Iwan Nikolov: ‘Iedere druppel maakt verschil.’

Bij ons leren ze doorzetten en doorbijten. Je stopt pas wanneer de les is afgelopen.

Iwan Nikolov is een man van weinig woorden. Maar wel van veel daden. Hij houdt niet zo van aandacht voor hemzelf, wel wil hij heel graag dat zijn leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Al vijftig jaar geeft hij les in karate en boksen. De ijzersterke man richtte in 1979 Choku Gym op in een eenvoudige sportschool in Poelenburg Zaandam.

‘Elke week zijn we met onze talenten ergens bij kampioenschappen in Nederland. Iedere maand zijn we in Europa of soms zelfs in andere werelddelen. Dat we 3500 prijzen hebben gewonnen, zegt genoeg.’

We vechten in de hele wereld voor onze titels.

Midden Ivan Nikolov van Choku Gym bij de Zaanse Sportverkiezingen 2022

Vooruitkomen

‘Het gaat om meer dan sport. Ik doe het voor de kinderen, zodat ze verder komen in de maatschappij. Op sportief gebied maar ook maatschappelijk. Hier trainen kinderen die vaak de buurt niet uitkomen. Wanneer ze dan op het podium staan en succesvol zijn dat geeft een fijn gevoel. Daar train je hard voor.

Bij Choku trainen ook vluchtelingen die worden opgevangen bij de boten. En we zijn actief in Assendelft waar we op locatie lesgeven aan jongeren.

In al die jaren heb ik een betrouwbare groep mensen om me heen verzameld. Zij zijn altijd beschikbaar wanneer ik ze vraag om trainingen te geven. Mike Horn bijvoorbeeld is een professioneel bokser. Lorenzo Manhoef is vijfvoudig kampioen van Nederland en de derde van Europa. Er staat bij ons kwaliteit op de mat. Daarom komen volwassen leerlingen ook uit het hele land voor onze trainingen.

Ook in het bestuur zit al vele jaren een team van goede betrokken mensen. Als ik ze iets vraag, dan wordt het snel geregeld. Zoals advies voor een leerling, een stage, werk, huiswerkbegeleiding, etc. Dit regelen we allemaal samen.

Zij zijn altijd beschikbaar wanneer ik ze vraag om trainingen te geven. Mike Horn bijvoorbeeld is een professioneel bokser. Lorenzo Manhoef is vijfvoudig kampioen van Nederland en de derde van Europa.

Er staat bij ons kwaliteit op de mat.

Daarom komen volwassen leerlingen ook uit het hele land voor onze trainingen.

Ga naar school

Ik zie veel kinderen in de wijk die het niet meer zo zien zitten.

‘Wij willen ze weer zelfvertrouwen geven, laten zien dat er doelen zijn. Een kwart van de bewoners zit in de bijstand. Zij lijken kansloos. Wij bieden de kans om iets te bereiken via de sport. Het is heel belangrijk dat jongeren hun school afmaken, daar helpen wij bij. Zonder opleiding heb je geen kans. Regelmatig merken we dat mensen te weinig eten hebben. Dan helpen we met boodschappen. Ook hebben we een keer laptops geregeld zodat kinderen hun huiswerk konden maken. Waar we verschil kunnen maken, dragen we graag bij.’

Choku levert sporters en trainers

Choku Gym: één man maakt een verschil

Topsport Zaanstreek helpt sporttalenten op weg