Kledingbank biedt shopexperience

Foto: Mariëlle Boon MB Fotografie
Foto: Mariëlle Boon MB Fotografie Kom tijdens Boulevaart kijken welke metamorfose de kale ruimte heeft doorgemaakt!

Kledingbank Zaanstad, wie kent het nog niet? Wanneer je eenmaal in aanraking bent geweest met Marije Heijne, dan ben je fan. Met veel bewondering kijken we hoe zij zich inzet voor talloze Zaankanters, die door omstandigheden geen geld (meer) hebben om kleding te kopen.

Bij de Kledingbank kunnen ze weer shoppen zonder dat het geld kost. Zodat mensen weer eigenwaarde krijgen en er voor het oog weer prima uit zien.

Zondag 29 mei kan iedereen tijdens Boulevaart een kijkje komen nemen bij de Kledingbank. Ze gaan zondag om 12 uur officieel open en dat mag gevierd worden! Wat zou het leuk zijn als de gasten in plaats van een bloemetje kinder- en/of herenkleding meenemen. ‘Daar is vooral veel behoefte aan. Maar een envelop met inhoud is ook heel welkom’, lacht Marije Heijne.

‘We zijn heel blij met dit nieuwe pand. In 2012 zijn we gestart met de Kledingbank. We hadden een locatie in Krommenie voor de inzameling en een locatie in Wormerveer voor de uitgifte. Het is een grote vooruitgang dat we in het nieuwe pand alles bij elkaar hebben. En de winkel 40 m2 groter is.

Het was nog best lastig om een nieuw pand te vinden, want we hebben maar een beperkt budget. We zijn volledig afhankelijk van giften, sponsors en natuurlijk van mensen die kleding komen brengen. De mooiste artikelen geven we aan onze klanten. We zijn ook blij met artikelen van mindere kwaliteit, want die kunnen we voor een klein bedrag door verkopen aan de handel. En daar betalen we onze huur van.

Het nieuwe pand ligt verscholen. Dat is voor onze klanten wel fijn, want voor hen is deze privacy wel belangrijk. De locatie is wel goed bereikbaar.

Foto: Mariëlle Boon MB Fotografie
Foto: Mariëlle Boon MB Fotografie

Het is een groot pand met 250 m2. Geef mij het dubbele en ik krijg het ook zo vol. We komen nu al weer ruimte tekort. Bij oplevering van het pand, dat al heel veel jaren leegstond, was het een kale casco. We konden het daardoor geheel volgens onze eigen wensen inrichten. Het is daardoor veel praktischer ingedeeld dan onze vorige ruimtes. In november kregen we de sleutel. Sindsdien is er hard gewerkt. Vooral mensen uit mijn vriendenkring hebben zich ingezet. Maar ook de tennisvrienden van mijn vader hebben mee geholpen. En een paar mensen van buitenaf hebben hun hulp aangeboden. De stichting Present heeft ook een dag de handen uit de mouwen gestoken.

Gelukkig is er veel gesponsord, zoals het behang, de bouwsteiger, het toilet en het keukenblok. Anders was het niet mogelijk.

Voor onze klanten is de Kledingbank heel belangrijk. Maar ook voor de vrijwilligers, die vaak door hun leeftijd of door andere omstandigheden geen werk hebben. Hier horen ze er weer bij en worden ze weer gestimuleerd om mee te doen. We zoeken extra mensen, dus heb je interesse, neem dan vooral contact met mij op. Door de Kledingbank krijg je weer een sociaal leven.

Het is mooi dat we samen een prachtig nieuw uitgiftepunt hebben gerealiseerd. Met een veel ruimer aanbod en overzichtelijkere. De klant krijgt hier een nog betere shopexperience.’

Zaanse Verhalen zette al eerder de Kledingbank in de spotlight, zie ons archief

Praktische informatie 

Kledingbank Zaanstad, Vermaningstraat 7c, 1561 AZ Krommenie,
Bereikbaar via ingang Noordervaartdijk of via ingang Noorderhoofdstraat (tussen het Noorderhuys en de pizzeria)

Zie het kaartje op de website

Inname kleding

  • Maandag 9.00 tot 12.00 uur
  • Dinsdag 9.00 tot 14.00 uur en 18.30 tot 21.00 uur
  • Woensdag 9.00 tot 12.00 uur
  • Donderdag 9.00 tot 14.00 uur
  • Vrijdag 9.00 tot 12.00 uur
  • Elke eerste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur.

Kunt u de kleding echt niet zelf brengen? Vanaf 5 zakken halen wij binnen Zaanstad de kleding ook bij u op.

Uitgifte Kleding:

  • Dinsdag: 10.00 tot 14.00 uur en 18.30 tot 21.00 uur (met kapster).
  • Donderdag: 10.00 tot 14.00 uur.
  • Eerste Zaterdag van de maand 13.00 tot 16.00 uur