Dagbesteding Odion: kom je helpen?

foto: Sarah VermoolenOdion heeft overal in de Zaanstreek opvang en activiteiten voor mensen met een beperking. Een project – dat weinig mensen zullen kennen – bevindt zich in de nabijheid van verpleeghuis Guisveld in Zaandijk. Op de woonlocatie Count Basiestraat wonen achttien oudere bewoners in een beschermde omgeving met een eigen woon/slaapkamer. De begeleiding is gericht op het ouder worden, rust en verzorging, en draagt eraan bij dat bewoners zo lang mogelijk dingen zelf kunnen blijven doen. Jij kunt daar ook een handje bij helpen!

Op de locatie vind je het huiskamerproject De Stip: dit biedt dagbesteding aan negen cliënten van de Count Basiestraat. Annemieke Spreeuw werkt als activiteitenbegeleider bij De Stip en vertelt gepassioneerd over haar vak. Na vele jaren bij een bank te hebben gewerkt, ging bij haar het roer volledig om. Toen ze ontdekte wat ze voor meerwaarde leverde bij de doelgroep ouderen met een beperking koos ze voor minder inkomen en voor haar zeer bevredigend werk.

Aan de keukentafel worden valentijnskaarten geknutseld. De andere bewoners zitten of aan tafel of in de voorkamer in hun aangepaste ligstoel.

IMG_1937
Foto: Sarah Vermoolen

Annemieke Spreeuw: ‘Veel bewoners gaan naar dagbesteding buiten de deur. Zo komen ze ook nog eens ergens anders. Een aantal van onze cliënten kan dat niet. Hun wereld wordt daardoor wel heel klein. Daarom willen we de buitenwereld zoveel mogelijk binnenhalen met allerlei activiteiten rond een thema. Laatst hadden we bijvoorbeeld een Elfstedentocht georganiseerd. Op het programma stonden sneeuwballen gooien, klunen en schaatsen in de gang, slalommen om pionnen, en sleetje trekken. Er was een koek en zopie kraam en we kregen bezoekers van een andere locatie. Met 26 man zijn we lekker actief geweest en hebben zoveel pret gehad. ’s Middags was er na de erwtensoep met rogge brood en spek een officiële prijsuitreiking met een zelf gemaakt Elfstedenkruisje. Het was supergezellig, maar iedereen was daarna wel behoorlijk gesloopt.

Voor elk seizoen bedenk je passende thema’s. Nu zijn we valentijnskaarten aan het maken, ook Pasen, de zomer en vakantie lenen zich goed om iets bij te bedenken. In de vakantieperiode behandelen we verschillende landen en gaan dan bijvoorbeeld ook paspoorten maken en producten maken uit het land.

We doen er van alles aan om hun wereld wat kleurrijker te maken. En daarvoor haal ik letterlijk alles uit de kast.

IMG_1948Bewegen vind ik zelf heel belangrijk. Zeker naarmate mensen ouder worden. Daarom doen we elke dag gerichte oefeningen in de kring waarbij de spieren en gewrichten soepeler worden. Je moet het echt leuk maken om mensen mee te laten doen. We maken er daarom een circus van zodat ze uiteindelijk ook enthousiast worden en meedoen. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, kijken ze het bij elkaar af en steken elkaar dan aan. Wanneer het weer het even toe laat, dan zetten we een parcours op in de binnentuin.

Het gaat er om dat je de mensen weer trickert. Bij mij ontstaan bijna als vanzelf weer nieuwe ideeën hoe dat aan te pakken. Soms lukken dingen, soms ook niet. Sommige cliënten moet je iets blijven aanbieden en na de zoveelste keer heb je eindelijk succes. Je moet mensen soms wel over een drempel trekken. Als je daarbij je gevoel volgt, dan kom je een heel eind. Want elke situatie is weer anders, waar je dan op in kunt spelen. Als het dan lukt, dan is het zo’n overwinning voor de cliënt, maar ook voor mij. Daar krijg ik heel veel energie van, dat is heel leuk.

We maken het altijd gezellig.

IMG_1949De dagbesteding is ook belangrijk omdat ze andere mensen zien. We zijn altijd wel op zoek naar vrijwilligers om ons te helpen. Bijvoorbeeld door te helpen op een groep of iets individueels met een cliënt te gaan doen. We hebben ook een duofiets staan. Het zou heel fijn zijn als iemand af en toe met een bewoner een stukje gaat fietsen, bijvoorbeeld naar de Zaanse Schans of naar de markt. De bewoners hebben zoveel behoefte om er even uit te gaan en nieuwe relaties op te bouwen. Je krijgt er ook heel veel voor terug. Want je bezorgt iemand immers een minivakantie als je met hem of haar even op een terrasje gaat zitten in de buurt.

‘Ik ben altijd op zoek naar leuke nieuwe activiteiten en uitjes om de bewoners te activeren en te enthousiasmeren. De laatste jaren is er zoveel bezuinigd. Het is triest dat we soms activiteiten organiseren, waar een aantal van de bewoners niet aan mee kan doen omdat ze daar geen budget voor hebben. Het doet echt pijn als zij dan thuis moeten blijven. Ik ben altijd op zoek naar oplossingen. En wellicht is ook hier iets mogelijk. Ik heb al diverse organisaties benaderd, gelukkig heeft het Oranjefonds interesse om samen te werken. In de collecteweek van 17 t/m 21 mei zoeken we collectanten die samen met ons in Rooswijk geld gaan ophalen voor het Oranje Fonds. De helft van de opbrengst is voor ons, zodat we de volgende keren iedereen mee kunnen nemen naar een dierentuin of een ander uitje.

We zijn op zoek naar tien collectanten die samen met ons 2280 huishoudens langs kunnen gaan. Interesse? Meld je dan aan bij a.spreeuw@odion.nl

Meer weten over Odion? Bezoek de website