Lunchpunt Paaskerk geeft het goede voorbeeld

Lunchpunt Paaskerk geeft het goede voorbeeld

Iedere vrijdag komen buurtbewoners maar ook mensen uit bijvoorbeeld Wormer en Koog aan de Zaan voor de gezamenlijke buurtmaaltijd naar de Paaskerk in Zaandam Zuid. Het lunchpunt wordt georganiseerd door de Vrije Evangelische gemeente Zaandam.

We willen de mensen graag verwennen. Het leven is al moeilijk genoeg voor sommige mensen.

Angelique Lagcher vertelt: ‘We zijn een levendige kerkgemeente die zoveel mogelijk actief in de wijk wil zijn. We doen wat we kunnen en willen graag dat mensen zich hier welkom voelen. Het lunchpunt is eens per week op vrijdag. We willen graag het geloof in de praktijk brengen door goede dingen te doen. Zo geven we het goede voorbeeld.

Voor wie is het lunchpunt bij de Paaskerk?

‘De gratis lunch is voor iedereen, we richten ons niet op een bepaalde doelgroep. In eerste instantie was onze gedachte om mensen uit te nodigen die eenzaam zijn of financiële problemen hebben. Nu is het een trefpunt geworden waar mensen het fijn vinden om elkaar gezellig te zien. Iedereen die komt heeft iets nodig: dat kan financiële nood zijn, eenzaamheid of gezelligheid. We zijn blij om dit te kunnen geven. De achtergronden van mensen hoeven we niet te weten.’

Iedere week maakt een vrijwilliger soep

Je ziet hier een dwarsdoorsnede van de wijk. Zaanstad is een relatief wat armere stad, dat zie je terug. Er zijn veel sociale problemen, dat zie je terug. Ook zijn er veel mensen die er het beste van maken, dat zie je ook terug.

We weten dat sommige mensen veel meemaken, ze komen hier dan voor een gezellige middag waarbij de problemen wel eens worden besproken. Maar nog veel meer komen ze voor een gezellig praatje.

De vrijwilligers staan iedere vrijdag klaar

Is er belangstelling voor?

‘Iedereen willen we het gevoel geven dat ze welkom zijn, dat ze goed zijn zoals ze zijn. We zijn inmiddels vijf en een half jaar bezig. We begonnen met twintig mensen, dat zijn er nu gemiddeld tussen de 26 en 36. Met 36 zitten we bijna vol, maar als er meer belangstelling is dan schuiven we er gewoon een tafel bij.

Er zijn mensen die altijd komen, anderen zie je af en toe. De mensen vinden hier warmte, gezelligheid en lekker eten. We zorgen dat niemand alleen zit, dan gaan we er bij zitten. Maar we letten ook goed op of iemand niet zoveel behoefte heeft aan een praatje. Iedereen geniet op eigen wijze.’

Je merkt dat het voor mensen wel belangrijk is. Zeker na de zomervakantie – als we zes weken dicht zijn – hoor je dat terug.

Vrijwilligers van het lunchpunt tijdens de voorbereiding

Wie maken het lunchpunt mogelijk?

‘Het team vrijwilligers bestaat gemiddeld uit acht mensen. We hebben allemaal een christelijke achtergrond en willen graag voor de medemens zorgen. Twee mensen halen op donderdagavond bij de AH XL op de Vermiljoenweg in Zaandam producten op waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen. AH geeft het graag aan ons om verspilling tegen te gaan. De producten zouden anders vernietigd worden.’

‘Het wisselt per week wat er overblijft. Wij proberen creatief om te gaan met wat er binnenkomt en zorgen er iedere week voor dat er soep, brood, beleg en een fruitsalade is. De vrijwilliger bepaalt zelf of er bijvoorbeeld gekookte of gebakken eitjes of eiersalade wordt gemaakt. Wat er over is, verdelen we in tasjes die mensen mee naar huis krijgen. Iedereen noemt het een tasje, zelf noem ik het liever goody bags. Een keer zat er een braadworst in. Het deed me veel dat iemand uitriep hoe blij ze daarmee was omdat ze dat al jaren niet meer had gegeten.’

‘We starten iedere vrijdag om 12 uur met koffie en iets lekkers. Daarna is de lunch.

Met Kerstmis hebben we de mensen van het lunchpunt uitgenodigd voor de dienst op Eerste Kerstdag en aansluitend de lunch. We weten dat ze het financieel moeilijk hebben en eenzaam zijn, we wilden dat ze niet alleen zitten met de kerst. Het kan voor iemand zomaar het enige contact zijn buiten de deur met die dagen. Iedere week willen we een mooie dag organiseren waar ze van genieten.’

Angelique Lagcher: ‘Ik maak altijd de eiersalade. Toen ik er een keer niet was, kreeg ik het te horen want ze hadden de eiersalade en mij gemist. Dat ontroerde me wel.’

De Paaskerk uit 1956 in Zaandam Zuid heeft een monumentenstatus. Bijzonder zijn de ramen die door Karel Appel zijn gemaakt. Ze verbeelden de schepping. Het is het enige openbare kunstwerk van Appel. Om die reden worden er regelmatig rondleidingen gegeven in dit opmerkelijke gebouw.

Zes ramen – geschilderd door Karel Appel – verbeelden de zes scheppingsdagen. De kerk zelf staat voor de zevende dag.