Voor Woord bij Bind: verhalen van het hart en de ziel

Voor Woord komt uit een nummer van De Dijk, die vaak poëzie inzet bij de liedteksten. Het is ook de titel van een avond voor het woord Bij Bind. Woord voor woord voor woord vormt een cirkel.

‘We willen graag dat meer Zaankanters Voor Woord en Spoken Word leren kennen.’ Mario uit Zaandam startte met Spoken Word op de middelbare school.

Mario Moverman

‘Ik dicht mijn leven waar het lekt. Door te schrijven, te verhalen kan ik kwijt wat er in mij huist. Zie het als een snelkookpan. Als het knopje dicht is dan bouwt de spanning op en ontstaan er problemen. Mijn oplossing is schrijven, opschrijven hoe ik mij voel. Zo haal ik druk van mijn ketel, mijn verhaal is mogelijk herkenbaar voor anderen. Iedereen kent wel iemand die geen maat weet te houden, daarom schrijf ik onder andere ook over dit onderwerp. Wanneer mensen hun ervaringen delen vanuit kwetsbaarheid, dan herkennen mensen het.

Door de overdracht krijg je meer inzicht, al kun je niet echt voelen wat de ander meemaakt.

The hill we climb, Amanda Gorman Inauguratie Joe Biden

Het persoonlijke verhaal vertolkt in Spoken Word maakte indruk op de hele wereld. Mario: ‘Veel mensen hebben Amanda Gorman gehoord, maar kennen verder nauwelijks optredens van Spoken Word. Er is zoveel meer, iedereen kiest zijn eigen vorm met een meer dichterlijke of juist muzikale flow. Het is ontstaan in de getto’s van New York waar de mensen zich niet gehoord en gezien voelden. Ze gingen de straat op met hiphop, graffiti, dj’s. Spoken Word werd één van de kunstvormen. Vandaag de dag gaat het om een andere urgentie, het gaat nu om de gevoelswereld. Er is zo weinig ruimte voor hart en ziel, terwijl de verhalen van de ziel het vertellen waard zijn.’

Bij Bind sfeervol decor

Door de coronapandemie zijn veel podia voor woordkunst verdwenen. ‘Daar moet verandering in komen.’ Op vrijdag 24 februari vindt daarom de tweede editie plaats van Voor Woord. Bij Bind op het Hembrugterrein vormt het ideale decor voor de optredens. Mario organiseert het samen met Bas van Bij Bind en ZPINk, een beweging voor de Zaanse woordkunst.

Wat de kracht van woorden is in combinatie met een goede ‘performance’ ervaren de artiesten op een podium en het publiek. Er is altijd wel iemand in de zaal die het gevoel herkent of een ander perspectief leert kennen door de verhalen van de artiest.

Mario stond voor het eerst Bij Bind op het intieme podium tijdens de Poëzieweek van 2020. ‘Ik was de Instagramdichter en droeg voor vanaf mijn telefoon. In het intieme zaaltje zaten de andere dichters – die een stuk ouder waren – klaar met hun boekje en papier. Ik stond te shaken en daar heb ik voor het eerst verteld. Wanneer je op korte afstand van het publiek je verhaal deelt, dan komt dat binnen. Iedereen is aandachtig aan het luisteren wat er gebeurt op een hoekje van het podium.

Er wordt gelachen, gehuild en er zijn kippenvelmomenten.

Bij Bind is thuiskomen. Hier kun je verbinden, er zijn regelmatig initiatieven met een maatschappelijke betrokkenheid. Het is geen doorsnee kroeg, het is echt huiselijk.’

Line up Voor Woord 24 feb

Iedereen vindt het fijn om gehoord te houden. Daarom zijn ze immers sprekers geworden.

Op 24 februari is Bij Bind open vanaf 19.30 uur. Vanaf 20 uur is er een Spoken Word, gevolgd door een band en de avond wordt afgesloten met de Open Mic. De Zaanse Elianne van Elderen treedt op, zij is een begenadigd spreker met een prachtig perspectief op de wereld. De stadsdichter van Den Helder Yanaika Zomer verzorgt een optreden. Nour Jordan woont in Amsterdam en is van Tunesische afkomst. Zij brengt veel diepgang aan in haar optreden waarin ze laat zien hoe iemand zich voelt wanneer je niet gezien wordt. Ifar van Roodselaar uit Hoorn was voorheen een death metal rapper. Met zijn Spoken Word optredens gaat hij als een mes door de boter en breekt hij moeiteloos door conventies heen. Nick van der Reijden deed tijdens de eerste editie met de open mic mee en heeft zichzelf gelijk gevestigd in de line-up, wat een talent!

De band Northside Fire gaat het publiek aan het dansen krijgen en daarna is er tijd voor de Open Mic, de aanmeldingen hiervoor stromen binnen.’

Op Instagram.com/zpink.woordkunst worden de artiesten voorgesteld.

Zie ook de agenda van Bij Bind

Meer verhalen
Stadsdichter Lisa van Tongeren: Ik heb altijd wel een verhaal in mijn hoofd

Stadsdichter Reinier Fosch: Rap is mijn uitlaatklep

Het gebeurt Bij Bind op het Hembrug