Bakkerij Lex Brakenhoff kneedt de leerlingen

‘Ik ben superblij met de inzet van leerlingen. Zij zijn de toekomst, we hebben hen eerst nodig als collega’s en daarna om het over te nemen. Ik heb een paar heel goede leerlingen, daar spat de passie ervan af. Je ziet dat het in de toekomst goede bakkers worden.’

Lex Brakenhoff vertelde eerder over zijn ambitie om het bakkersvak op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen. Lees eerst zijn verhaal Bikkelen en inspireren.

Anders kijken

De bevlogen bakker uit Assendelft vervolgt: ‘Ik heb veel kansen gekregen van mijn vader om fouten te maken. Daardoor voelt het voor mij als een verplichting naar de branche en mezelf toe om ook andere mensen een kans te geven. Ik heb veel gezien in mijn jeugd. Mijn jongere zusje was lichamelijk en geestelijk beperkt. Ze had een levensverwachting van een jaar, uiteindelijk is ze negen geworden. Daardoor kijk je anders.

Ik heb me altijd ingezet voor leerlingen met een rugzak die via de Praktijkschool kwamen. Vaak hebben ze bagage, zoals ADHD of autisme, je moet er daardoor meer tijd insteken.

Via de social media kwam Mike op ons pad. Zijn moeder had een bericht op FB gepost dat ze een stageplek bij een bakker zocht voor haar zoon die bijna blind is. In een korte tijd werd ik wel honderd keer getagt in het bericht omdat mensen wisten dat ik hiervoor openstond. Natuurlijk heb ik gelijk ja gezegd nadat ik de moeder en Mike had gesproken. Je bent niet alleen op de wereld, je bent er om elkaar te helpen. Niet voor iedereen ligt er een gespreid bedje klaar. Als je dan iemand de kans kan geven, dan moet je dat doen. Daar komen alleen maar mooie dingen uit voort. Zo niet, dan heb je er weer van geleerd.

Het kost tijd en energie. Maar als je ziet hoe blij Mike was met de kans, daarvoor zou ik het direct weer doen. Ik heb ook veel van hem opgestoken, van zijn doorzettingsvermogen. Het gaat niet vanzelf voor hem. Voor zijn opleiding moet hij twee tot drie keer zoveel tijd rekenen, ik heb bewondering voor hoe hij het doet.

Waardering is voor iedereen belangrijk. Iedereen wil een complimentje. Het is zo simpel om te doen, maar je kan iemand zo gelukkig maken. We zijn allemaal ergens goed in, laten we dat vooral naar boven proberen te halen.

Leren is het mooiste wat er is.

Je doet er nieuwe kennis door op en je leert nieuwe mensen kennen.’

Mooi nieuws (4 maart 2021): Lex Brakenhoff meldt dat Mike geslaagd is voor zijn bakkersdiploma. Mike en Lex van harte gefeliciteerd!

Bakker Lex Brakenhoff en leerling Mike

Leerplaats

‘In de praktijk leer je het bakkersvak echt. Je kunt wel de theorie in je kop stampen, maar je moet het voelen en ervaren. Als je tien broodjes op school maakt dan leer je niet wat het vak is. Wel door onder druk samen met collega’s honderd broodjes te maken. Je hebt een leermeester nodig die je laat zien wat er gebeurt. We kneden zelf de leerlingen. Wij leiden ze hier op, bijna een op een. Dat is normaal voor ons, maar bijzonder voor de branche. Ze mogen fouten maken. Zo leren ze wat er verandert als je iets in het productieproces verandert, maar ook wat er gebeurt als je iets toevoegt. Ze ervaren zo dat het eindproduct veel beter kan worden. We nemen de leerlingen bij de hand en gooien ze aan de hand in het diepe.

Het is goed om fouten te maken, maar ook om het te blijven proberen en niet op te geven.’

Binnenkort deel drie waarin Lex Brakenhoff vertelt over zijn grenzeloze ambitie om een van de beste bakkers van Nederland te worden.