Benefiet voor snoezelruimte Nieuw Groenland

Patrick Goezinne trad twee jaar geleden op bij een benefietconcert voor een jeu de boulesbaan bij verzorgingshuis Nieuw Groenland in het Kalf in Zaandam. Dat beviel zo goed dat hij locatiemanager Inge Blom benaderde met de vraag of het niet weer tijd was voor een nieuw benefiet. Zij was direct enthousiast want de bewoners willen graag een ontspannings/snoezelruimte.

Zaterdag 7 september is het benefietfeest.

Patrick vertelt: ‘Naast mij treden er zes zangers en een zangeres op, waaronder de bekende Zaankanter Glenn de Koning. Het zijn allemaal semiprofs die al jarenlang het vak uitoefenen. Zingen is hun grote hobby en dat doen ze bijvoorbeeld op het Jordaanfestival. Twee jaar geleden was het zo leuk om op te treden voor de bewoners en bezoekers van Nieuw Groenland. Ik word vaak gevraagd om gratis op te treden, maar daar ga ik normaal niet op in. Dit was echter zo’n leuk initiatief.

Het is belangrijk dat er dingen gebeuren voor ouderen, het is mooi dat we voor ze mogen optreden.

Je ziet de mensen opbloeien. Sommigen gingen dansen en meezingen. We zingen vooral herkenbare nummers en dat vinden ze prachtig. De armen gaan dan in de lucht.

Alle zeven artiesten die ik vroeg wilde graag belangeloos meewerken. Ze hebben allemaal ook betaalde klussen op andere locaties dus het was nog een puzzel om iedereen een half uur te laten optreden van 15 tot 21 uur. Het zijn allemaal gezellige artiesten die de bewoners en het publiek erbij gaan betrekken.

Het belangrijkste is dat de bewoners een heel leuke dag hebben. We hopen op een mooie opbrengst zodat ze hun wens voor een ontspannings/snoezelkamer kunnen verwezenlijken. Twee jaar geleden heb ik gezien dat het geld goed besteed is, daarom werk ik graag mee in de organisatie van de benefiet.’

Je ziet ze echt genieten, dat vind ik mooi.

Tijdmachine met hoog bezoek

In oktober bracht koning Willem Alexander een bezoek aan Evean Nieuw Groenland. Locatiemanager Inge Blom vertelt dat de RVD hen samen met buurthuis De Bovenkruier had uitgezocht omdat ze meededen met het project De Tijdmachine. ‘De koing zou 20 minuten komen, uiteindelijk is hij drie kwartier geweest. De koning was goed te spreken over de sfeer en dat ons huis laagdrempelig en gezellig is. De koning benoemde dat het knap was dat bewoners zich hier zo thuis voelen.

Het project de Tijdmachine heeft ons nog meer geleerd wat bewoners echt belangrijk vinden. En we hebben nog meer de verbinding opgezocht met de vrijwilligers in de buurthuizen en de mensen in de wijk.

Nieuw Groenland is een ijkpunt in het Kalf, het is een ons kent ons buurt. In de buurt is zeker nog eenzaamheid, met onze activiteiten sluiten we aan bij het buurthuis, de zonnebloem en natuurlijk speelt het sociaal wijkteam ook een belangrijke rol.

nieuw groenland
Bewoners Nieuw Groenland en Inge Blom (staand, tweede van rechts)
In Nieuw Groenland wonen 14 mensen in het verpleeghuis en 96
in het verzorgingshuis. ‘Veel mensen vallen tussen wal en schip als ze niet meer thuis kunnen wonen, hier bieden we een woonvorm met zorg en toezicht. Er is een wachtlijst, daaruit blijkt dat mensen hier graag willen wonen. Als ze hier binnenkomen dan benoemen ze het warme bad en de reuring die er altijd is vanwege de vele activiteiten. 
nieuw groenland
Met de opbrengst van de vorige benefiet is de jeu de boulesbaan met kunstgras en twee banken gerealiseerd.

De wens van bewoners

‘Met de bewoners en hun familie gaan we regelmatig in gesprek waar behoefte aan is. Twee jaren geleden vertelden ze dat zo graag een jeu de boulesbaan met gras wilden. Daar hebben we toen een benefiet voor georganiseerd met artiesten. Patrick Goezinne was een van de artiesten en hij zet zich af en toe ook als vrijwilliger voor ons in. Hij benaderde mij of het niet weer tijd was voor een nieuw benefietconcert. Die belangstelling was er zeker want de bewoners hadden aangegeven dat ze graag een ontspannings/snoezelruimte willen.

Iedereen kent de verhalen van de eenzame ouderen. De artiesten vinden het leuk dat we er hier een positieve draai aan geven. Ze vertellen dat ze het best bijzonder vinden om in een verzorgingshuis op te treden voor zo’n leuk doel. Afhankelijk van het weer treden ze binnen en buiten op.

De vrijwilligers Gerda en Juan Gomez gaan in een grote pan heerlijke paella maken waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat. Het Tolhuis stelt barbecues beschikbaar en schenkt de salades en Patricia van de plaatselijke bloemenzaak regelt de bloemen voor de artiesten.

We organiseren het feest zoveel mogelijk met de leidinggevenden en hun familie zodat de bewoners, maar ook de medewerkers en de vrijwilligers volop kunnen genieten.

De wethouders Songül Mutluer en Natasja Groothuismink komen hoogstwaarschijnlijk ook en natuurlijk de wijkmanager Martine Koppe. Zij vinden het prachtig dat we met Nieuw Groenland een verbinding maken met de wijk. De nieuwe ontspannings/snoezelruimte wordt immers ook voor de buurtbewoners. De ruimte is op de begane grond. Hoe leuk is het als een buurvrouw hier even naar binnen kan lopen?’

Snoezelkamer

‘Met het geld dat mensen storten op de bankrekening of zaterdag in een envelop achterlaten kunnen we de nu nog kale ruimte gezellig en sfeervol maken. We hebben al twee massagestoelen. De donaties kunnen we goed gebruiken voor gedempte sfeerverlichting, een gezellig zitje, raambekleding, muziekinstallatie en natuurlijk gaan we de witte wanden ook bekleden. Zo kunnen de mensen hier ontspannen.

nieuw groenland
We hebben een speciaal groepje bewoners dat meedenkt over de inrichting. Het is immers voor hen, dus zij maken de keuzes

Het wordt een rustige ruimte waar je kunt relaxen, een schoonheidsbehandeling kunt ondergaan, een sfeervol zacht muziekje kunt luisteren of een rustig gesprek kunt voeren. Voor dementerende bewoners is dit een prettige ruimte omdat er minder prikkels zijn. Natuurlijk kunnen ook de medewerkers en de vrijwilligers hier even ontspannen, alleen of met een collega. Het wordt een fijne ontmoetingsplek.’

Inge Blom laat de nieuwe ruimte zien. ‘Het is nu nog een opslagruimte, maar dat komt goed. De familie van bewoners en onze cliëntenraad hebben ook zo enthousiast gereageerd. Dit moet gaan lukken.’

Gezocht ‘dierenverzorgers’

‘We hebben 85 vrijwilligers die zeer diverse taken hebben. Binnenkort krijgen we drie katten: Snoepie, Wollie en Bartje. De namen hebben de bewoners zelf gekozen. We zoeken nog vrijwilligers die samen met de bewoners willen zorgen voor deze katten en voor de kippen en konijnen die binnenkort ook komen. Ook in het moestuintje kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. We heten u van harte welkom.’