Bij Dorcas stroomt het binnen en er weer uit

Zo’n vier jaar geleden startte Dorcas in Zaandam aan de Westzijde. Tweedehands goederen die door Zaankanters worden ingebracht, worden voor een klein bedrag doorverkocht. De opbrengst is voor programma’s in Afrika en het Midden-Oosten. Het doel is om mensen te helpen een eigen bestaan op te bouwen.

Eind 2022 moest de winkel sluiten aan de Westzijde in Zaandam. Half november 2023 startte Dorcas met de bevoorrading van een nieuwe winkel aan de Paltrokstraat in Zaandam. Op de eerste dag kwamen er zoveel mensen dat klanten drie kwartier in de rij moesten staan om spullen af te rekenen bij een van de twee kassa’s.

Op 21 maart is om 10 uur de officiële opening door wethouder René Tuijn.

Veel te mooi om weg te gooien

Otto Ferf Jentink, voorzitter van het bestuur van Dorcas Zaandam: ‘Het is fantastisch wat hier gebeurt. We krijgen veel spullen van Zaankanters die ze niet meer nodig hebben. Het is nog te goed om weg te gooien. Zo kunnen wij ze voor een klein bedrag doorverkopen aan mensen met een kleine beurs. Maar alle Zaankanters zie je hier wel komen.

Er zijn zoveel mooie dingen bij, voor iedereen is er wel iets wat je leuk vindt.’

Grote winkel

‘De winkel is groot, zo zijn er verschillende afdelingen om de 1300 m2 te vullen. ‘Het lijkt wel alsof we hier al jaren zitten, zoveel komt er binnen. En gelukkig gaat er snel ook weer veel uit. Het is fantastisch dat de spullen zo niet naar de vuilstort gaan, en dat veel materialen een tweede leven krijgen. Het voorziet in een behoefte en past goed bij deze tijd van recyclen.’

We verzoeken wel om geen spullen te brengen die kapot zijn of niet verkoopbaar.

Wij moeten het dan als bedrijfsafval afvoeren waar kosten aan verbonden zijn.’

Elektra

‘We krijgen veel kleding binnen. Wat we zelf niet kunnen gebruiken gaat via een andere partij naar Oost-Europa en Afrika.’

Elektra wordt gecontroleerd door vrijwilliger Wouter Verkleij: ‘Ik bekijk alle elektra of het nog werkt zodat mensen geen kapotte spullen kopen. Ik werk hier twee dagen per week. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij het repaircafé. Ik word er blij van als ik mensen kan helpen. Daar steek ik graag tijd in.

Het is heel leuk om mensen te plezieren.’

Otto Ferf Jentink: ‘Repareren doen we hier niet. Daarvoor moet je gecertificeerd zijn. Er gaat zo min mogelijk in de restcontainer. Wanneer een apparaat kapot is, dan halen we de snoeren en stekkers eraf. Dat levert een klein beetje geld op, maar het gaat vooral om het verantwoord gebruik van materialen.’ Ook niet verkochte cd’s en ijzer worden gerecycled.’

Zeventig vrijwilligers

‘Veel mensen vinden het heerlijk om hier te werken.’ De vrijwilligers en klanten maken veel praatjes met elkaar, in de winkel, bij de kassa en bij de koffietafel. ‘Sommige vrijwilligers kunnen even niet werken in een betaalde baan of kunnen dat helemaal niet. Ook hebben we mensen die tijdelijk uitgevallen zijn en hier een herstart maken. We zeggen altijd: “Kom maar, kijk maar hoever je komt.”  Wanneer ze vervolgens weer doorstromen naar betaald werk, dan is dat jammer voor de winkel. Maar super voor henzelf. 

Soms hebben we ook mensen met een rugzakje, dat vraagt wel meer begeleiding. Dat lukt niet altijd, het hangt af van wat er speelt. Als het enigszins kan, doen we dat ook.

De meeste vrijwilligers zijn 67 plus en willen maar halve dagen ingezet worden. Dat is wel een uitdaging, want daardoor hebben we heel veel mensen nodig. Gelukkig hebben we ook wat jongeren.’

Zelf bijdragen aan je onderneming helpt

‘De opbrengst gaat naar projecten in verschillende landen. Die worden begeleid door landendirecteuren, die uit het land zelf komen. Het gaat vaak om kleine bedragen.

Geven helpt niet, wel als mensen zelf ook moeten bijdragen in hun eigen onderneming. In elk land wordt gekeken naar de behoefte.

Zo krijgen mensen trainingen hoe ze bijvoorbeeld groente kunnen verbouwen of er wordt een waterput geslagen.

Ik heb zelf vijftien jaar als wateradviseur in Afrika gewerkt. Ik heb daar gezien dat je met kleine dingen veel kunt bereiken, zodat mensen een bestaan kunnen opbouwen.

Het land waar je geboren bent, is vaak de beste plek voor mensen. Als je ze daar kunt helpen, haal je ze niet uit hun sociale omgeving.  Ze hoeven dan niet weg op zoek naar een beter bestaan.

Het geeft eigenwaarde als je in je eigen onderhoud kunt voorzien.

Het is supermooi dat we mensen via de projecten en de winkel kunnen helpen.’

Meer weten? Zie de website  voor meer informatie, het adres en de openingstijden.