Door de ogen van Monet

Monet in Zaandam is de afgelopen jaren eerder belicht als Zaans Verhaal. Bij de oprichting van het MonetAtelier waren er zes vrijwilligers, inmiddels zijn het er achttien die ieder op eigen wijze hun verhaal doen. 2021 – 150 jaar na de komst van Monet in Zaandam – zou zijn bezoek groots gevierd worden. Vanwege corona is het teruggebracht naar een basisprogramma, dat in vier maanden verschillende aspecten belicht. Het laat zien dat er veel verhaallijnen zijn die interessant zijn om te volgen. Toen het realistisch werd dat in de zomer weer meer mocht gingen de vrijwilligers hard aan het werk om in twee maanden een mooi programma uit de grond te stampen.

Eerder vertelden Simone Rochetti en Frits Schuster het verhaal over impressionisme, Monet en De Zaanstreek.

In 1871 bezocht Claude Monet vier maanden de Zaanstreek en maakte daar 25 impressionistische schilderijen. Tijdens het event Door de ogen van Monet wordt dit met verschillende activiteiten herdacht, gevierd en wordt er nieuw werk gemaakt in de geest van Monet. Met een drieluik besteedt ook De Zaanse Verhalen aandacht aan de beroemde schilder en zijn nalatenschap in de Zaanstreek. Hieronder vind je deel 2.

Waterfotografie

In het MonetAtelier is er nu een expositie over waterfotografie, die eindigt op 8 oktober, de dag dat Claude Monet 150 jaar geleden de Zaanstreek verliet na vier zeer vruchtbare maanden. In juli, augustus en september kun je een fotografiewandeling volgen met Marjolein Lensink waarbij je door de ogen van Monet de Zaanstreek vastlegt. Er is een schilderworkshop op de Zaan dat gecombineerd wordt met een bezoek aan Café Fabriek waar de zomersalon in het teken van Monet staat. Marene Kok organiseert een fietstocht waar verf centraal staat en waarbij je het Jisperhuisje, verfmolen de Kat en het Blauwe Huis aandoet.

In de toekomst worden er naast het bezoek aan het MonetAtelier en de rondwandelingen meer lezingen georganiseerd.

In het MonetAtelier hangen replica’s van de schilderijen, er zijn rondleidingen en extra activiteiten. Bij Monet in Zaandam werken vrijwilligers om de bezoeker te informeren en enthousiasmeren over de beroemde schilder.

Het nieuwe bestuur geeft de vrijwilligers de ruimte om meer van hun eigen ideeën uit te voeren. Vrijwilliger Frits Schuster: ‘Daar zijn we heel blij mee.’ Dat Monet de spil vormt van veel verhalen blijkt als je het atelier bezoekt. Er zijn verschillende linkjes waar lokale kunstenaars, onderzoekers en gidsen op aan haken zodat er steeds nieuwe verhalen bij komen.

Meer weten over Door de ogen van Monet? Bekijk dan het overzicht op de website

Meer Monet in Zaandam

Deel 1 Zaans Impressionisme

Deel 2 Door de Ogen van Monet
Deel 3 Vrijwilliger Frits van het MonetAtelier en het Blauwe Huis

Eerdere Zaanse Verhalen over Monet in Zaandam
Monet is springlevend