Echt Zaanse eerlijke goedkope energie

‘Iedereen is bezig met het milieu. Maar in de praktijk zijn er maar weinig mensen echt actief om een verandering teweeg te brengen. Wanneer je je inzet voor het milieu en daadwerkelijk vraagt om concrete acties, dan blijken er voor mensen veel bomen op de weg te liggen. Terwijl het toch zo belangrijk is om nu een verschil te maken, want we zijn eigenlijk al (bijna) te laat.’ Thecla Graas legt graag uit waarom ook jij de Zaanse Energie Koöperatie kan steunen. Want groene, eerlijke en goedkopere energie waarbij je de lokale samenleving steunt wil toch iedereen?

Tecla GraasThecla Graas vormt met twee anderen het bestuur van de ZEK ofwel de Zaanse Energie Koöperatie. Eigenlijk is er wel behoefte aan meer ondersteuning en marketingdeskundigheid op basis van vrijwilligheid, maar wellicht bieden mensen zich wel aan na het lezen van dit verhaal.

‘Zo’n twintig jaar geleden is ZEK gestart. Het was eigenlijk een reactie op de anti- kernenergiebeweging. Dat was toen zeer populair. Mensen gingen nadenken hoe ze op een andere manier energie konden genereren. Ongeveer honderd mensen hebben toen in een jaar tijd genoeg geld bij elkaar verworven om een windmolen in Assendelft te bouwen. Crowdfunding bestaat dus al best lang.’

Afhankelijk van onder meer het windregime werd aan het eind van het jaar het rentepercentage bepaald. Zo krijg je rendement op je investering. Overal in het land startten zo coöperaties voor windenergie.’

Het is belangrijk om na te denken over de toekomst van jezelf en je kinderen.

Groene energie

‘Het is een heel ingewikkeld verhaal om uit te leggen wanneer je het predicaat groene energie mag dragen. Maar om het simpel te houden, kan ik je garanderen dat er strenge criteria zijn waarna je een certificaat krijgt. Die controle vinden we ook belangrijk, want zo weet de klant dat het gegarandeerd groene stroom is.

In de praktijk gaat alle stroom, van verschillende bronnen, naar een grote kabel. Er wordt precies bijgehouden hoeveel procent van een kolencentrale, een windmolen of een andere energiebron komt. Het aandeel stroom van windmolens of zonnepanelen kan dan als groene stroom worden geleverd aan afnemers die hier bewust voor kiezen.’

Eng

‘Veel mensen vertrouwen het toch niet helemaal en zijn bang dat het risicovol is om over te stappen. Terwijl je in Nederland de garantie hebt dat je altijd stroom hebt. Dat is in veel andere landen wel anders. Want daar valt regelmatig op een dag de stroom uit. Hier is iedereen verzekerd van stroom, dus ook als je voor groene stroom kiest.

Mensen weten vaak niet wie hun energieleverancier is en vinden het vanzelfsprekend dat het lichtknopje altijd werkt.

Het is belangrijk om er wel bij na te denken en bewuste keuzes te maken.

Zo maken we kinderen bewust van groene energie met de spiegelleskoffer die voor scholen te leen is via het Zaanse Natuur Milieu Educatie Centrum. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zo meten wat het zonlicht op zonnedaken doet en hoe je met een pomp een windmolen kunt laten draaien.

Projecten

logo_zaanse_energie‘We hadden graag de windmolen in Assendelft willen opschalen om meer opbrengst mogelijk te genereren, maar dat is heel lastig. De politiek wil geen solitaire molens meer, maar liever een groep van zes bij elkaar. We zijn hier over in gesprek.

Achter de schermen zijn we altijd op zoek naar nieuwe projecten om groene stroom te realiseren. Zo hebben we in de Enge Wormer een zonnedak gerealiseerd op een manege. Bij stichting de Groote Weiver in Wormerveer staat onze Urban windturbine de Windhaan.’

Afname

‘Er zijn nu zeventig afnemers van Zaanse, groene energie. Vanwege het zonnedak op de manege zouden het er meer kunnen worden. We hebben ongeveer 180 leden. We hebben geen idee waarom zo weinig mensen hier gebruik van maken. Soms zijn mensen ook bang om hun contract over te laten nemen door ons, terwijl er geen enkel risico is. Wanneer je mensen persoonlijk benadert, worden ze wel enthousiast. Zeker als ze horen dat Greenchoice voor de geleverde groene stroom ons een bedrag betaalt zodat we dat weer kunnen investeren in groene, Zaanse energieprojecten.

Wist je al dat groene Zaanse stroom goedkoper is dan grijze stroom van de regioleverancier?

Wanneer je mee wilt werken om de eigen streek te verduurzamen, dan is dit je kans. Er is geen addertje onder het gras. Wij zetten ons als vrijwilliger in voor dit doel, bij ons zijn geen betaalde medewerkers.

Motivatie

Zelf geef ik als verpleegkundige chemotherapie.

Daar zie ik veel mensen – onder meer uit het voormalige Oostblok – die door invloed van buitenaf ziek zijn geworden.

Dat geeft mij een extra argument om me hiervoor in te zetten. Maar ook door wat ik in mijn vele reizen over de wereld heb gezien. De bevolkingsgroei gaat maar door en iedereen wil comfort. Dat zal je op een andere manier moeten verdelen en moeten zorgen dat er alternatieve energiebronnen zijn als de hele wereld comfort wil.

Ambassadeurs

IMG_1924We zijn op zoek naar mensen die het verschil willen maken. En die daadwerkelijk groene stroom afnemen of mensen willen motiveren om over te stappen. Iedereen heeft het te druk, maar het is wel belangrijk dat we tot actie overgaan.

Als je investeert in nieuwe projecten krijg je bij ons drie procent rente terwijl je bij de bank < 1% krijgt.

In Nederland kun je nooit chagrijnig zijn vanwege de elementen. Wanneer het regent, wordt onze regenton gevuld waarmee we het hele huis voorzien van water. Met wind draaien onze windmolens. En de zon beschijnt de zonnedaken zodat we energie krijgen.

Wind, regen en zon levert dus veel op.

Wat kun jij doen?

  • Jij kunt ook kiezen voor eerlijke, groene Zaanse energie. Je kunt overstappen door het formulier op de website in te vullen.
  • Ben je al bij Greenchoice, dan kun je ook intern overstappen naar Zaanse Energie. Mail je klantnummer door en een regel dat je kiest voor Zaanse energie naar contact@zaanse-energie-kooperatie.nl
  • Mee participeren in het dak Zonneveldt van de manege? Je dient eerst lid te worden en een inleg in te brengen tussen de € 100 en € 3000. Je krijgt 3 % rente op de inleg. Lees meer
  • Donateur worden voor € 10 per jaar. Lid worden