Café De Schot bekommert zich echt om de buurt

Jaren geleden vertelde Tanja Schot onderstaand verhaal. Wat toen heel vanzelfsprekend was, is nu heel bijzonder. Je kunt Café Schot een beetje ondersteunen door een borrelbox bij ze te kopen. Bestellen kan tot zaterdag 10 uur en ophalen op zondag tussen 14 en 15 uur. Je kunt een appje sturen met je bestelling naar 06 54302636.

Onderstaand verhaal dateert dus van 2016

Café De Schot is eigenlijk altijd open. Tanja is er voor iedereen die een veilige, prettige plek nodig heeft. Het café is nog een ontmoetingsplaats in de oude zin van het woord. Maatschappelijk ondernemen is in dit geval geen mooie paragraaf in een jaarverslag. Maar hier wordt het echt in de praktijk gebracht.

‘Deze maand bestaat het café 10 jaar’, vertelt Tanja Schot. ‘Daarvoor had ik in het toerisme gewerkt. Ik had een functie waarbij ik als onderdirecteur zestig man moest aansturen. Dat gaf veel stress en wilde ik niet meer.

Een eigen café sprak me aan, want mensen komen hier om een gezellige avond te beleven en gezellige gesprekken te voeren. Je gaat niet naar het café als je een rothumeur hebt. Voor mij stond voorop dat ik een super sociale gelegenheid wilde creëren waarbij mensen elkaar vinden.’

Zo ontstaan de mooiste vriendschappen.

Tanja is een van de actieve ondernemers die met Tussen Zuiddijk en Zaan de buurt wil verfraaien. ‘Het is van groot belang, want het was echt een doodgebloed uitgaans- en winkelgebied. Zeker sinds de metamorfose van het stadscentrum. Er is toen bewust voor gekozen om te stoppen bij de Zuiddijk. Wij zoeken wel naar mogelijkheden om het hier mooier en leuker te maken. Met kleine dingen lukt het al om ons beter op de kaart te zetten. De buurtbarbecue wordt steeds drukker bezocht en dat geldt ook voor de markten. Steeds meer mensen leren elkaar kennen. Het vuurtje brandt al aardig. Ook buurtbewoners werken vaker mee om de buurt schoon te houden. Parijs en Rome zijn ook niet op één dag gebouwd dus we hebben tijd nodig. Het is zo’n mooi stukje Zaanstad.’

IMG_2142Tanja Schot is hét voorbeeld van een sociaal bewogen mens. ‘Ik ben al twintig jaar samen met mijn man. De helft van de tijd hebben er mensen bij ons ingewoond. Een zwerfkat laat je ook niet lopen op straat. Dus als iemand in de problemen zat, dan nam ik deze altijd mee naar huis. Om te douchen, te eten of om te slapen. Wanneer je ontdekt dat iemand problemen heeft, dan probeer ik het ook op te lossen. Zo koppel ik soms ook mensen aan elkaar zodat ze allebei een stapje verder komen. In het verleden kookte ik ook met kerst voor mensen die alleen of minder bedeeld waren. Laatst maakte ik me zorgen om een oudere vrouw die al weken niet meer was geweest. Toen ik haar thuis bezocht, was ze zo blij dat er iemand zich om haar bekommerde.’

Die sociale controle hoort er voor mij echt bij.

‘In het café vind ik het heel belangrijk dat vrouwen zich veilig voelen. Ook met tien man om haar heen. Je moet hier van mens tot mens met elkaar omgaan. Als dat niet het geval is, dan grijp ik in.

IMG_2139De bezoekers variëren van 17 tot 70 jaar. De meesten kunnen goed met elkaar opschieten. Er wordt veel gedart. Door de sport ontstaan er leuke gesprekken. Dat is ook mijn intentie. We nodigen de klanten regelmatig uit voor activiteiten, zoals een bezoek aan een brouwerij. Iedere keer gaan er andere mensen mee zodat je elkaar ook wat beter leert kennen.’

De klanten zijn echt kennissen geworden.

In het zuiden van het land en andere landen is kelner een echt beroep. ‘Ik probeer op dezelfde wijze het café te runnen, ook door veel kennis te verzamelen over de producten en deze te delen. Zodat het bier bijvoorbeeld geserveerd wordt met een bijpassend hapje.

We maken veel mee in het café en daar probeer ik mensen ook te steunen als ze het moeilijk hebben. Zo hebben we voor vrienden die alles verloren zijn bij een brand een benefiet darttoernooi georganiseerd. Zo konden ze met de opbrengst gedeeltelijk weer een nieuw leven opbouwen.

Met de Tour de Schot fietstourtocht zamelen we geld in voor Kika. Mijn neefje heeft kanker gehad en heeft door een speciale methode zijn been kunnen behouden. Ik vind het dan belangrijk als ondernemer om me in te zetten voor Kika.

Niet iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de buurt. Ik veeg wel elke dag het straatje hiervoor en in de steeg aan. En ook prik ik het grasveld voor de deur regelmatig leeg. Een veilige en prettige omgeving begint immers bij jezelf. Door het goed schoon te houden en een goede verlichting aan te brengen. Wanneer we hier blowers op een bankje zien, spreken we ze aan. En ook zorgen we dat het alcoholverbod op straat wordt nageleefd.’

Zo blijft de buurt leefbaar!