Dharma: Etentjes in ruil voor een glimlach

Richard Adhin geeft samen met studenten en vrijwilligers al vijftien jaar bijles via de stichting Dharma. Sinds twee jaar komen de leerlingen bij de gymzaal van CGV Kracht & Vlugheid, Perzikkruidweg 2b in Zaandam. De samenwerking verloopt goed. Ze organiseren naast de bijles iedere maand etentjes voor mensen die wat gezelligheid en een fijne maaltijd goed kunnen gebruiken.

Wat doet stichting Dharma

‘Ieder kind is uniek en daar kunnen wij wat mee. Waar de leerling vandaan komt, weet ik eigenlijk niet. Dat is ook niet belangrijk.’ Bij de Stichting Dharma is iedereen welkom voor bijles. Het maakt geen verschil waar je vandaan komt. Voorzitter Richard Adhin: ‘Dharma komt uit de Indo-Europese taal Sanskriet en staat voor een levenswijze. Het motto is: ongeacht kleur, ras en geloof eenheid in verscheidenheid. Daar gaan we voor. In 2003 zijn we in Zaandam begonnen met de school. Je vindt hier een goede mix van allerlei culturen en Nederlanders. Leerlingen van 7 tot 16 jaar volgen hier drie keer per week bijles.

Op hun eigen school komen zij niet voldoende aan hun trekken.

Als docent Wiskunde en examinator weet ik dat kinderen soms niet mee kunnen komen. Vaak omdat de stof te weinig wordt uitgelegd. Bij onze school geven we bijles in alle vakken, van wiskunde tot Frans. We krijgen hier leerlingen van basis tot gymnasium. Wanneer iemand een basis opleiding volgt, dan proberen we er toch meer uit te halen. Met basis kun je zo weinig bereiken in de maatschappij. Het is mooi dat een aantal leerlingen die drop-outs dreigden te worden nu hbo’ers zijn. Wat wil je nog meer?’
De stichting Dharma organiseert ook culturele en maatschappelijke activiteiten. Zo hebben ze onder meer een project tolerantie, diabetes en schuldsanering gedaan. ‘We hebben vaker activiteiten georganiseerd voor ouderen. Iedereen helpt mee, samen gaat het lukken. We genieten dan enorm. Ik kan het wel goed hebben, maar andere mensen hebben het slecht. Waarom zou je die niet helpen?

Wij zijn geen praters, we doen.’

Gezellige maaltijd

De bijles loopt enorm goed. Er is inmiddels een wachtlijst. ‘Het is mooi dat je ziet dat het helpt wanneer leerlingen een duwtje in de rug krijgen. Zo komen ze verder. We hebben veel voorbeelden van leerlingen die moeite hadden op school en nu goede banen hebben of een opleiding volgen voor arts of apotheker. Door corona zie je dat veel leerlingen een achterstand hebben. Ook in de maatschappij zie je veel eenzaamheid.

Naast mijn werk als docent en als vrijwilliger bij de School voor de Toekomst willen we met de stichting graag nog iets extra doen. Daarom willen we iedere maand voor mensen een driegangenmenu koken. Er zijn zoveel mensen die zoiets goed kunnen gebruiken. Samen met de vrijwilligers doen we dat heel graag voor ze. Bij de gymzaal in Zaandam hebben we ruimte voor vijftig tot zestig mensen.

We kunnen het gratis aanbieden doordat Oscars catering en Surinam food gratis of tegen inkoopprijs levert. We doen het omdat we de mensen graag een glimlach bezorgen. Het is toch fantastisch als je ziet dat de mensen zo een gezellige avond hebben? We doen het samen met de vereniging CGV kracht & Vlugheid.

Interesse om te komen?

 Aanmelden via Maureen tel. 06 45 93 04 15.