Platform Aan de Zaan broedplaats voor sociaal creatieve denkers en makers

img_6578De samenleving verandert in snel tempo. We leven in een spannende en inspirerende tijd waarin een verschuiving te zien is van een hiërarchische topdown naar een sociale bottum-up samenleving. Deze transitie is een voedingsbodem voor sociaal creatieve denkers en makers, die kansen zien om nieuwe ideeën en manieren van samenleven een plek te geven. Iedere eerste maandagavond van de maand organiseert Platform Aan de Zaan bij eetcafé Fabriek in Zaandam een avond rond deze sociaal creatieve denkers en makers.

1010108_601987823204681_1198659261_nPieter Grandiek van eetcafé Fabriek was direct enthousiast toen ambtenaren van de gemeente Zaanstad drie jaar geleden polsten of hij interesse had om een podium te bieden voor maatschappelijke initiatieven: ‘Ik hoefde geen moment na te denken. De meeste horecabazen hebben vooral oog voor het consumeren. Mijn doel is juist om iets neer te zetten waar de bezoekers iets kunnen beleven, waar ze iets mee kunnen maken en waar leuke mensen bijeenkomen die elkaar willen ontmoeten. Via Platform Aan de Zaan kun je gezamenlijk netwerken rond thema’s.

Drie jaar geleden vonden de guerilla-ambtenaren Saskia De Man en Debora Timmerman het tijd voor een platform voor Zaanstad waar maatschappelijke initiatieven het podium kregen. Iedere eerste maandagavond van de maand is er bij Fabriek een thema-avond.

Waarvoor is het platform Aan de Zaan?

Het platform is voor en door mensen die hun buurt of omgeving een stukje mooier en socialer maken.

IMG_6607 (1)
Lucas de Man

Sommige initiatieven zijn bij ons ontstaan. De avond rond mantelzorgers was prachtig. Daar is de stichting MOE geboren. Ook Simone Ronchetti, de initiatiefnemer van Tussen Zuiddijk en Zaan, kreeg bij ons het idee om de sociale cohesie in haar buurt een flinke boost te geven. Peter Meijn heeft hier zijn plan gepresenteerd voor de LOADS in Krommenie, die nu een zeer gewaardeerde plek is voor alle lagen van de bevolking. De thema’s Bewonersbedrijven, delen en verspilling leverden ook boeiende avonden op die smaken naar meer. De opening van het vierde seizoen met Lucas de Man was natuurlijk ook een hoogtepunt.

Wie zit er achter Platform Aan de Zaan?

img_6570
Esther Laan, Ben Baars, Sarah Vermoolen, Pieter Grandiek voor Jacob Passander Op de foto ontbreken Debora Timmerman. Hans Bosma en Martin van der Gaag

Het eerste jaar deden we de organisatie samen met Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam. Vanaf het begin zijn er verschillende Zaankanters actief in het netwerk.

Vaak denken mensen dat wij alle thema’s bepalen.

Voel je vooral welkom om zelf iets in te brengen of een avond te organiseren. Platform Aan de Zaan is van alle Zaankanters.

fotodebora1 (1)
Debora Timmerman
portretfotovanHarryklein_400x400
Hans Bosma
martin_van_der_gaag
Martin van der Gaag

We zoeken samen naar verdieping bij een thema en geven het inhoud. Wij gaan het samen met jou uitzoeken.

Wat is jullie ambitie?

Het is belangrijk om goed contact te onderhouden met allerlei betrokkenen/groeperingen. Je moet samenwerken als je dingen wilt laten slagen.

IMG_6596We willen graag dat mensen met nieuwe kennis naar huis gaan, waarbij het verder gaat dan alleen wat informatie op flappen schrijven. Het is mooi als we een thema kunnen uitdiepen. Op ons verlanglijstje staan thema’s rond een zorgcoöperatie, werk/basisinkomen, leeftijdsbeperking en inspirerende sprekers. We hebben verschillende thema’s die elk jaar terugkomen, zoals de Beursvloer en groenadoptie. Dat maakt het heel leuk.

