Iwan Nikolov: ‘Iedere druppel maakt verschil.’

Bij ons leren ze doorzetten en doorbijten. Je stopt pas wanneer de les is afgelopen.

Iwan Nikolov is een man van weinig woorden. Maar wel van veel daden. Hij houdt niet zo van aandacht voor hemzelf, wel wil hij heel graag dat zijn leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Al vijftig jaar geeft hij les in karate en boksen. De ijzersterke man richtte in 1979 Choku Gym op in een eenvoudige sportschool in Poelenburg Zaandam.

‘Elke week zijn we met onze talenten ergens bij kampioenschappen in Nederland. Iedere maand zijn we in Europa of soms zelfs in andere werelddelen. Dat we 3500 prijzen hebben gewonnen, zegt genoeg.’

We vechten in de hele wereld voor onze titels.

Midden Ivan Nikolov van Choku Gym bij de Zaanse Sportverkiezingen 2022

Vooruitkomen

‘Het gaat om meer dan sport. Ik doe het voor de kinderen, zodat ze verder komen in de maatschappij. Op sportief gebied maar ook maatschappelijk. Hier trainen kinderen die vaak de buurt niet uitkomen. Wanneer ze dan op het podium staan en succesvol zijn dat geeft een fijn gevoel. Daar train je hard voor.

Bij Choku trainen ook vluchtelingen die worden opgevangen bij de boten. En we zijn actief in Assendelft waar we op locatie lesgeven aan jongeren.

In al die jaren heb ik een betrouwbare groep mensen om me heen verzameld. Zij zijn altijd beschikbaar wanneer ik ze vraag om trainingen te geven. Mike Horn bijvoorbeeld is een professioneel bokser. Lorenzo Manhoef is vijfvoudig kampioen van Nederland en de derde van Europa. Er staat bij ons kwaliteit op de mat. Daarom komen volwassen leerlingen ook uit het hele land voor onze trainingen.

Ook in het bestuur zit al vele jaren een team van goede betrokken mensen. Als ik ze iets vraag, dan wordt het snel geregeld. Zoals advies voor een leerling, een stage, werk, huiswerkbegeleiding, etc. Dit regelen we allemaal samen.

Zij zijn altijd beschikbaar wanneer ik ze vraag om trainingen te geven. Mike Horn bijvoorbeeld is een professioneel bokser. Lorenzo Manhoef is vijfvoudig kampioen van Nederland en de derde van Europa.

Er staat bij ons kwaliteit op de mat.

Daarom komen volwassen leerlingen ook uit het hele land voor onze trainingen.

Ga naar school

Ik zie veel kinderen in de wijk die het niet meer zo zien zitten.

‘Wij willen ze weer zelfvertrouwen geven, laten zien dat er doelen zijn. Een kwart van de bewoners zit in de bijstand. Zij lijken kansloos. Wij bieden de kans om iets te bereiken via de sport. Het is heel belangrijk dat jongeren hun school afmaken, daar helpen wij bij. Zonder opleiding heb je geen kans. Regelmatig merken we dat mensen te weinig eten hebben. Dan helpen we met boodschappen. Ook hebben we een keer laptops geregeld zodat kinderen hun huiswerk konden maken. Waar we verschil kunnen maken, dragen we graag bij.’

Choku levert sporters en trainers

Choku Gym: één man maakt een verschil

Topsport Zaanstreek helpt sporttalenten op weg

 

Persbericht: Veilig sportklimaat

EERSTE SPORTSCHOOL ONTVANGT ERKENNING VEILIG SPORTKLIMAAT ZAANSTAD

Choku Gym loopt voorop met veilig sportklimaat beleid

Op de website van Choku Gym staat: “Choku is in Zaandam omstreeks 2009 één van de initiatiefnemers geweest van het project “in veilige handen”. Wij wisten toen al hoe belangrijk het was en is om ervoor te zorgen dat iedereen in een veilige omgeving moet kunnen sporten”. Dit initiatief en de diverse genomen beleidsmaatregelen hebben er voor gezorgd dat Choku erkend wordt voor het veilig sportklimaat beleid.

Vrijdag 26 januari ontvangt de vereniging de erkenning voor het veilig sportklimaat beleid uit handen van Quintin Misiedjan (Coördinator Sport & Preventie, Gemeente Zaanstad) en Carlo de Vries (verenigingsondersteuner, Sportbedrijf Zaanstad). Het bord dat staat voor deze erkenning wordt overhandigd aan trainer Ivan Nikolov, secretaris Patrick van Hees en penningmeester Jos Vork

De Poelenburgse sportschool Choku Gym staat bekend om de grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en is hofleverancier van de Nederlandse karateselectie. Naast het verzorgen van verschillende verdedigingssportlessen zorgt het team van ruim 100 vrijwilligers ook voor activiteiten zoals uitstapjes en bijles aan de jeugd uit de buurt. Gezinnen die niet beschikken over voldoende financiële middelen kunnen toch sporten bij Choku Gym, samen wordt gezocht naar de mogelijkheden om alle kinderen maar ook volwassenen te laten sporten en bewegen.

Verenigingen met een Veilig Sportklimaat beleid hebben maatregelen geïmplementeerd op het gebied van het aanvragen van een VOG, het aannamebeleid, een vertrouwenscontactpersoon en omgangs- en gedragsregels.

Sportverenigingen met een veilig sportklimaat informeren en motiveren sporters, vrijwilligers en bezoekers om zich sportief, positief en respectvol te gedragen. Zodat iedereen in een veilige omgeving met plezier kan sporten. Het beleid besteed aandacht aan pesten, (LHBTI) discriminatie, ongewenste intimiteiten en onsportief gedrag. Gedrag dat niet thuishoort binnen een veilig sportklimaat. Door actief beleid te voeren en een meldpunt in te richten of vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen, creëert een sportvereniging zelf een veilig sportklimaat. Bij verenigingen met een veilig sportklimaat beleid voeren respect, sportief en positief gedrag de boventoon.

Meer informatie over Veilig Sportklimaat Zaanstad is te lezen op: www.veiligsportklimaat zaanstad.nl