Voortdurend schakelen in de horeca

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar mogelijkheden hoe je geld kunt verdienen.

Dit is de vierde en laatste aflevering van een serie over een Zaans horecabedrijf. In het eerste verhaal vertelde Jeroen Gruijs over zijn droom, deel twee gaat over de toptijden van het bedrijf. Deel drie start bij het begin van de coronacrisis. In het vierde en laatste verhaal wordt ingezoomd op hoe Jeroen en Janet Gruijs steeds opnieuw mogelijkheden onderzochten voor hun horecabedrijf Wolfsend in Zaandijk, de Watertoren in Assendelft en Groeneveld Eten.

Schakelen

Jeroen en Janet Gruijs: ‘Het niet weten waar je aan toe bent, is het moeilijkste. Iedere keer moesten we schakelen en creatief zijn. Met Daniella Kremers en onze chefkok Shaylene Seijmour bedachten we wat we wel konden doen. Om het draaglijk te maken, was het belangrijk om vaste thema’s aan te houden. We wilden steeds vernieuwend en onderscheidend zijn. Maak het gezellig met Pasen en Moederdag, daar speelden wij op in. We merkten dat het vooral vertrouwd moest zijn. De soep is nog te koop, met de themamaaltijden zijn we recent gestopt omdat er geen vraag meer naar is.

Elke dag moet je flexibel zijn en elkaar scherp houden. Als wij het even niet zagen zitten, dan steunden Daniella en Shaylene ons weer.

Shaylene en Daniella

Verhuurders

‘We zijn heel blij met onze lieve verhuurders. Eens per maand hebben we een overleg hoe het gaat. Zij denken enorm mee. Ze zetten ons niet onder druk. We gaan er van uit dat we na de coronacrisis weer kunnen knallen.

Het zal voor ons nog lange tijd krap zijn. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig? Als je kunt wandelen, een wijntje kunt drinken en je gasten tevreden zijn, wat heb je dan nog meer nodig? We zijn nog relatief jong dus we hebben nog tien tot vijftien jaar de tijd om het in te halen.

We zijn wel heel blij met onze verhuurders, anders ga je het niet redden.

Tijdens de lockdown probeerden we positief te blijven. Met de toeslag voor de vaste lasten van de overheid konden we ons lopende rekeningen weer betalen. Leveranciers zijn heel begripvol maar het is fijn dat we nu weer bij zijn. Dat geeft weer energie.

In de Raadzaal van het Stadhuis van Zaanstad hadden we eens per maand een overleg met burgemeester Jan Hamming. We bespraken zaken waar ondernemers tegen aan liepen. Belastingkwijtschelding kon niet, maar er waren wel andere zaken waar de gemeente mee heeft geholpen. Het is fijn dat de burgemeester echt goed luistert en betrokken is. In ons geval heeft het geen zin om uitbreiding van het terras aan te vragen, want dan kom je uit op straat waar de bus, verkeer en hulpdiensten ook door heen moeten.’

Populaire wandelpuzzeltocht

‘We hebben de gekste dingen bedacht. Je moet wel creatief zijn en onderscheidend. Zo heb ik voor Valentijnsdag een fabrikant van sekspeeltjes gebeld met de vraag of hij een kortingsbon wilde toevoegen. En de wandelpuzzeltocht op de Zaanse Schans is een succes. De gids Ingrid Marsman die op de Zaanse Schans woont, bood aan dat we een deel van haar puzzeltocht konden gebruiken om er vervolgens iets eigens van te maken. Voor een tientje krijgen gasten een rugzakje mee waarbij ze opdrachten op de Schans maken. In de tas zit een lekkere snack en een drankje. Soms kenden mensen ons nog niet. Wanneer ze na een leuke middag hun foto bij de klomp posten, dan sta je op 1.0 voorsprong. Vervolgens komen ze bij ons en benoemen ze dat we een schattig tentje hebben. Dat is 2.0. Het superfelle tasje nemen de kinderen vervolgens mee naar de gym, dat is 3.0.’

