Quest for Change: jongeren en duurzaamheidsvraagstukken

Met Quest for Change gaan jongeren aan boord van het Tallschip Morgenster duurzaamheidsvraagstukken verder brengen voor bedrijven.

Het begon met een omgekeerde prullenbak. Met wat dit opleverde reizen twee Zaankanters naar Antarctica en doen iets wat niet kan. Op eigen kracht, zonder inkomen maar met een groep mensen die het initiatief omarmd en ondersteund komen ze ver. Ze hebben fondsen geworven en krijgen steun van kennisinstituten maar ondervinden ook dat het bedrijfsleven en de overheid er nog niet klaar voor is. Jongeren staan klaar om duurzaamheidsprojecten uit te werken tijdens een zeilreis. Bedrijven die belangstelling hebben, kunnen nog aanhaken.

Wat houdt Quest for change in?

Foto Quest for Change, Clean2Antarctica
Quest for Change, foto Clean2Antarctica

Op 25 augustus legt het Tallschip Morgenster aan in Amsterdam. Liesbeth ter Velde: ‘Wij gaan aan boord met jongeren die we hebben geselecteerd om duurzaamheidsprojecten uit te denken. Het bedrijfsleven hebben we gevraagd om een vraagstuk rond duurzaamheid in te leveren waar ze zelf niet uit komen.

We hebben een oproep geplaatst voor jongeren van 18 t/m 28 jaar. Daar kwamen 200 reacties op, ook uit Turkije, Zweden, Engeland, Spanje en Brazilië. Op het schip kunnen we per etappe twintig jongeren plaatsen. Dit hadden er nog veel meer kunnen zijn als er meer belangstelling was geweest vanuit het bedrijfsleven. We kunnen geen zekerheid geven over de uitkomst, wel vragen we ze om het resultaat serieus in het bedrijf uit te voeren.

We hebben voor twee etappes bedrijven gevonden, we zijn nog bezig met de derde etappe. Op 27 augustus vaart het schip uit voor de eerste etappe vanuit Amsterdam.’

Meer weten, zie Morgenster wordt zeilende denktank

Waarom hebben jullie gekozen voor een zeilreis?

Quest for Change op de Morgenster, foto Clean2Antarctica
Quest for Change op de Morgenster, foto Clean2Antarctica

‘Aan boord van het schip moet je samen creatief denken en flexibel zijn. Dat heb je ook nodig om met een open mind naar de vraagstukken te kijken.

Een zeilschip is een symbool voor milieubewust reizen. Tussen de etappes gaan de jongeren met een vliegtuig van de een na de andere plaats.

Van een milieuorganisatie hebben we de kritiek gekregen dat we daarvoor het vliegtuig inzetten. Om tot circulariteit te komen heb je ook de oude economie nodig. We willen processen in gang brengen en hebben daarvoor soms ook het vliegtuig nodig.’

We zijn ons er van bewust dat vliegen niet bepaald duurzaam is en gaan de CO2 uitstoot compenseren.

Waarom gaan er jongeren mee?

‘In 2041 loopt het verdrag af voor Antarctica waardoor het wellicht mogelijk wordt om de bodem te exploiteren. Jongeren zijn de toekomstige beleidsmakers. Zij zijn ook de toekomstige werknemers van bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid. De jongeren op het schip varen drie tot vijf weken mee. Het Wereldnatuurfonds en een zeilorganisatie bereiden hen hier op voor. Tijdens de reis laten ze zien hoe ze met de vraagstukken van het bedrijfsleven aan het werk gaan. Dat is voor het bedrijf ook aantrekkelijk om te zien.’

We hebben supermarkten en de kledingindustrie benaderd om een vraagstuk in te leveren, maar tot dusverre willen ze niet.’

Wat kan zero waste voor bedrijven opleveren?

Liesbeth ter Velde: ‘We ontvangen hier bedrijven die hun bedrijfsafval uitstorten op een tafel met harkjes. Vaak zit het vol met koffiebekers. Als het personeel een eigen beker mee neemt dan heb je veel minder afval. De volgende stap kan het beperken zijn van papier of datgene wat je met elkaar besluit.

Hoe reageren bedrijven en de overheid op jullie initiatief?

Edwin en Liesbeth ter Velde van Clean2Antarctica organiseren Quest for Change om jongeren te laten nadenken over duurzaamheidsvraagstukken.
Edwin en Liesbeth ter Velde van Clean2Antarctica organiseren Quest for Change om jongeren te laten nadenken over duurzaamheidsvraagstukken.

‘Wanneer wij komen praten, dan vinden mensen het prachtig. Maar in de praktijk is het nog moeilijk om bedrijven of de overheid enthousiast te maken om de plannen te ondersteunen. We zijn net verhuisd naar een pand op de Hembrug in Zaandam. We passen precies in de filosofie van het terrein. De gemeente vragen we om € 3000 zodat we de elektriciteitsrekening voor een jaar kunnen betalen. De aansluiting zou ook al mooi zijn. Hopelijk gaat dat lukken.

We zouden graag samen met de gemeente optrekken om circulariteit te versnellen. We kunnen bedrijven hiermee helpen in ons zero waste centrum.’

Meer informatie over de expeditie en de missie, zie clean2antarctica.nl.