Bakker Lex Brakenhoff: Bikkelen en inspireren

Bakker Lex Brakenhoff: Bikkelen en inspireren

Het bakkersvak is ook bikkelen. Het is mijn doel om nog meer van ons vak te laten zien. Het zijn niet de makkelijkste tijden. Om geld te verdienen moet je keihard productie draaien. Als we de tijd hebben om rust te nemen dan wil ik meer lezingen en workshops geven.’

Lex Brakenhoff uit Assendelft is op de huidige locatie de derde generatie bakker. Zo ver hij heeft kunnen nagaan in de stamboom waren alle mannen boer of bakker. Lex wilde wat zijn opa en vader deden: in het holst van de nacht – terwijl iedereen slaapt – druk bezig zijn met lekker eten maken. Hij wil bij de beste bakkers van Nederland horen om jongeren te inspireren om voor het bakkersvak te kiezen.

‘Hoe meer tijd ik geef aan het brood, des te meer smaak het krijgt. Dat geldt ook voor degene die het opeet. Voor de liefde en passie die de ambachtsman aan het product toevoegt, moet je toch echt naar de ambachtelijke bakker of slager. Mensen die iets met hun handen maken, dat is tegenwoordig iets bijzonders. Zeker in de Zaanstreek was een ambacht vroeger heel normaal, want iedereen had een specialisatie. Het is zo jammer dat veel van die ambachten verloren zijn gegaan. Daarom wil ik graag zoveel mogelijk laten zien van het bakkersvak, om zo meer aanzien te krijgen voor het vak en jongeren enthousiast te maken. Het heeft nog altijd het stempel van zwaar werk en dat je ’s nachts aan het werk bent. Dat hoeft niet meer zo te zijn, je kunt ook overdag lekkere producten maken.’

Het is belangrijk om het respect en het aanzien terug te brengen voor de ambachtsman achter het brood en patisserie.

Bakkerij Lex Brakenhoff
Bakkerij Lex Brakenhoff: foto Sarah Vermoolen

Magie van de bakker

‘Brood maken we van graan, meel, water en zout. Gecombineerd met liefde wordt het een lekker product. We vermijden zoveel mogelijk toevoegingen die niet natuurlijk zijn. We werken graag met producten uit de natuur. Je kunt iets malser maken op verschillende manieren, dat kan ook met water. We ontvangen hier regelmatig basisschoolleerlingen. Vroeger vond ik het al magie, en dat vinden kinderen nog steeds, als ze zien dat je van vier simpele ingrediënten een eindproduct maakt dat totaal anders is. Tachtig procent van de kinderen vindt het machtig mooi. Zo krijg je waardering voor het vak, daar doe ik het voor.

Soms sta ik op een middag alleen in de bakkerij. Dat is het moment waarop het innerlijk kind in mij kan spelen. Brood vind ik het leukste. Dan ga ik met verschillende soorten deeg uitproberen. Het kan altijd beter en lekkerder, het is nooit perfect. Dan ga je sparren met leerlingen of collega’s zodat je je product kunt upgraden. Voor mij is het niet alleen werk, maar ook mijn hobby en mijn leven.’

Binnenkort deel twee waarin Lex Brakenhoff vertelt over zijn ambitie om Meester Boulanger te worden en deel drie over de bakkerij als leerplaats.