Cultureel centrum Bullekerk huis van samenkomst

Cultureel centrum Bullekerk huis van samenkomst

‘Ruim anderhalf jaar geleden werd de protestante Bullekerk in Zaandam te koop aangeboden. Het onderhoud werd een te grote financiële belasting voor de krimpende kerkgemeenschap. Aanvankelijk zag ik direct allerlei commerciële mogelijkheden voor de kerk. Anderhalf jaar later is die mening bijgesteld. Het gaat nu voornamelijk om het behoud van dit bijzondere pand voor toekomstige generaties, voor de stad.’

Niels Busch is tegenwoordig directeur van Stichting Cultureel centrum Bullekerk. Voor die tijd was hij mede-eigenaar van twee restaurants.

cultureel centrum Bullekerk, foto Sarah Vermoolen
Nielsch Busch voor Cultureel Centrum Bullekerk

De betekenis van de Bullekerk voor de buurt

‘De Bullekerk is bijzonder in de geschiedenis van Zaandam. De kerk is gebouwd tijdens de 80-jarige oorlog bovenop een Spaanse schans, een verdedigingswerk uit die tijd. Er woonden aan deze kant van de Zaan slechts 400 mensen en die wilden een kerk. Na letterlijk veel strijd is die er uiteindelijk gekomen. De stad Zaandam is hier later omheen ontstaan. Als je dat realiseert dan besef je dat wij maar kleine onderdelen van die geschiedenis zijn. Van oudsher had het diverse functies. Ten tijde van overstromingen diende de kerk als stal voor het vee. De kerk was een voorloper van de bank en verstrekte leningen, en er werd recht gesproken. Deze grote veelzijdigheid willen we behouden en uitbreiden. Het moet een huis van samenkomst zijn voor zeer diverse mensen en talloze initiatieven.’

cultureel centrum Bullekerk, foto Sarah Vermoolen

Mogelijkheden voor Cultureel centrum Bullekerk

‘Zo’n groot project kan je natuurlijk niet alleen. Er was maar één persoon waarmee ik dat graag wilde doen en dat is Gerbrand Klop, inmiddels gepensioneerd projectontwikkelaar en voormalig eigenaar van de Zaanse broedplaatsen DeBedrijvigeBij. Gerbrand heeft veel connecties in het bedrijfsleven en in de politiek, en ikzelf in de horeca. Samen vullen we elkaar goed aan.’

Gerbrand Klop is inmiddels voorzitter van de stichting.

‘We hebben ons grondig laten informeren wat de mogelijkheden zijn en hebben diverse andere kerken bezocht die allen een andere invulling hadden. Omdat het onderhoud specifieke kennis en kunde vereist, hebben wij contact gezocht met Stadsherstel, de autoriteit in behoud van Rijksmonumentaal erfgoed. Zij werden enthousiast over onze plannen. Stadsherstel heeft de kerk gekocht en zij dragen zorg voor het onderhoud en behoud. Zij doen de buitenkant en wij zorgen voor de programmering.

Cultureel centrum Bullekerk wordt van en voor iedereen, laagdrempelig en zeer toegankelijk. Het wordt iets heel eigens, maar we kijken zeker met belangstelling naar de Cultuurkoepel in Heiloo, de Annakerk in Amstelveen en de Posthoornkerk en de Duif in Amsterdam. Dit zijn kerken met een zeer uiteenlopende programmering, daar proberen we van te leren. Zo kunnen we ook onderdelen van het programma van elkaar overnemen. Via Stichting Stadsherstel zijn we in staat om culturele evenementen uit Amsterdam hier naar toe halen.’

Cultuur in Zaanstad

‘In de Atlas van Nederlandse gemeenten staat Zaanstad op de 40e plaats qua aanbod van podiumkunsten, film en beeldende kunst. Qua inwoneraantal is het de zestiende gemeente van Nederland. We staan bijna onderaan, voor een stad als Zaanstad een onwaardige positie. We moeten naar een hoger en gevarieerder niveau! Er is behoefte aan meer culturele initiatieven. In Zaanstad is behoefte aan een zaal voor 200 tot 300 man, daar gaan wij invulling aan geven.

