Kledingbank

Acht jaar geleden werd de Kledingbank Zaanstad opgericht door Marije Heijne. Sinds vijf jaar beheert Lonneke Kroon de uitgifte van kleding aan Zaanse minima. ‘Er staan ongeveer 1500 mensen bij ons ingeschreven die een vast aantal kledingstukken gratis kunnen uitzoeken. Ze worden doorverwezen door instellingen, zoals de Voedselbank, het Sociaal Wijkteam, zorginstellingen en Vluchtelingenwerk. Samen willen we de armoede bestrijden.

Voor minima is de Kledingzaak een uitkomst, want de prijzen voor kleding bij kringloopzaken zijn voor hen nog te hoog. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, dan heb je geen geld voor kleding. Wij nemen alleen schone kleding aan die bij deze tijd past. Een criterium is dat je het zelf zou willen aantrekken. Soms komen mensen binnen met een veel te grote broek en ze gaan dan naar buiten met kleding die ze zelf hebben uitgezocht. Dat doet wat met je zelfbeeld. Of dat kinderen hier hun verjaardagskleding zelf kunnen uitzoeken en niet alleen maar afdankertjes krijgen.

Het is iedere keer mooi en fijn om te zien als klanten met een goed gevulde tas naar buiten gaan. Ze komen hier echt winkelen. Het komt wel eens voor dat iemand hier sollicitatiekleding uitzoekt en het daarna komt terugbrengen als hij of zij is aangenomen. Voor de functie was die kleding niet nodig en zo kan er daarna weer iemand anders gebruik van maken. Aan herenkleding hebben we altijd een tekort en er is ook altijd vraag naar kinderkleding.

Sokken en onderbroeken recyclen we niet, behalve als het zichtbaar nieuw is. We hebben financieel niet de middelen om dat nieuw aan te schaffen voor onze klanten. Iedere bijdrage is daarom welkom.’

Dit artikel verscheen in Rabo & Co over de Clubkasactie van 2020. Het leverde een mooie bijdrage op voor de Kledingbank.

Meer informatie vind je op de website van Kledingbank Zaanstad.