Wilhelminapark grootste tuin van Wormerveer

Het Wilhelminapark brengt een stukje rust in de maatschappij. Hier kun je even bijkomen, lekker op een bankje zitten en dan weer verder wandelen.

‘Peter Rijnja is op en top een natuurmens. Toen de vacature van parkwachter 35 jaar geleden  voorbij kwam, leek dit hem prachtig werk.’ Aan het woord is zijn vrouw Lilian: ‘Het groen en de vrijheid spreekt ons erg aan. Dit is de kracht van het Wilhelminapark, dat moet blijven bestaan.’

Parkwachter

35 Jaar geleden werd het Wilhelminapark in Wormerveer het nieuwe thuis voor Peter en Lilian Rijnja. Lilian lacht: ‘We hebben de grootste tuin van Wormerveer.’

Peter en Lilian woonden daarvoor in Heerhugowaard en waren allebei veel reistijd kwijt naar hun werk. Het roer moest om. Peter solliciteerde op de vacature van parkwachter in het Wilhelminapark.

Lilian: ‘We konden het eerst niet vinden. Toen we aan de Zaanweg aan de postbode vroegen waar de ingang van het park was, vertelde hij dat we er voor stonden.’ Zo verstopt ligt de ingang dus vanaf de Zaanweg gezien. ‘Na het hek zagen we een mooi groen grasveld en een duiventil. Het was een oase van rust. We waren direct verkocht. Dit is zo’n mooie plek. Als parkwachter wonen we in de dienstwoning in het park.

Het is een uniek stuk natuur in Wormerveer tussen twee drukke wegen in.’

Landsschapsstijl

Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van tuinarchitect H.B. Stephan. Op de website staat: ‘De oorspronkelijke opzet was een plaats te creëren met bomen en heesters temidden van de gestaag groeiende bevolking welke langzaam maar zeker het Zaanse landschap ging bepalen.’

Lilian: ‘Toen mijn man hier 35 jaar geleden parkwachter werd, was het redelijk verwilderd. Peter bleek geknipt voor dit vak, want hij houdt het netjes bij. Het oorspronkelijke ontwerp blijft sindsdien zoveel mogelijk in stand. Wanneer er iets opkomt dat niet op de oorspronkelijke tekening stond, dan haalt hij het weg. De oorspronkelijke krakelingenstijl behoud je zo. Wanneer planten en bomen op zijn, dan vervangt hij ze door dezelfde soort.’

125 jaar Wilhelminapark

Vanwege het jubileumjaar – het park bestaat 125 jaar – hebben we extra veel aanbod. Zoals een silent disco, kinderactiviteiten, optredens van koren, een markt, culinaire diners in samenwerking met De Huiskamer uit Wormer, Zaanfolk en een bierfestival. Wolter Kroes treedt op en Cocoa River.

Op 13 juli hebben we ter ere van ons 125-jarig bestaan de koninklijke Erepenning ontvangen van wethouder/locoburgemeester Harrie van der Laan.

Veel activiteiten

Het park is een mooie plek om bij elkaar te komen. We organiseren laagdrempelige activiteiten, meestal is het gratis. Kinderen kunnen hier met Pasen eieren zoeken. Koren komen hier zingen en er wordt muziek gemaakt. Mensen kunnen hier zelf iets organiseren. Ze dienen dan natuurlijk wel alles op te ruimen en we vragen een bedrag om de vereniging in stand te houden. Dit jaar wordt hier voor het eerst een trouwerij georganiseerd, daar leent het park zich natuurlijk goed voor.

Het is leuk dat er zoveel gebeurt, het is best bedrijvig in ons jubileumjaar. We organiseren het met een groepje mensen.

Als het vruchten afwerpt en er komen mensen op af, daar doe je het voor.

Bekendheid park

Sacha Bakker woont aan de overkant van het Wilhelminapark aan de Javastraat. Zij is sinds tien jaar actief via de evenementencommissie. ‘We wilden meer organiseren. Zorgen dat het park bekender wordt, er zijn nog steeds bewoners in Wormerveer die het park niet kennen. Door veel te organiseren, maak je ook reclame voor het park en verleiden we ze om te komen.

Het is hier heerlijk rustig. Het is koel door de vele mooie bomen en zo stil terwijl we midden in stedelijk gebied zijn. Je hoort hier alleen de vogels. Het park is een prachtige plek om dingen te organiseren.’

Van Margriet Eshuijs popkoor tot Ouderendag

‘In het park treden regelmatig koren op, in coronatijd werd hier ook gerepeteerd. Zo zijn er goede contacten met het Margriet Eshuijs popkoor en het Wormerveerse smartlappenkoor Ontroerend goed. Vanwege het 125-jarig bestaan trad de Wilhelminafanfare uit Heerden hier op, die hetzelfde jubileum vieren.

Op 9 juli treedt het Margriet Eshuijs popkoor op om 14.30 uur. Dit is de eerste keer zonder Margriet die 29 december 2022 is overleden. Zij heeft zelf nog haar opvolgster aangewezen.

Leuk is ook om op de Ouderendag op 6 augustus extra te benoemen. We hebben de Eveanhuizen en de Zonnebloem gevraagd of ze met ouderen naar het park komen. Het Trio Tarantella gaat bekende oude hits voor ze zingen. En ze kunnen genieten van het toneelstuk “Het geluid van de kruinen” door toneelvereniging WTG. Toen het park 100 jaar bestond speelden ze hetzelfde stuk over het contact met de natuur. Met het 100 jarig bestaan kwam Koningin Wilhelmina nog even voorbij in haar koets. Marjan Aten speelde deze rol goed, wie weet komt ze dit jubileumjaar ook nog even kijken hoe het met ‘haar park’ gaat.’

Kijk voor het volledig jubileumprogramma op www.wilhelminaparkwormerveer.nl

Lees ook deel 2 over de monumentenstatus en het optreden van Wolter Kroes en het bierfestival tijdens Open Monumentendag 9 september 2023.

Woon je in een mooi Zaans monument? En vind je het leuk om hier publiek te ontvangen tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september 2023?  Lees meer bij de link