Mensen uit de theaterwereld ondersteunen en adviseren mij met gevraagd en ongevraagd advies. Zo hebben we veel kennis en kunde in huis. We gaan zeer nadrukkelijk de samenwerking aan met bestaande culturele instellingen, zoals het Zaantheater, het filmtheater en de FluX. Wij bieden iets anders dan zij en vice versa. We vullen elkaar aan en zijn niet elkaars concurrenten.

Ook de Gemeente Zaanstad heeft positief gereageerd op ons initiatief. Zij werken constructief met ons samen. Zo is Burgemeester Hamming lid van ons comité van aanbeveling.’

Laagdrempelig cultuurcentrum

De kerk had al veel vrijwilligers die zijn gebleven. Zij hebben ontzettend veel kennis waar we zeer blij mee zijn.

De kerk gaat zeven dagen per week open van 11 tot 11. We werken met vrijwilligers zodat het laagdrempelig is en de kosten laag kunnen blijven. Alleen bij grote evenementen gaan we horecapersoneel inhuren.

De kerk blijft open voor tien kerkdiensten per jaar en om te trouwen en te rouwen.

Het proces geeft veel energie en het is zeer divers. Je komt ontzettend veel mensen tegen met andere achtergronden. Wij zijn een blanco blad, mensen zijn welkom om aan te geven wat ze hier willen programmeren. Wij op onze beurt proberen het te realiseren. Zodoende ontstaat er een multifunctioneel centrum. Het geeft een ontzettend positieve vibe door de positieve en enthousiaste reacties van de mensen.

cultureel centrum Bullekerk, foto Sarah Vermoolen
cultureel centrum Bullekerk, foto Sarah Vermoolen

Zeer diverse programmering

In oktober proberen we zoveel mogelijk klaar te hebben van de verbouwing en dan gaat het programma van start. We gaan dan proefdraaien en de foutjes eruit halen. Hier kun je straks productpresentaties, galadiners, schilderlessen bijwonen of een concert. De bijzondere ambiance en de geschiedenis van het gebouw krijg je er dan bij. De akoestiek in dit gebouw is beter dan in het Concertgebouw. Daarom zijn hier regelmatig try outs van Het Orkest van de 18e eeuw voordat ze dit opvoeren in het Concertgebouw. Deze musici spelen hier graag in hun eigen kleding en vinden de sfeer hier heel prettig.

We gaan de kerk ook anders uitlichten. We willen ieder evenement een kleurbeleving meegegeven, zodat mensen die hier binnenkomen komen voor het wauweffect.

Dan sta je direct één nul voor. Als die beleving goed is, dan komen ze terug.

We gaan hier van klassiek tot modern programmeren. Van een koffieconcert op de laatste woensdag van de maand tot een festival met een big band. Maurice Hermans, de zoon van Toon Hermans, gaat de liedjes van zijn vader zingen. Er is een ABBA tribute, een galadiner en een arbeidsmarkt geprogrammeerd. De uitsmijterij is een initiatief van het sociaal wijkteam waar mensen met een krappe beurs hier gezellig samen kunnen zijn. Ze krijgen een dubbele uitsmijter voor twee euro omdat we weten dat eten verbindt.

Eind dit jaar of begin volgend jaar hopen we het Cultuurcentrum Bullekerk officieel te openen. Freek de Jonge heeft al toegezegd dit te willen doen. Zijn vader was hier ooit dominee en hij is hier opgegroeid. Zo is de cirkel weer rond.’

Meer informatie? Zie de FB pagina.

Kijk ook even op de website van Cultureel centrum Bullekerk. Ik kan nog geen website vinden, klopt dat?