Waardering voor Buurtcamping Assendelft

Lenie Rademaker: ‘Germaine Poppen-Ram (rechts) is een van de weinige buurtbewoners die al jaren buurtactiviteiten organiseert in de wijk. Nu dit jaar de mega-klus de buurtcamping. Ik maak een diepe buiging voor haar.’

Vrijdag 12 juli opende burgemeester Jan Hamming onder toeziend oog van de kampeerders van Buurtcamping Assendelft en de graffitikunstenaar Peter Meijn officieel de eerste buurtcamping van Assendelft. Hij sprak lof uit voor de drie beheerders die zich al een half jaar inzetten om dit van de grond te krijgen. Wijkmanager Lenie Rademaker beloonde hen met de Wijkwaardering. Zie ook de video waarin Lenie laat horen hoe belangrijk hun inzet is.

Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de wijkwaardering. Germaine Poppen-Ra kreeg op 12 juli 2019 de wijkwaardering toegekend voor haar inzet. Meer verhalen over de wijkwaardering lees je hier.

Bekijk de video waarin Lenie Rademaker haar waardering voor de organisatie uitspreekt.

Germaine organiseert al vanaf 2004 het straatfeest, later de bekende burendag, in Saendelft. Het lag daarom voor de hand dat wijkmanager Lenie Rademaker haar benaderde of ze belangstelling had om als vrijwilliger de coördinatie van de buurtcamping op zich te nemen.

Na het bijwonen van een informatie-avond werd Germaine enthousiast en is het balletje gaan rollen. Samen met Mariska en Sylvie vormen ze het team dat achter de schermen al lange tijd bezig is met de voorbereiding.

Bekijk de video met korte interviews met de kampeerders

Even uit je comfortzone

Germaine vertelt: ‘Het is heel leuk om met heel weinig middelen zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen samen met elkaar. Iedereen kan wel wat bijdragen, dat is de uitdaging. We hebben plek voor 27 tenten en we willen de camping zo vol mogelijk krijgen. Als mensen zien hoe leuk het is, dan zullen er waarschijnlijk op het laatste moment nog wat campinggasten bijkomen. De camping is nu voor 70 procent gevuld. Je merkt dat het voor mensen best een stap is om een kampeerplek op onze buurtcamping te boeken. Ze stappen daardoor wel even uit hun comfortzone. Iedereen die boekt, geeft direct aan wat ze kunnen betekenen voor de buurtcamping. Dat gaat vanzelf. De een bood een tent aan, de ander kan goed klussen en weer een ander heeft meegeholpen met de opbouw.

Iedereen is wel ergens goed in

Samen kun je iets heel moois neerzetten, want iedereen heeft kwaliteiten. Dat lasten we zien tijdens het weekeinde, maar ook dat we mensen verbinden. Zo is er een band ontstaan tussen de beheerders die vertrouwen op elkaars krachten.

Saendelft is een Vinex wijk in Assendelft met veel tweeverdieners die weinig vrijetijd hebben. Naarmate de kinderen ouder worden en een eigen leven gaan leiden, lijkt het dat mensen steeds drukker worden. Er lijkt weinig behoefte te zijn om energie te steken in de buurt. Niet iedereen heeft hier natuurlijk behoefte aan.

Buurtcamping voor iedereen

Het is de bedoeling dat een derde van de kampeerders uit minimagezinnen bestaat. Wij geven hen de kans op een korte vakantie, die gedeeltelijk of volledig voor hen wordt betaald. Doordat we zelf allemaal werken kenden we eigenlijk geen minima gezinnen. Uiteindelijk heeft de voedselbank, buurtgezinnen.nl en een school ons daarbij geholpen.

De mensen die dit weekeinde hier kamperen zijn voor mij bijna allemaal nieuw. Sommige mensen wonen achter me, maar ik heb ze nog nooit gezien. Ook zijn er nieuwe bewoners van Saendelft bij.

Jan Hamming opende de camping

Burgemeester Jan Hamming heeft de buurtcamping geopend. We hebben hem een mail gestuurd en uitgelegd wat een buurtcamping is. En dan is het heel leuk dat hij ook echt kwam. Graffiti kunstenaar Peter Meijn was er ook bij de opening. De buurt heeft bepaald wat ze mooi zou vinden om het verwarmingstehuis te verfraaien, de graffiti heeft hij inmiddels gerealiseerd. Het gebouwtje is nu officieel gedoopt, een officiële opening met open huis volgt nog.

Zaanradio gaat het hele weekeinde uitzenden vanaf buurtcamping Assendelft.

Graffiti kunstenaar Peter Meijn was er ook bij de opening.

Lokale bijdrages

Op 1 na hebben alle lokale ondernemers die we hebben benaderd bijgedragen met geld, voeding, een dienst of iets anders. Zo wordt onder andere het ontbijt, de barbecue, de prijzen voor de bingo, en diverse andere zaken gesponsord omdat de ondernemers het belangrijk vinden om iets bij te dragen aan iets wat heel lokaal is.

Denk mee over het naamloze parkje

De bieb komt iedere avond voorlezen voor de kleintjes. We krijgen een doos met (kinder)boeken waar alle kampeerders uit kunnen lenen. Op zaterdagmiddag is er een brainstormsessie waar iedereen welkom is om na te denken over een naam voor het parkje waar veel te beleven is, maar dat vooralsnog naamloos door het leven gaat. De top vijf geven we daarna door aan de gemeente.’

Irma de Groot vertelt waarom ze op de camping staat
De Jeugdraad neemt een kijkje op de buurtcamping en kampeert gezellig mee.