11052513_888701864533274_8693085450778638430_n
Beursvloer 2015

Het is belangrijk om goed te onderzoeken wat er leeft in de buurt en betrokkenen bij elkaar te krijgen.

Hier komen mensen die zich druk maken om de samenleving. Ze delen met de bezoekers hun ervaringen, dat helpt hen om verder te gaan.

In de maatschappij spelen allerlei vraagstukken. Via Platform Aan de Zaan kun je gezamenlijk nadenken over de oplossingen. Wij werken van onderaf, dus de inwoners bedenken zelf de thema’s en de oplossingen.

Wat vond jij de mooiste Aan de Zaan avond?

img_6582
Pieter Grandiek

In de afgelopen drie jaar zijn er uiteenlopende thema’s voorbij gekomen. Er waren zoveel bijzondere momenten en ook verrassende avonden. De hennepavond was een mooi voorbeeld. waarmee je aan de hand van een product een enorme diversiteit aan mogelijkheden kunt laten zien dat naadloos past bij duurzaamheid. Die avond hadden we een zaal vol nieuwe mensen. Het was bijzonder wat er allemaal voorbij kwam qua mogelijkheden van hennep, zoals voor medicijnen, kleding, bouwmateriaal, etc.

Er is geen garantie voor succes. De avond valt en staat met de inbreng van bezoekers. Wij faciliteren, bieden een podium en onze kennis. De ene keer lukt beter dan de andere.

Hoe komen jullie aan de onderwerpen?

IMG_4468
Bij Bind

De meesten van ons zijn maatschappelijk actief in de Zaanstreek zodat we een redelijk beeld hebben wat er speelt. Meestal organiseren we de avond zelf, waarbij we zelf contact zoeken met specialisten. Regelmatig komen er ook mensen bij ons langs met een idee. Zo hadden we in juli verschillende enthousiaste mensen aan tafel die een interessant idee hadden voor een avond. Zo gaan we naar aanleiding van die brainstormavond het komend seizoen een avond organiseren om Zaankanters te stimuleren meer in de spits naar het werk te fietsen en verschillende avonden hoe inwoners meer zeggenschap krijgen en mee kunnen bepalen hoe hun buurt er uit komt te zien, qua groenvoorzieningen. We gaan ook een expeditie organiseren naar Bind op het Hembrugterrein, wanneer zij in november open gaan voor het publiek. Dat is het resultaat van een avond waarop mensen met ideeën langs kwamen.

 Wat zou het Platform nog beter kunnen doen?

beeldmerk_o(2) (1)We moeten duidelijker maken dat mensen ook zelf hun eigen avond kunnen organiseren. Onze website is goed en daar staat veel informatie op, ook vind je daar Zaanse Verhalen over initiatiefnemers. Ik denk dat we nog wel meer kunnen werken aan onze naamsbekendheid. In het café wil ik een bord plaatsen met het programma en op de site van Fabriek ga ik ook een link maken naar Aan de Zaan.

We moeten allemaal uitdragen waar we voor staan. Het zou goed zijn als onze bezoekers dat ook doen en ze niet alleen bezoekers blijven, maar ook zelf met een idee komen en elkaar opzoeken voor de uitwerking.

 Heb je nog wensen?

sarahvermoolenWe zijn nog op zoek naar uitbreiding van het kernteam. We hebben acht maatschappelijk actieve mensen, maar we kunnen nog wel mensen gebruiken met voelhoorns in de samenleving die thema’s voorbereiden en uitwerken tot een interessante avond.

Het is vrijwilligerswerk. Als je je er aan conformeert dan moet je er ook wel zijn. Het is niet vrijblijvend.

We willen op de avonden het verschil maken met een idee, een plek, een zwerm en een vlucht.

We hopen dat steeds meer mensen onze mooie avonden weten te waarderen en ons weten te vinden.

Meer weten?

Klik door voor het overzicht van 40 avonden die hier hebben plaats gevonden. Jacob Passander maakt van elke bijeenkomst een verslag dat je kunt nalezen. Interesse om een avond te organiseren of om actief te worden?

Neem dan contact op met een van de organisatoren of stuur een mail naar info@platformaandezaan.nl