Nieuw buurthuis Kleurrijk roept op tot verbinding

Onder grote belangstelling is zaterdagmiddag 2 maart Buurthuis Kleurrijk 2 in Zaandam geopend. Eerder was er een tijdelijk buurthuis om buurtbewoners op te vangen tijdens de renovatie van de Kleurenbuurt. Er bleek zoveel belangstelling voor dat de noodgebouwen langer bleven staan. Omdat ook het Sociaal Wijkteam het gebouw gebruikte, was het een populair trefpunt voor de buurt.

De gebouwen werden zo slecht dat er al lang uitgekeken werd naar een nieuw onderkomen, bij voorkeur dichtbij het eerste buurthuis.

Tegenover de flat Pannerood naast Hikari is een wit schoolgebouwtje nu het domein van het buurthuis. Tot 2030 kan er gebruik gemaakt worden van dit pand.

Klussers

Wim en vrijwilliger Harry hebben het pand gebruiksklaar gemaakt. Vrijwilligers Wendy en Elsemieke deden bij de Zaanse Beursvloer een oproep voor de inrichting van het gebouw.

Bij de opening komen honderden buurtbewoners een kijkje nemen. Veel bekende gezichten die actief zijn in Zaandam-Oost ontmoeten elkaar hier.

 

Eten verbindt

In de keuken staan talloze hapjes klaar, die verwijzen naar diverse culturen. ‘Eten verbindt’, zegt wethouder Harrie van der Laan die de opening verricht. ‘Iedereen vindt eten lekker. Het is een prachtig buurthuis geworden, boven verwachting mooi. Hier hebben jongeren mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. De bar ziet er zo goed uit. Het hele pand roept op tot ontmoeten.

Het is prachtig dat er zoveel mensen op de opening afkomen. Het is echt leuk dat er veel jongeren zijn. Dat is te gek!

Je ziet dat er behoefte is aan een buurthuis. Als Wethouder Buurthuizen kun je niet trotser zijn, dit is super. Ook ben ik heel trots op alle vrijwilligers, zij zijn de drijvende kracht.’

Eigen jongerenruimte

De jongeren zijn heel blij dat ze nu een eigen ruimte hebben. Tien jongeren hebben het samen met de jongerenwerkers ingericht. Op hun verzoek staan er wat traintoestellen en tafels waar ze hun huiswerk kunnen maken. Er is ook een kleine studio waar ze muziek kunnen opnemen. Zes dagen per week, behalve op zaterdag, is de jongerenruimte open van 16 tot 21 uur. Er is altijd wel wat te doen.

Jongeren Hamed en Mirac zijn er blij mee: ‘De jongerenwerkers vroegen ons of we wilden helpen bij de inrichting. Dat wilden we wel. Anders hang je alleen buiten op straat, omdat je niets te doen hebt. Dit is veel leuker dan buiten hangen. Ook komen we hier onze vrienden tegen. We hebben nu onze eigen ruimte gemaakt, niet alleen voor onszelf natuurlijk maar voor alle jongeren.’

Veel activiteiten

Tijdens de opening zijn overal activiteiten. De tafels waar kinderen iets maken zitten vol.

Vrijwilliger Dijle ontvangt volwassenen in de crearuimte. ‘Iedere dinsdag vanaf half tien komen we hier bij elkaar. Iedereen is welkom. We maken iedere keer iets anders. De ene keer is het macramé, een andere keer gaan we schilderen of iets anders creatiefs doen. Je bepaalt zelf wat je wilt doen. Iedereen ontdekt wel iets wat je leuk vindt. Het gaat om de gezelligheid en de creativiteit. Als je alleen thuis zit dan krijg je stress. Hier ontmoet je elkaar. Het is heel gezellig. Ik heb door deze activiteit beter Nederlands geleerd. Omdat hier mensen van verschillende culturen komen, spreken we allemaal Nederlands. Je moet goed Nederlands leren, dat helpt. Om 10 uur beginnen we met de koffie. Na afloop lunchen we samen.’

Zorg voor elkaar

Bij een rondje door het buurthuis zie je hoe de mannen hard hebben gewerkt om er iets moois van te maken. Beneden zit de Ouder en Kindclub. Boven is Moeders van Zaandam-Oost. Zij bestaan een jaar en hebben inmiddels al 30 gezinnen geholpen. Zwangere vrouwen die extra ondersteuning nodig hebben vanwege talloze redenen kunnen hier terecht.

In het buurthuis is ruimte voor talloze initiatieven. Tijdens de opening konden de bezoekers aangeven wat ze graag zouden willen en waar ze aan mee zouden willen werken. Ook werd er gepeild hoe de buitenmuur er uit moet komen te zien.

Meer weten over de activiteiten? Kijk op FB Kleurenbuurt of de agenda van Zaandam-Oost.