Ruben Hoeke: ‘Even ontsnappen in je eigen muziek’

Muziek is ontzettend belangrijk. Wanneer je daarmee bezig bent, worden je hersens zo aan het werk gezet dat andere zaken naar de achtergrond verdwijnen. Na een uurtje spelen zijn de zaken die je normaal bezighouden naar de achtergrond verdwenen.

In deze tijd is afleiding nog fijner, zeker als je kunt ontsnappen in je eigen muziek.

Ruben Hoeke, fotografie Hans Schoo

Ruben Hoeke: ‘Ik heb mijn gitaar’

Ruben Hoeke, gitarist uit Krommenie: ‘Ik was twaalf toen een buurjongen mij leerde hoe ik Metallica kon naspelen op de gitaar. Dit kon toch helemaal niet?! De muzikanten waren toch een soort buitenaardse wezens die iets heel bijzonders deden? Je voelt je dan even geniaal. Dit was voor mij een openbaring en de doorbraak. Wanneer je gegrepen wordt door een instrument, dan wordt het iets van jezelf. De wereld kan afbranden, maar ik heb mijn gitaar. En er is niemand die zo speelt zoals jij.

Wat je omstandigheden ook zijn, je hebt je eigen stem.

In 2022 speelt Ruben Hoeke dertig jaar. Al die jaren heeft hij ook andere mensen enthousiast gemaakt voor de gitaar.

‘Ik ben nooit zo bezig geweest om een hit te maken, al is die natuurlijk altijd welkom. Ik weet wat ik kan, maar ik hoef niet zo nodig vooraan te staan. Het is veel fijner om andere mensen te laten schitteren.

Sinds 2008 heb ik zo’n 800 mensen gitaar leren spelen. Daar zijn hartstikke goede gitaristen bij. Na tien lessen gaan ze samen optreden. Bij de eerste lessen zien ze daar enorm tegenop. Maar als ze dan in een gespreid bedje met begeleiding van de band de sterren van de hemel spelen in Paradiso, dan hebben de mensen die eerst staan te bibberen vanwege het optreden daarna een grote glimlach. Het publiek met vrienden en familie dat hen komt toejuichen, is zo’n groot goed.

Je ziet dat het veel doet voor hun eigenwaarde.

Het optreden met een live band, daar werk je naar toe. Het is erg vervelend dat dit door corona niet meer mocht. Wanneer het weer mogelijk is, ga ik met de gitaristen die het afgelopen jaar online les kregen weer een groot optreden plannen. Bijvoorbeeld bij de Bullekerk in Zaandam, dat is zo’n mooie ruimte en daar werken zulke vriendelijke mensen.’

Fotografie Ron Koffeman

Voor corona

‘Een jaar geleden had ik veel inspiratie voor nieuwe liedjes. In maart 2020 zouden we met de band zoals elk jaar een nieuwe plaat maken in de studio. Het plan was om lekker te repeteren en daarna weer lekker live te spelen. Gemiddeld spelen we met de band zo’n zestig tot tachtig keer per jaar. En ik geef zo’n drie tot vier workshops per maand.

Zo’n twintig avonden per maand ben ik bezig met muziek. En toen hield het helemaal op door corona.

Dat betekent veel voor mijn leven. Als muzikant heb je een heel ander bioritme. Vanaf maart kon ik terugvallen in een normaal patroon, dat is zo gebleven.

Muziek is een way of life, dat is mijn passie. Het is rot om te constateren dat de culturele sector zwaar onder druk staat en dat muzikanten daar nog eens onderaan bundelen. Ik krijg wel eens de opmerking dat je als zzp’er zelf de keuze hebt gemaakt. Maar wie had nu de coronacrisis verwacht?

Ik ben altijd een handige jongen geweest die dingen kon ritselen en nieuwe dingen bedacht.

Na de lockdown in maart kon ik niet optreden. Het enige wat ik kon doen was online workshops geven. Het ergste vond ik dat ik niet met groepen aan de gang kon en dat je de workshops niet kon afsluiten met een optreden. Dat was de grootste domper.

Ik ben optimistisch ingesteld en zie altijd mogelijkheden binnen de onmogelijkheden. De face to face workshops waren het enige wat ik nog kon doen. Online bleek het ook gezellig te worden.

Financieel is het wel moeilijk, want de tozoregeling voor freelancers dekt nog niet eens mijn huur.’

Fotografie Ron Koffeman

Online prakijkles

In een groepsles, die is ingedeeld op beginners en gevorderden, zitten maximaal vijftien mensen die een betere gitarist worden.

‘Het is zeer belonend als je ziet hoe blij ze er van worden. Het is heel leuk om te doen.

De lessen zijn zeer praktijkgericht. Mensen willen gewoon leren spelen en hebben niet zo’n zin in theorie en notenschrift. Ik speel voor en leg uit hoe ze het na kunnen spelen. Het belangrijkste is dat de mensen zich comfortabel voelen.

Het online lesgeven werkt fantastisch. Je kunt bijvoorbeeld veel meer inzoomen op het instrument. Het is ontzettend leuk om zo mensen uit het hele land online les te geven. Ik gebruik hiervoor een officieel webinar en dat werkt als een speer. Iedereen wordt enthousiast als je na een uur al een liedje kunt spelen. Via een chat kunnen ze vragen stellen. We hebben ook een fb groep waar we elkaar leren kennen en tips geven. Zo wordt het steeds gezelliger.

Het is een voordeel dat ze de les daarna nog een keer kunnen terugkijken. Wanneer een advocaat ingehaald wordt qua spel door een jongen van 14 dan zie je dat er een stimulans ontstaat om nog meer te oefenen. Niemand wil achterblijven.

Op 4 maart start ik met drie gratis introductielessen. Donderdag 11 maart start de serie met tien lessen op donderdagavond. Zo kan je op de camping, als het weer mag, bij het kampvuur een liedje van de Beatles spelen. Dit klinkt onmogelijk, maar het kan gewoon. Dat is toch een verrijking?’

Ruben Hoeke voor de Adelaar, fotografie Ron Koffeman

Binnenkort vertelt Ruben Hoeke over zijn actie waarbij hij voor kinderen uit kansarme gezinnen een gratis gitaar regelt.

Gerelateerde Zaanse Verhalen

Cultureel centrum Bullekerk huis van samenkomst

CW productions: Livemuziek werkt als een trein