

Voor de tweede keer organiseert Sisters in Zaanstad Internationale Vrouwendag bij Melia Venue in Zaandam.
Parla de Pen-Rier sprak vier jaar geleden het publiek toe bij de viering van Internationale Vrouwendag bij buurthuis de Poelenburcht in Zaandam.
‘Ik sprak over de kracht van multiculturele vrouwen in Zaanstad.’
Daarna richtte ze Zaanmoms op, dat later Sisters in Zaanstad werd. ‘In multicultureel Zaanstad hebben we meer dan 185 nationaliteiten, maar veel mensen leven op hun eigen eilandje. We hebben daarom een stichting opgericht om de vrouwen meer met elkaar te verbinden. Zo komen er vrouwen van Assendelft tot Peldersveld.
Iedere vrouw is welkom, wat je cultuur, religie, nationaliteit, leeftijd of geaardheid ook is.

Zaanmoms wordt Sisters in Zaanstad
‘We hebben de naam Zaanmoms veranderd in Sisters in Zaanstad, omdat we er ook zijn voor vrouwen zonder kinderen of voor vrouwen waarvan de kinderen de deur al uit zijn.
Zes keer per jaar organiseren we een event, het gaat altijd om persoonlijke ontwikkeling.
We willen vrouwen prikkelen om te blijven leren, ook van elkaars verhalen.
Natuurlijk vieren we ook ieder jaar de oprichting met iets interactiefs waarbij we vrouwen uit hun comfortzone willen trekken.
Vrouwendag vieren we voor de derde keer. Het is de tweede keer dat we dit bij Melia Venue doen, aan de Paltrokstraat in Zaandam. Het is heel fijn samenwerken met Samira. Melia Venue is een mooie plek waar van alles gevierd en herdacht wordt. Melia staat voor groei, sterk, ambitieus.’


Noha Shafik, head of technology bij Bol.com opende de viering met een persoonlijk betoog over hoe belangrijk het is om doelen te hebben die je daadwerkelijk moet proberen te bereiken. Ze gaf het publiek tips mee: netwerk, delegeer, pluk de kansen, en zorg voor voldoende kwaliteitstijd zodat de balans goed blijft. Het is haar doel om meer vrouwen te enthousiasmeren voor technische functies (nu is dat slechts 28 % bij Bol.com).
Zoek een manager die bij je past. Is er geen klik, dan kun je beter een andere baan zoeken. Hou de controle over je leven en maak stappen die passen bij jouw ambitie en doel.
Ik hou van verbinden
Rabiye: ‘Ik kwam bij SiZa als deelnemer, dat was direct heel leuk. Ik hou van verbinden en dat is wat deze stichting doet. Er zijn altijd leuke, interactieve en leerzame workshops waar zeer verschillende vrouwen op af komen. Dat maakt het zo leuk.
Internationale Vrouwendag is een heel belangrijke dag. We vieren dit vandaag met honderd vrouwen. Ze zijn hier voor zichzelf, niet als moeder of partner. We willen dat ze samen een heel leuke avond hebben. Het is heel fijn dat SiZa ervoor gekozen heeft om aan te sluiten bij de Ramadan en dat ze rekening houdt met de moslima’s. Dat is voor hen ook heel fijn om te zien en voor de andere vrouwen om meer te weten te komen over de ramadan en iftar. Het maakt niet uit of je wel of niet vast, het gaat om de gezelligheid.
Eten verbindt altijd.’

Samenbrengen op onderwerp
Chantal: ‘Ik ben er drie jaar geleden bij gekomen. Parla maakte mij enthousiast voor haar doel om verschillende dames in de Zaanstreek te verbinden. Ik woonde eerst in Poelenburg, daar zie je veel diverse groepen die niet met elkaar mengen.
Via SiZa proberen we ze wel samen te brengen op onderwerpen, daar komen ze dan wel op af. Je krijgt heel leuke gesprekken, omdat je zulke verschillende invalshoeken hebt.
We inspireren vrouwen om iemand anders te leren kennen, andere invalshoeken te horen en daar iets mee te doen. Met Vrouwendag krijgen we veel publiciteit. Maar ook de kleinere events kunnen indruk maken. Je gaat dan aan de slag met jezelf en elkaar, daarna kun je weer verder. We horen regelmatig dat vrouwen daarna andere keuzes maken, dat is echt tof!’

We zijn er nog niet
Janelle: ‘Ik ben er bij vanaf het eerste uur. Parla was zo enthousiast, dus toen ze vroeg of ik mee wilde werken zei ik direct ja. Ik ben al heel actief, maar dit kan er nog wel bij. Er komen zoveel diverse vrouwen, ook van diverse leeftijden, dat spreekt me zeer aan. We delen veel dezelfde dingen. Je staat er niet alleen voor.
Internationale Vrouwendag is heel belangrijk. Ik heb ook een dochter aan wie ik onze boodschap door wil geven.
Onze generatie heeft veel bereikt, we zijn van ver gekomen, maar we zijn er nog niet.
We moeten activiteiten blijven organiseren en meer vrouwen bereiken. Dat doen we op een toegankelijke manier zodat we vrouwen aanspreken en enthousiasmeren om bij elkaar te komen. Ik ben heel trots dat er bij de derde viering zoveel vrouwen komen, dat het leeft. Vieren is belangrijk, maar strijden is ook belangrijk op een manier die bij je past.’

Samenkomen op het grote eiland
Shari: ‘Op Facebook zag ik een keer een bijeenkomst over het maken van een visionboard. De diversiteit van vrouwen die eropaf kwamen, was zo cool. Dat zie je niet vaak, ik voelde me meteen thuis. Dit was zo tof, waardoor ik vroeg of ik ook ergens bij kon helpen.
Er zijn zoveel verschillende etniciteiten, zoveel eilandjes. Er was nog niet een plek waar je samen op het grote eiland kunt komen. Dat gevoel heb ik wel bij SiZa. Hier gebeuren veel mooie dingen. Vrouwen maken onderling afspraken en er ontstaan samenwerkingen tussen ondernemende vrouwen. Je ziet op straat nu ook vaker vrouwen die je kent van de bijeenkomsten. Opvallend is ook dat er veel vrouwen komen die vanuit Amsterdam naar de Zaanstreek zijn verhuisd en zich hier wat eenzaam voelden omdat ze nog geen contacten hadden. Die krijgen ze hier wel, dat geeft veel energie. Het is zo mooi de verbinding en dat je veel raakvlakken hebt om over te praten, dat we van elkaar leren. Daarom is het ook goed dat we aansluiten bij de Ramadan. Dat is heel leuk om te ervaren.’

Contact

Sisters in Zaanstad is een kleinschalige stichting. Je kunt het volgen via LinkedIn, Facebook en Insta. Wanneer je een berichtje stuurt krijg je de nieuwsbrief toegestuurd met het aanbod van activiteiten.


