De politieke antenne van Songül Mutluer

Je kunt niet meer worden dan jezelf. Je kunt wel meer jezelf worden.’

Dit is de derde aflevering van een serie over het levensverhaal van Songül Mutluer. Ze is nu wethouder voor de gemeente Zaanstad en staat op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamer. In het eerste deel lees je over haar achtergrond. In het tweede deel lees je over haar studietijd. En deel drie vertelt hoe het haar verging na haar studie.

‘Ik heb geluk gehad dat ik goed kon leren en dat ik werd gezien door docenten. En dat ik op waarde werd geschat.’

Met jongeren uit Poelenburg

‘Na mijn studie was het moeilijk om een baan te vinden. Ondanks mijn hoge cijfers, de stage in het buitenland en de stage bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam.

In die periode gaf ik huiswerkbegeleiding aan jongeren in Poelenburg Zaandam. Dat was heel fijn om te doen. Toen realiseerde ik me dat ik voor de klas wilde staan, en de leerlingen wat wilde bijbrengen. De jongeren die ik huiswerkbegeleiding gaf motiveerde ik om te gaan studeren zodat ze op eigen benen konden staan.

Mijn boodschap was: “Strijd voor je vrijheid. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je geloof is, wel waar je voor staat.” Die waarden, die ik zelf sterk voelde, wilde ik met ze delen.

Ik wilde ze laten voelen dat als je iets wilt, je het kunt bereiken als je ervoor gaat.

De jongeren – vaak met een multiculturele achtergrond – kregen regelmatig een vmbo-advies terwijl ze liever naar het vwo gingen. En in mijn beleving hadden ze die capaciteit ook. Vaak hoorden ze dat het beter was om vmbo te doen omdat hun ouders de taal niet goed spraken. Dat vond ik erg om te horen.

Ik zag wat die jongeren konden en dat ze niet op waarde werden geschat.

Ik moet in dat geval altijd denken aan een vriendin tegen wie een leraar op de basisschool zei: “Jij naar de universiteit? Zeker in je dromen!” Na het doorlopen van mavo, havo, HBO en met het diploma van de universiteit op zak, is ze naar haar docent toegegaan en heeft ze hem gevraagd of hij nog wist wat hij tegen haar had gezegd.

Bij de jongeren van de huiswerkbegeleiding merkte ik dat ze extra hun best deden om te laten zien wat ze konden.’

Door deze ervaring wist ik wat ik wilde: lesgeven!

Politiek actief

Songül Mutluer op de Vrije Universiteit als docent onderzoeker

‘Door Rita Hofman, een vriendin van mijn vader, die Statenlid was van de PvdA, ben ik actief geworden bij de partij.

Ik was van jongs af aan al politiek geëngageerd.

Een bezoek aan een partijcongres waar Wouter Bos sprak vormde het begin. Daar kreeg ik zoveel energie van.

Toen ik net een baan van 40 uur had gekregen als docent onderzoeker aan de VU, werd ik benaderd door oud-wethouder Hans Luiten. Hij vroeg of de gemeenteraad iets voor mij was. Ik was net begonnen met een fulltimebaan, dus aarzelde een moment. Maar ik stemde toe.

Op mijn 26ste werd ik gekozen in de gemeenteraad. Naast een fulltimebaan was het werk als gemeenteraadslid best pittig. Dat heb ik onderschat. Ik wilde tegelijk overal bij zijn en maakte veel uren. 

Het verschil maken en oplossingen aandragen: ik kreeg er veel energie van.

In die periode werd Songül Mutluer genomineerd voor beste docent en viel ze op als nieuwkomer onder de raadsleden.

Songül Mutluer als raadslid in een blad over burgemeesterschap en diversiteit

Serie over Songul Mutluer

Songul Mutluer, verandering begint bij jezelf

Studeren was nog niet zo vanzelfsprekend

De politieke antenne van Songul Mutluer

Ik geloof echt dat je verschil kunt maken