Reizend geluk start in Koog aan de Zaan

Portretten Gelukszoekers makers door Marjolein
Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman | nowords.nl

Waar word jij gelukkig van en wat straal jij uit? Uit onderzoek blijkt dat een glimlach een positieve reactie ontlokt.

‘Als we nu eens geluksbrengers, mensen die iets positiefs uitstralen waar anderen blij van worden, vragen wat hun geheim is. Dan kunnen we wellicht andere mensen stimuleren om daar iets van over te nemen,’ vertelt Sarah Vermoolen. Vorig jaar kwamen Karen Klein Douwel van het sociaal wijkteam Oud Koog Oud Zaandijk, filmmaker Steven Geldof en tekstschrijver Sarah Vermoolen bij elkaar. Ze sluiten aan bij de theorie van Geluk is D.O.M. van de Zaanse geluksprofessor Patrick van Hees, die ook in Zaanstad actief is om de Zaankanter bewust te maken van geluk. In de stad zijn verschillende projecten om de Zaankanter iets blijer te maken. Steven Geldof, bekend van zijn videokanaal Inspirerende Hutspot legt de lat hoog.

Steven Geldof wil met Zaanstad in de top tien van gelukkigste steden in Nederland komen!

Steven Geldof

Al snel vormde zich het idee voor Reizend geluk, een project in de wijk waar de geluksbrengers belicht worden in de hoop anderen te inspireren. Ze zijn gestart in Koog aan de Zaan, omdat volgens Karen Klein Douwel het dorp een leuk project goed kan gebruiken. Tijdens hun zoektocht naar geluksbrengers kwamen ze fotograaf Ruben Timman tegen. Hij werkt al vele jaren aan het project Humanity waarbij hij mensen over de hele wereld fotografeert en laat zien dat iedereen mooi is. Jaren geleden droomde hij dat hij op bezoek was in het Museum of Humanity. Het was geheel vervallen. Op het Hembrugterrein vond hij zijn vervallen museum uit zijn droom. Sindsdien weet hij dat het museum of Humanity er echt moet komen.

https://vimeo.com/243373983

Ruben Timman

Al deze dromen komen bij elkaar in het project Reizend geluk. Sarah Vermoolen ging in Koog aan de Zaan op zoek naar de geluksbrengers, gelukkige mensen met een mooi verhaal. Ze ontdekte overeenkomsten in hun verhalen, maar ook grote verschillen. De geluksbrengers zetten haar weer op het spoor van  nieuwe mensen in de wijk. Hun verhalen kun je nalezen op www.gelukkigzaans.nl. Ze zijn herkenbaar in de wijk met de tegel ‘Hier vonden wij een geluksbrenger.’

Op woensdagmiddag 4 april wordt om 15 uur de buitenexpositie met hun portretten, gemaakt door Ruben Timman, onthuld door wethouder Rita Visscher. Ze komen te hangen op de buitenzijde van de AH aan de Verzetstraat in Koog aan de Zaan. Natuurlijk wordt er van de onthulling een leuk feestje gemaakt. Er is muziek van RSK Sound, een geluksverhaal van Giovanni Masetti en je kunt de geluksbrengers ontmoeten.

De portretten blijven hier niet eeuwig hangen, maar gaan na verloop van tijd de wijk in om hopelijk op termijn in het Museum of Humanity een vaste plek te krijgen. Filmmaker Steven Geldof legt het proces vast en heeft indringende interviews gehouden over geluk. Via de website www.gelukkigzaans.nl kun je na de opening van de buitenexpo de video’s bekijken.

Sarah Vermoolen

Het project Reizend geluk begon met een wens, die dankzij de steun van gemeente Zaanstad gerealiseerd kon worden. De verhalen worden opvallend veel gelezen en tijdens de foto-opnames vonden er mooie gesprekken plaats over geluk. We hopen dat de Zaankanters een glimlach om hun mond krijgen wanneer zij de buitenexpositie zien en de verhalen en video’s bekijken. En dat zij zich afvragen: Waar word ik eigenlijk gelukkig van? En hoe kan ik dit uiten/delen?

Gelukkig Zaans is de verzamelnaam voor verschillende projecten rond geluk. Een bont gezelschap bedenkt de meest uiteenlopende acties en projecten om Zaans geluk te stimuleren. Het project Reizend geluk start in Koog aan de Zaan. Dit in de hoop dat we ook in andere wijken de geluksbrengers kunnen belichten met een verhaal, video en portret en natuurlijk een buitenexpositie met bijbehorend evenementje. Alternatief:  We hopen op een groeiende beweging van mensen die geluk zoeken, brengen en stimuleren.  Om uiteindelijk samen een gelukspad te realiseren in Zaanstad.

Laat je inspireren door filmmaker Steven Geldof

Geluk in het archief

Borsten breien brengt geluk

https://www.dezaanseverhalen.nl/gelukisdom/

‘Échte gesprekken geven geluksgevoel’

Geluk voor een tientje

Vrijwilliger moet gewaardeerd worden.’