Jeroen lacht: ‘Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog eens een puzzeltocht zou uitzetten en zou samenwerken met een fabrikant voor seksspeeltjes.’

Slockdown

‘We hebben hier een grote biervoorraad. Sommige bieren worden er niet beter op als ze te lang blijven liggen. Daarom hebben we de slockdowntassen bedacht. Onze buren van proeferij de Kruis kwamen hun voorraad brengen, omdat ze helemaal dicht waren. We zochten vervolgens contact met de bluesband Damned en Dirty, die hun eigen stoutflesjes brouwen. Dit zijn echt collectors items en zo werd de samenwerking steeds leuker. Samen bereik je ook weer een breder netwerk, dit is een win win situatie voor ons allemaal. Het is leuk samenwerken met Zaanse bedrijven, je helpt elkaar. Zo hoefden we van de BB hal niets te betalen, toen we bij hen de opdekbladen van de terrastafels bestelden. De klanten in de winkel gaven Ronald van de BB Hal spontaan een applaus toen hij zei dat we niet hoefden te betalen omdat we het al zo moeilijk hadden.

Een vriend heeft twee dagen vrij genomen om de steigerhouten loungebank te maken. We hoefden alleen het materiaal te betalen. Die gunfactor, dat doet ons zeer goed. We bedelen er niet om, maar het is heel fijn dat ze het doen. Onze ouders steunen ons ook enorm. En de crowdfunders. Geregeld sturen we een bericht hoe het gaat. Het is heel fijn dat ze bij ons maaltijden hebben besteld en er vanuit gaan dat het weer goed komt.’

Jubileum

‘Natuurlijk hebben we het zwaar, maar wij kunnen wel door. De catering is nu weer booming. We hebben altijd breed ingezet, dat komt ons nu goed van pas. De opdrachten komen weer overal vandaan.

Op het terras hebben we een uitgebreide kaart. Die vermelden we ook op de site zodat bedrijven die ook kunnen bestellen voor hun personeel. Je ziet dat er ook weer toeristen komen en Nederlanders uit de rest van het land die hier komen voor een weekeinde.

We kwamen laatst een fotolijst van Linda tegen, van de verbouwing van Lagedijk 146 waar zij is gestart met Groeneveld Eten. Het bedrijf bestond in februari 2021 tien jaar. Dat hebben we niet gevierd, maar als het kan met 12,5 jaar dan gaan we een groot feest geven’.

Plannen

Met Wolfsend Eten en drinken gaan we ons nog meer richten op de lokale klant. Zij kunnen hier hun verjaardag vieren op de bovenverdieping. De toerist wordt dan de kers op de taart.

Het eten willen we op een hoger level brengen.

Voor de Watertoren zijn we bezig met een keuken boven, zodat we niet meer weg hoeven bij het feestje om het eten en drinken beneden in de kelder op te halen.

Dingen die goed liepen, zoals de bingo, daar gaan we weer mee starten op 16 september. We zijn ook bezig met de programmering van muziek, zoals een singer songwriter, een band, en toneel. Zodat we het culturele plaatje invullen.

Janet volgt nu de opleiding voor babs, bijzonder ambtenaar burgerlijke stand. ‘Het lijkt me zo leuk om de mensen te kunnen trouwen. Als we weer mogen, dan heeft de Watertoren zijn eigen babs.’

Met ’t Regthuys zoeken we nog meer de samenwerking. Zo kunnen we hen ontzorgen bij bruiloften met de catering. En wij zouden ook kunnen aanbieden dat mensen bij ’t Regthuys trouwen waarna het feest bij de Watertoren is. Dan hoeven we minder met stoelen en tafels te slepen, en dan staan de gedekte tafels al klaar wanneer ze zijn getrouwd bij ’t Regthuys.

We willen weer mooie feestjes organiseren. De intiemere feestjes kunnen bij Wolfsend en voor de grotere evenementen is er de Watertoren.’

We doen waar we goed in zijn en bouwen dat uit.

Personeel is zeer welkom, vooral met vakkrachten zouden we graag in contact komen.’