Zaanse Vrijwilligersprijs 2015

Supervrijwilligers Gerard Klitsie en Stichting Present

Zaanse vrijwilligersprijs 2015
Zaanse vrijwilligersprijs 2015 Foto: Mike Bink

Zaanstad kent een indrukwekkend aantal vrijwilligers. Een op de drie Zaankanters is op de een of andere manier actief. Bijvoorbeeld bij een sportclub, in de buurt, in de zorg, bij het hospice, de kledingbank, of voor een maatschappelijk initiatief. Met als doel de omgeving een stukje mooier en socialer te maken. Velen zijn dit jaar voorgedragen voor de Vrijwilligersprijs.

Maar liefst 23 individuele kandidaten en 41 groepen maakten – sjiek gekleed vanwege de gala-avond – vanavond hun opwachting bij het Inntel in de hoop dat zij dit jaar de titel zouden pakken. Vanwege het grote aantal duurde het even voordat duidelijk werd wie er extra in het zonnetje gezet moest worden.

De jury, wethouder Rita Visscher, Fred van Dam (directievoorzitter Rabobank Zaanstreek), Dorien Nelisse (lid College Bestuur Regio College) en Debby de Ruiter (Raaz), had de bijna onmogelijke taak om een keuze te maken uit het grote aantal aanmeldingen. Maar het is gelukt. Volgens hun eigen zeggen zijn er twee duidelijke winnaars.

Persbericht Gemeente Zaanstad

Gerard Klitsie is dé vrijwilliger
 van 2015

Gerard Klitsie mag zichzelf Vrijwilliger van 2015 noemen. Klitsie is een duizendpoot, een sociaal bewogen man, op wie je nooit tevergeefs een beroep doet, die voor alles en iedereen een luisterend oor heeft. Hij trad veertig jaar geleden in de voetsporen van zijn vader, een van de oprichters van speeltuinvereniging Theresia. Hij is beheerder van Sporthal De Struijck, waar het onderhoud van de sportvloer bij hem (en zijn Martin) in veilige handen is. Ook was hij voorzitter van de Zaanse Roller Club en al jaren actief in de Meerpaal en bij het wijkgebeuren in de Rosmolenbuurt. Gerard Klitsie ontving € 1.500 van burgemeester Faber en een beeldje dat is ontworpen door Gert Engels.

 Stichting Present is dé vrijwilligersgroep van 2015

In de categorie groepen werd de Stichting Present gekozen tot Vrijwilliger van het jaar. Present slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.

Als makelaar in vrijwilligerswerk bieden ze de mogelijkheid om je als groep of individu in je eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. En dat werkt, laten de cijfers uit 2014 zien: 60 projecten, 450 vrijwilligers, 2200 uur vrijwillige inzet voor de kwetsbare kant van de samenleving. Stichting Present ging met € 3.500 naar huis.

Een greep uit de activiteiten van Stichting Present

  • Een gezellige middag of avond organiseren voor een groep vluchtelingen.
  • Meehelpen aan het nieuwe gebouw van Kledingbank Zaanstad.
  • In opdracht van Stichting Zaans Woonplezier een woning opknappen om iemand een nieuwe start te geven.
  • Een tuin opknappen of een woning.

Eervolle vermeldingen

Kees van der Pol/foto: Sarah Vermoolen
Hoofd vrijwilligers Noorderkerk Kees van der Pol/foto: Sarah Vermoolen
De honderden vrijwilligers die zich via de Noorderkerk inzetten voor de vluchtelingen in het Burgemeester in 't Veldpark werden apart bedankt door burgemeester Geke Faber. De procedure was al gesloten toen zij actief werden. Geke Faber had veel aandacht voor de enorme inzet en dankte hen omdat Zaanstad door hun werk prachtig op de kaart is gezet.

Naast de individuele prijs en de groepsprijs waren er dit jaar ook zes eervolle vermeldingen.

  • Alfred Ankum, voorzitter korfbalvereniging KZ/Hiltex die zorgt voor samenwerking met organisaties als Zaan de Wandel en de Prinsenstichting.
  • Kevin Mulder die zich al een aantal jaren met veel enthousiasme inzet voor de kinderboerderij in Zaandam en KWF kankerbestrijding.
  • Rinnie Kerkhoven heeft de Wereldwinkel in Zaanstad op de kaart gezet.
  • Het echtpaar Geertsema/Dorcas rijden regelmatig nog zelf een vrachtauto met kleding naar Roemenië.
  • Vluchtelingenwerk zet zich, onder andere, met hart en ziel in op de Achtersluispolder (POL).
  • Sensoor, een stichting die 24 uur per dag, dus ook ’s nachts, een belangrijk luisterend oor biedt.

Nadat iedereen onder handen was genomen door de opfrisdames en op de foto was gezet kon het gala beginnen waarbij drie ambtenaren van Gemeente Zaanstad even als dj fungeerden.

12285674_10156322837505078_1732462049_n
Tussen Zuiddijk en Zaan was ook genomineerd 🙂
12299399_1680729868840071_1713575988648013820_n
Vrijwilligers van de Noorderkerk