Leer nieuwe buren kennen tijdens Burendag

Zaterdag 22 september is het burendag! Ga op zoek naar activiteiten in jouw wijk waarbij je kennis kunt maken met de buurtbewoners. In sommige gevallen heeft de buurt ervoor gekozen om ook de vrijdag of de zondag te benutten. Een greep uit de activiteiten, waarbij de link verwijst naar een eerder geplaatst interview.

burendag
Burendag wordt op vrijdag gevierd bij buurthuis De Bovenkruier in het Kalf Zaandam

Nieuwe combinaties maken tijdens burendag

Buurthuis De Bovenkruier in het Kalf in Zaandam bijt de spits af en organiseert op vrijdag 21 september extra activiteiten. Irma de Leeuw en Marja de Vries van de buurtinloop vertellen: ‘In het buurthuis hebben we de buurtinloop waar zo’n 400 bezoekers per maand komen. Voor de burendag gaan we extra uitpakken, daar zijn veel vrijwilligers nu druk voor aan het werk. Op vrijdag gaan we spelletjes doen, tafeltennissen en zorgen dat mensen in beweging komen. We hopen die dag nieuwe combinaties te maken tussen onze vaste bezoekers van de buurtinloop en mensen uit de buurt. We weten dat er veel mensen eenzaam zijn.

Hoe leuk zou het zijn als we ze uit hun schulp kunnen trekken. Al zou het er één zijn, dan is dat toch mooi?

We doen ons best om het samen gezellig te maken. Iedereen heeft een verhaal. Mensen komen hier niet in eerste instantie om over hun problemen te praten. Je houdt het luchtig. Pas als er vertrouwen is, dan kun je hier wellicht een gesprekspartner vinden.  We staan klaar met een kop koffie of thee. Tijdens de burenmiddag gaan we ook het jeu de boules aanbieden. Het zou leuk zijn als er tijdens burendag een groep ontstaat die vaker jeu de boules wil spelen.’

Kunstroute Poelenburg

In het weekeinde van 22 en 23 september is de tweede editie van de Kunstroute Poelenburg.   

De opening van de kunstroute en van het feest rond de 40e verjaardag van Buurtcenrum De Poelenburcht is zaterdag 22 september om 11 uur in het buurtcentrum. Je kunt daar een fototentoonstelling bekijken over de afgelopen 40 jaar.

Je kunt bij verschillende mensen thuis de kunst bekijken, maar ook in de schuur van Stadsboerderij Darwinpark vind je kunst die is gemaakt door leerlingen van VMBO Pascal-Zuid. Het Inloophuis heeft de deuren wijd open staan voor mensen die kunst komen kijken en een praatje willen maken.

Nog meer burendag

Kinderboerderij De Veldmuis in Zaandam ontvangt de buurtbewoners graag om er een leuke middag van te maken.

Het Blauwe Pand in Zaandam heeft er voor gekozen om de zondagmiddag 23 september open te gaan met workshops, een lunch en koffie en thee.

In Assendelft ga je samen de buurttuinen opknappen waardoor je elkaar zeker beter leert kennen.

Verschillende buurten pakken het goed aan met een buurtbarbecue, want eten verbindt immers. In oud Koog aan de Zaan en in het Kalf kunnen de bewoners elkaar (beter) leren kennen door samen te eten.

Evean organiseert voor de bewoners spelletjesmiddagen, onder meer bij Rosariumhorst en het Guisveld. In Oostergouw zetten ze een tuinfair in om de dag samen te vieren met de buurt.

Bij de flat Noordwachter in Zaandam zetten ze de bewoners op zondag 23 september aan het werk door de troep rond de flat samen op te ruimen.

Organiseer jij ook een leuke activiteit in Zaanstad tijdens burendag? Laat het weten!

Een overzicht van alle activiteiten vind je op de site van Burendag.