Fit for future: Start met gezond leven op jonge leeftijd.

‘Met een gezonde leefstijl kun je veel ziektes voorkomen. Volwassenen gaan naar de huisarts omdat ze te dik zijn, roken of een ongezonde leefstijl hebben. De huisarts stuurt ze dan door naar een cursus of training om hun gedrag blijvend te veranderen. Je kunt niet jong genoeg beginnen met gezond leven. Daarom richten wij ons met Fit for future vooral op jongeren.’

Marcello dello Stretto en Sjoerd Bakker geven de cursus Fit for for Future: ‘We leren jongeren om gezonde keuzes te maken, om goed voor hun lichaam te zorgen. Zo leren ze etiketten lezen, ze gaan kritisch opletten hoeveel suikers, toevoegingen en calorieën de producten bevatten. Is het wel zo gezond voor je lichaam?’

Veel Nederlanders hebben een probleem met hun gezondheid. Door onwetendheid krijgen ze diabetes, hart- en vaatziekten, beroertes en bepaalde vormen van kanker. Roken, alcoholgebruik, te weinig bewegen en ongezonde voeding ligt ten grondslag aan een vijfde van de ziektes. De gevolgen zijn steeds heftiger.

Aansluiten bij de jongeren, anders werkt het niet

Fit for Future, fotografie Isaac Owusu

Fit for Future, fotografie Isaac Owusu

‘In zeven weken leren ze van alles. Het belangrijkste is dat we het doen op een manier die ze leuk vinden, anders werkt het niet. Het moet wel aansluiten op hun belevingswereld. Onze werkwijze komt binnen bij jongeren. Het is belangrijk dat je eerst een goede relatie opbouwt. Wanneer iemand je vertrouwt dan neem je meer van die persoon aan. Mijn kennis over gezondheid heb ik door veel boeken te lezen. Natuurlijk kan ik het niet op dezelfde manier overbrengen, dat werkt echt niet. Je moet erg praktijkgericht werken en cultuurgerelateerd. We passen ons programma aan bij de groep en hun cultuur.

Dat verschil heb je nodig om impact te maken. Het gaat erom dat het kwartje moet gaan vallen.’

Tiktokgeneratie

‘Leerkrachten hebben te maken met de tiktokgeneratie, dat maakt hun werk steeds moeilijker. De aandacht voor een onderwerp duurt zo lang als een tiktokfilmpje. Op sommige scholen is het lesuur al ingekort van drie kwartier tot een half uur. Je moet daarom een werkwijze hebben die wel goed aanslaat zodat de jongeren elkaar ook gaan stimuleren om gezonder te leven. Je moet het luchtig brengen.

De training is heel interactief. We laten de jongeren zelf nadenken over wat ze eten en of het wel of niet gezond is. Ze leren etiketten lezen. Ze doen allerlei opdrachten. Bewegen hoort er ook bij. Daarom gaan we ook bij een sportschool en klimhal langs.’

Vegetarisch eten blijkt ook heel lekker te zijn

‘Veel mensen nemen de roltrap of lift. Je moet juist bewegen om gezond te blijven. Minimaal een half uur per dag.’

Batuhan (20 jaar) uit Assendelft volgde met veel plezier de training: ‘Ik kende Marcello van de bootcamp op zondagochtend in Kogerveld. Als onderwijsassistent op school krijg ik wel iets mee van gezonde voeding, maar ik wilde wel meer weten. De jongeren die meededen hadden verschillende achtergronden. Een jongen volgde bijvoorbeeld de sportopleiding en wist al heel veel. Er was ook een jongen bij die veel aan het gamen was, hij is door de cursus nu ook veel vaker buiten aan het sporten.

We hebben veel geleerd over wat we eten. Vroeger at ik heel vaak fast food, nu kook ik veel, ook met groente. Ik heb ontdekt dat vegetarisch eten ook heel lekker is. In de supermarkt kijk ik nu altijd op het etiket naar de ingrediënten, dat is echt een sport geworden. Ik had eerder overgewicht. Nu val ik langzaam af. Ik voel me lichamelijk en geestelijk veel beter, ook veel zelfverzekerder. De manier waarop Marcello en Sjoerd het doen is heel leuk. Het is echt interessant om te weten wat je eet en wat de gevolgen kunnen zijn. Hun verhaal kan ik nu ook overbrengen op andere jongeren.

Je moet mensen laten nadenken, want je wilt later niet ziek worden terwijl je dat op jonge leeftijd al had voorkomen.’

We hebben elkaar hard nodig

Marcello: ‘In veel wijken is vlakbij een school patat en döner kebab makkelijk verkrijgbaar maar geen gezonde voeding. Eigenlijk is er wetgeving nodig dat binnen een bepaalde afstand van een school geen fast food mag worden verkocht. Veel ouders geven hun kinderen zakgeld. Wanneer je bij een supermarkt bij een school naar de winkelmandjes van jongeren kijkt dan zitten ze vol koek, chips en energiedrank.  Fruit en groente zul je er niet in vinden. Dat is een kwalijke zaak.

Winkels moeten ook meedoen in het veranderen van het gedrag, anders wordt het heel lastig.

We willen jongeren stimuleren om gezond te leven. We willen graag in Zaanstad een beweging op gang brengen. Niet op de klassieke manier van flyers delen. Wel door een goede relatie op te bouwen en met ze in gesprek te gaan. Er wordt bij de cursus ook veel gelachen, het moet wel leuk voor ze zijn.

Huisartsen, leerkrachten, jongerenwerkers of andere Zaankanters die veel met jongeren werken nodigen we uit om contact te leggen. We kunnen op locatie de training aanbieden. We moeten het samendoen!’ Interesse? Neem contact op met Marcello via marcelloenrico@hotmail.com of tel. 06 2709 54 96.