik van mijn stoel van verbazing. Zoveel positivisme, zoveel vrijwilligers en wat een goede ondersteuning door geweldige coördinatoren. Ik was echt verrast door alle positieve reacties uit de samenleving.

Er zijn veel zorgvrijwilligers, er zijn koks, er zijn vrijwilligers voor het onderhoud. Het loopt allemaal, het is ontzettend fijn om daar deel van uit te maken.

De medische zorg komt van verpleegkundigen en huisartsen. Als bestuur hebben we daar niet mee te maken, wel met de financiële en organisatorische kant. Alle bestuursleden hebben een eigen expertise die ze inbrengen. Zo ken ik veel mensen in ziekenhuizen, Christell Bart heeft een groot netwerk bij bedrijven, Henk Baatenberg De Jong was specialist oudergeneeskunde bij Evean en Vincent van Luit was eerder directeur bij Parteon. Petra Derlagen is onze financiële specialist met veel kennis uit het bedrijfsleven en de zorg. Corrie Noom was wethouder en is actief bij diverse organisaties, zo brengt iedereen wat mee.’

Tweede hospice in Zaanstreek

Hospice De Schelp in Krommenie bestaat ruim vijftien jaar. Jet van den Berg, coördinator bij Het Tij: ‘Onze tweede locatie in Zaandam Peldersveld is anderhalf jaar open. Transferverpleegkundigen en huisartsen weten ons steeds beter te vinden. Er is duidelijk behoefte aan een tweede plek. We krijgen gastbewoners uit Zaandam, maar ook uit Oostzaan, Landsmeer en Purmerend.

Ik kan niet vaak genoeg benoemen hoe fantastisch de inzet van de vrijwilligers is! Ik ben ontzettend trots op ze.

Het is heel fijn dat we bij Het Tij contact hebben met een fijne groep huisartsen die de laatste zorg voor gastbewoners op zich willen nemen.

Voor het hospice het Tij is hard geld nodig. De eerste drie jaar krijg je nog geen subsidie. Wel krijg je per opgenomen gastbewoner een basisbedrag. Het blijft een uitdaging om het te financieren. We zijn blij met alle donaties.

Het is mooi dat we regelmatig worden ondersteund. Zo hebben jonge ondernemers van Tafelronde 12 spullen verzameld en verkocht als kerstpakket. We hebben zo van hen 12.012 euro gekregen. Dat is toch waanzinnig mooi. We zijn ook heel blij met de actie van ’t Groene Pandje.

Af en toe worden we opgenomen in een testament of we krijgen een donatie van familie omdat ze zo tevreden waren over de zorg. We bieden gastbewoners een laatste fijne fase in hun leven. Dat is ontzettend bijzonder. Soms overlijdt iemand binnen 1 dag, soms is een gastbewoner er drie maanden. En een enkele keer komt het voor dat iemand weer naar huis gaat.’

Warm gevoel

‘We willen het de mensen zo goed mogelijk naar de zin maken. Zo vertelde laatst een gastbewoner dat ze zin had in taart. De vrijwilliger had veel ervaring als banketbakker en heeft voor haar iets heel lekkers gemaakt. Toen hij vroeg of ze er ook een glaasje wijn bij wilde, was ze zo verrast. Het was heel leuk voor hen allebei.

De vrijwillige koks geven gastbewoners een warm gevoel. Iedere middag vragen ze wat de gast wil eten en of hun bezoek ook aanschuift. Het koken met verse ingrediënten geeft een heel huiselijk gevoel. Iedereen die wil, eet samen aan een mooi gedekte tafel.

Eten met elkaar is heel belangrijk. Zo ben je even niet bezig met de dood. Het is gezellig samen.’

 

Meer Zaanse verhalen over het hospice

Grote betrokkenheid bij nieuw hospice het Tij

Hospice Zaanstreek werkt aan tweede hospice in Zaandam

Hospice De Schelp

Anja de Vries geridderd tot Ivanhoe