Bij zorgboer kom je tot rust in de stoptrein

Zorgboerderij Vredesbest kreeg in februari de wijkwaardering Foto: Lucy van der Wal

‘Onze wereld gaat zo snel, het lijkt soms wel een sneltrein of een tgv. Op onze zorgboerderij Vredesbest bieden we een stoptrein waar je rustig kunt in- en uitstappen. Wanneer de cliënt bij ons dagbesteding volgt, dan krijgt de mantelzorger even rust die zo hard nodig is. Een mantelzorger moet zoveel ballen hoog houden.’

Ellen Boekel leidt de zorgboerderij in Assendelft. ‘We bestaan inmiddels 12,5 jaar. In het familie boerenbedrijf waren we op zoek naar een tweede tak zodat onze dochter ook mee kon werken. We hebben eerst nog gekeken naar een kampeerboerderij. Dat was het niet, omdat de zomerperiode voor mijn man de drukste periode is op de boerderij. Die combinatie werkt dan niet. Toen we een kijkje namen op een andere zorgboerderij was er direct een klik. Dit moest het worden. Zelf kom ik ook uit de zorg en dit past bij mij.

Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de wijkwaardering uit te reiken. Meer weten over de wijkwaardering en hoe je iemand of een organisatie kunt aanmelden?

Zie wijkwaardering
Foto: Saskia Boekel

Twaalf jaren hadden we de mensen als dagbesteding in huis, sinds een half jaar hebben we een echte kantine. We hebben plek voor maximaal zeven personen drie dagen per week. Momenteel kunnen we nog twee mensen plaatsen. We krijgen hier demente ouderen – al vind ik het zelf fijner om ze vergeetachtig te noemen -, mensen met een burn-out of die depressief of overspannen zijn.

Vaak zitten mensen alleen maar thuis en hier zijn ze weer tussen de mensen.

Vaste tijden bij zorgboerderij Vredesbest

We hebben hier een duidelijk ritme met vaste tijden voor koffie, lunch en vertrek. Die regelmaat is nodig en vinden de mensen fijn. Samen doen we allerlei werkzaamheden. Zoals de kalfjes voeren, de hokjes uitmesten of eten strooien. Taken zoals de emmertjes boenen of de oude kranten verzamelen horen er ook bij, maar dat doen we niet te vaak zodat er voldoende afwisseling is. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen taken.

Het credo van Vredesbest: Stoptrein in een jachtige wereld

Foto: Saskia Boekel

We zijn onderdeel van de stichting Landzijde. Toen we startten vroegen ze ons om een credo te bedenken. We realiseerden ons dat we graag een stoptrein wilden zijn in deze jachtige wereld. Waarin de druk van het leven voor veel mensen té is. Het is te snel, ze moeten te veel, en het gaat om steeds opnieuw presteren. Als je overspannen bent geweest en je zit in een diep gat dan kan je dat niet meer. Wij bieden dan een dagbesteding. Sommige mensen hebben nog nooit op een boerderij gewerkt, anderen kennen het wel uit hun jeugd.

Zorgboerderij Vredesbest is er ook voor mantelzorgers

We zijn hier niet alleen voor de cliënten maar ook voor de mantelzorgers die zoveel ballen moeten hooghouden. Wanneer de cliënt bij ons is, dan heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf. Want het is vaak moeilijk voor ze om het vol te houden en zo kunnen ze zich even losmaken van de zorgtaken. Regelmatig viel het woord pizza en kop soep wanneer we het over avondeten hadden. Daarom koken we samen zodat we drie dagen in ieder geval samen eten. Ik kook altijd samen met één cliënt zodat je ook de tijd hebt om elkaar te spreken.

Je moet iedereen in zijn waarde laten.

Overdracht naar familie

Foto: Saskia Boekel

Wanneer de mensen thuiskomen, vertellen ze vaak niets. Daarom houden we een schriftje bij zodat de mantelzorger thuis aan de hand van het schriftje een vraag kan stellen. En dan gaan mensen wel praten. Je merkt dat mensen blij zijn dat ze weer onderdeel zijn van een groep. En dat ze zich weer nuttig kunnen maken. We gaan uit van de dingen die je wel kan. Als iemand daar niet meer toe in staat is, dan laten we dat niet merken en bieden we dat niet meer aan. In de tuin werken is vaak te moeilijk vanwege het bukken. Daarom zijn we nu hoge plantenbakken aan het maken waar we groenten in kunnen kweken.

Keurig, goed gedaan. Bij ons doe je het altijd goed.

Duofiets

We zijn ook heel blij met de duofiets die er gaat komen. De helft hebben we al bij elkaar via allerlei spaaracties. Daarmee kunnen we erop uit zonder dat de cliënt zich zorgen hoeft te maken dat hij de weg kwijtraakt of dat hij geen energie meer heeft om te trappen. We zoeken daarvoor nog een fietsvrijwilliger.

Zelf bijtanken

Zorgboerderij vredesbestIk werk op maandag, woensdag en vrijdag. De andere dagen heb ik nodig voor andere taken. En om zelf bij te tanken en af en toe pas op de plaats te maken. Want ik wil zelf ook niet in de sneltrein belanden. Voor de vrijwilligers geldt ook dat ze het wel leuk moeten blijven vinden, want ik heb ze hard nodig.’

Ellen Boekel kreeg in februari 2018 de wijkwaardering vanwege haar inzet.

Meer weten?

Neem dan contact op met firmaboekel@outlook.com

—————————————————————————————————————-

Wijkwaardering

Januari 2018: Red de kinderboerderij De Veldmuis

Februari 2018: Bij zorgboer Vredesbest kom je tot rust

Maart 2018: Buurtcentrum De Vuister bedrijf met vrijwilligers

April 2018: Repair café Wormerveer is onderdeel van wereldwijde stroming

Mei 2018: De Zaanse Kaper