Waar is het lijk van de vermoorde Duitse soldaat?

Het militaire complex op het Hembrugterrein is het terrein waarover vele boeiende verhalen de ronde gaan. Dit is het vierde en laatste deel waarin Peter Kruit hierover vertelt.

Peter Kruit

Peter Kruit weet veel van de geschiedenis van de bedrijven op het Hembrugterrein en heeft zijn kennis flink uitgebreid. Zo zoekt hij regelmatig allerlei bijzondere gebeurtenissen uit aan de hand van zijn eigen herinneringen, bronnen die hij aangeleverd krijgt en in de archieven waar hij goed de weg weet. Zijn artikelen kun je nalezen op zijn website Artillerie Inrichtingen Hembrug en op de gelijknamige Facebookpagina.

Artillerie Inrichtingen Hembrug

Hieronder vind je twee voorbeelden uit een lange rij waar hij onderzoek naar heeft gedaan.

Tekening van de omgevallen wachtpost, Uit archief Peter Kruit Artillerie Inrichtingen

Waar is het lijk van de vermoorde Duitse soldaat?

‘Wanneer we aan het graven waren dan stond mijn baas altijd in de buurt. Hij zei nooit zoveel maar wel was hij gefascineerd aan het kijken als we bezig waren. Op een dag vroeg ik hem of hij dacht dat we een pot met goud zouden vinden. Toen vertelde hij het verhaal over de verdwenen Duitse soldaat. In de Tweede Wereldoorlog werden we overheerst door Duitse soldaten, zo stond er een heel vervelende man bij het wachthuisje. Het verhaal ging dat hij aan het einde van de oorlog was doodgeschoten door het verzet en met al zijn bezittingen was begraven op het Hembrugterrein.

Zijn lijk werd nooit gevonden, maar het verhaal bleef in mijn hoofd zitten.

Omdat ik al jaren verhalen maak voor de website meldde zich een keer een man die op de nabijgelegen Haven woont met een boekje verhalen die hij had gemaakt. Zijn vader had bij de AI gewerkt. Zoiets is natuurlijk altijd leuk. Daar stond een tekening in van een wachthuisje. Hij had geschreven dat direct nadat de oorlog was afgelopen ze het terrein op konden omdat het wachthuisje was omgevallen. Hij was toen nog een kind. In het huisje had hij een dode Duitse soldaat zien liggen en er een tekening van gemaakt.

Dat was voor mij het bewijs dat het verhaal klopt.

Toen ik een keer een lezing gaf in het Pennemes informeerde een oude man nog naar de zaak van die Duitser. Ik hoop nog altijd dat ik meer informatie krijg en dat de zaak helemaal wordt opgelost.’

De Orkaan heeft hier in 2018 ook al over gepubliceerd. Lees meer en bekijk het filmpje.

Foto archief Peter Kruit Artillerie Inrichtingen

Verdwenen tunnel

‘Een ander mysterie dat me nog bezighoudt is die van een tunnel. Op het terrein verzakte altijd alles, maar dat was niet het geval op een stuk terrein waar zware containers op stonden. Toen ik mijn baas daar naar vroeg, vertelde hij dat er een ondergrondse tunnel lag met chemicaliën die was dichtgemetseld. Dit ben ik uit gaan zoeken en heb een foto gevonden, die ik helaas ben kwijtgeraakt. Ik kende de andere tunnels op het terrein, alleen deze niet.

Zo heb ik een keer een plattegrond gevonden waar de bewuste tunnel waar ik naar op zoek was met tippex was weggewerkt.

Deze tekening hing op een expo en is daarna ook verdwenen. Er is alleen de fundering van een schoorsteen gevonden. Ook weet ik waar deze begon met een luik in een betonnen muur. Graag zou ik willen weten of deze is weggehaald.’

Lees ook deel 1, We hadden een eigen wereld op de Hembrug

Deel 2, Hembrug bewaakte geheime wereld

Deel drie Hembrug spannend decor