Kleurrijk timmert gezellig door

In de Kleurenbuurt in Zaandam staan verschillende flats. De bewoners hebben behoefte aan een plek voor activiteiten en voor hulpvragen.

Tijdelijk werd er daarom een houten gebouw neergezet, beschilderd door Olivier Rijcken, aan de Gouw langs de Dominee Martin Luther Kingweg 157 a. Bewoners van allerlei leeftijden, culturen en achtergronden komen sindsdien bij het buurthuis waar ook het Sociaal Wijkteam actief is.

Hier worden kinderfeesten en buurtmaaltijden georganiseerd. Met Sinterklaas, Halloween en het Suikerfeest komen er veel mensen uit de buurt.

Er is een Ouder en Kindclub waarbij ouders ondersteuning krijgen bij de opvoeding. Spelenderwijs leren staat centraal. Populair is de fittnessgroep om samen gezond te blijven. En bij de Papiermolen krijgen bewoners ondersteuning wanneer ze hulp nodig hebben met zaken rond huur, gas en elektriciteit, betalingsachterstanden, etc.

Op onderstaande foto staan veel mensen die actief zijn in Zaandam-Oost. Eens per maand komen de Pactpartners bij elkaar voor de Alarmsoep, waarbij ze uitwisselen waar ze mee bezig zijn.

Stap vooruit

Het buurthuis wordt zo goed bezocht, dat de Gemeente Zaanstad gehoor heeft gegeven aan de oproep dat Kleurrijk moet blijven. Omdat de noodgebouwen niet eeuwig kunnen blijven bestaan, krijgt Kleurrijk een nieuw – overigens ook weer tijdelijk – onderkomen vlakbij de Albert Heijn. Binnenkort verhuist het naar Panneroodstraat 3 in Zaandam. Hier kunnen ze weer vele jaren blijven.

Veel blije gezichten

Wendy Appelman en Elsemieke Steenkamp organiseren al jaren populaire activiteiten voor de kinderen. Tijdens de coronacrisis bedachten zij het project waarbij ze met tassen langs de deuren gingen. Zie het eerdere Zaans Verhaal ‘We willen verbinding creeren in de buurt’.

‘In de buurt wonen veel kinderen. Het is heel leuk om activiteiten voor ze te organiseren. Ze kijken er naar uit. Iedere twee weken op woensdagmiddag hebben we iets leuks. Met grote feesten, zoals Sinterklaas, dan komen er wel honderd kinderen. Veel kinderen waarvan de ouders uit een ander land komen, vieren thuis geen Sinterklaas. Op school horen ze er wel over. Wij zorgen dat er voor ieder kind een cadeau is van Sinterklaas, waarbij we van tevoren informatie hebben ingewonnen over de hobby’s. Zo krijgt elk kind een persoonlijk verhaal.

We zorgen voor een grote verbinding met elkaar. Kinderen die thuis geen Nederlands spreken, praten wel Nederlands bij de Kinderclub.

Met Burendag is het ook een groot feest.’

Zaanse Masterchefs

‘Geweldig zijn de Zaanse Masterchefs. Jongens uit de buurt hadden tijdens de Ramadan aangegeven dat ze het zo leuk vonden dat er in de avond samen gekookt werd bij het buurthuis. Dat wilden zij ook leren. Sindsdien krijgen ze kookles van vrijwilligers van New Bees. Iedere vrijdagavond nodigen ze andere kinderen uit om de gerechten op te eten. Nieuw is dat zij nu ook nieuwe kinderen leren koken. Hun verhaal is dat ze het belangrijk vinden dat ze zelf ook goedkoop en makkelijk kunnen koken, als hun ouders geen tijd hebben omdat ze pas laat van hun werk komen.’

Eigen plek voor jongeren

‘Kleurrijk is een fijne plek waar je ook gewoon een kop koffie kunt drinken en een praatje kunt maken. We willen een veilige plek zijn voor mensen die zich hier welkom voelen. Veel bewoners hebben weinig contacten, die vinden ze hier wel. Jongeren hangen vaak op straat, omdat er thuis te weinig ruimte is. In het nieuwe buurthuis krijgen ze een eigen plek, dat geldt ook voor de kinderen. Zo kunnen de Zaanse Masterchefs in de nieuwe keuken hun gasten ontvangen. Het is heel leuk deze ontwikkeling en mooi dat we door kunnen met Kleurrijk!’

Op de Zaanse Beursvloer in De Bullekerk stonden Elsemieke en Wendy met een wensenlijst.

Op de Zaanse Beursvloer in De Bullekerk stonden Elsemieke en Wendy met bovenstaande wensenlijst.