Noes zet jongeren in beweging

Ik wil jongeren leren dat als je iets goed doet je er iets voor terugkrijgt.

Jongeren die niet meer naar school gaan of niet werken sluiten zichzelf vaak op. Ze worden eenzaam. Of ze zitten in een kliekje waar ze elkaar naar beneden trekken.

Via het project Maatschappelijke Dienst Tijd kunnen ze een laagdrempelige cursus volgen zodat ze zelf sport en spelles kunnen opzetten.

Voor jongeren van 14 t/m 27 jaar die even niet weten wat ze willen kan dit een opstapje zijn.

Noes Cornelisse geeft sporttrainingen aan iedereen die een stap vooruit wil maken.

‘Ik was vroeger verhuurmakelaar, daarnaast sportte ik veel. Ik had een druk sociaal leven. Door een ongeluk veranderde mijn leven totaal, mijn oude werk kan ik niet meer doen.

Ik wilde niet meer thuis op de bank zitten, bij Life Goals volgde ik de cursus jeugdsportbegeleider. Je leert kwetsbare mensen hoe zij sportles kunnen geven. Dit was zo mooi, ik wilde die kans ook geven aan anderen. Daarom geef ik de training en sportles nu aan diverse groepen.’

Maatschappelijke Dienst Tijd

‘De cursus Maatschappelijke Dienst Tijd voor jongeren van 14 t/m 27 jaar start binnenkort. Cursisten voelen dat ze weer ergens bij horen. Iemand die niet goed kan leren kan wel goed zijn in sport en spel. De cursus duurt acht weken: een dag per week (inclusief stage). De stage was eerder soms moeilijk te regelen, omdat jongeren geen geld hadden voor de reis of er niet alleen heen durfden. Daarom creëer ik nu stageplekken in Zaandam. Zo maken ze ook nieuwe verbindingen.

De tiende week organiseren ze een evenementje om te laten zien wat ze kunnen.

Het is echt laagdrempelig. Jongeren worden niet opgeleid om bootcamp te geven of om fittness te geven op een sportschool. Daar moet je een andere opleiding voor volgen. Wel leren ze om sport en spel te geven. Toen ik zelf de cursus volgde, realiseerde ik me dat ik veel meer wilde. Daarom ben ik door gaan leren voor personal trainer. Ik vind het leuk en wil nog veel meer opzetten. Zo ga ik nog meer opleidingen volgen, ik wil blijven groeien. Dat wil ik ook aan de cursisten meegeven.’

Iyad

Iyad volgt de cursus Maatschappelijk Dienst Tijd Sportcoach. ‘Ik leer hoe ik een sportcoach kan worden. Noes laat mij zien wat er nodig is om sportactiviteiten aan te bieden aan verschillende doelgroepen. Ik hou erg van sport en ik vind het heel leuk om dit uit te dragen naar meer mensen. Door de cursus zie ik dat ik de capaciteiten heb om coach te worden. Dit is mijn ambitie die ik met veel passie uitvoer. MDT sportcoach is een aanrader voor alle jongeren. Je wordt er krachtiger door en het is een goed middel om je ontwikkelen.’

Kracht groeit

‘Je ziet de kracht bij de cursisten. Soms denken ze dat ze iets niet kunnen. Dan laat ik ze met een andere vorm zien dat zij het wel degelijk kunnen. Dat werkt. Het is heel belangrijk dat ze er wel iets aan hebben. Wij zetten ons in voor de deelnemers en verwachten ook hun inzet. Je komt op tijd, je houdt rekening met elkaar en we behandelen elkaar met respect. Als je je inschrijft, dan verwacht ik je ook iedere week.

Het is heel leuk dat je ziet dat mensen elkaar gaan helpen. Er ontstaan vriendschappen en nieuwe verbindingen. Soms verstaan ze elkaar niet. Met handen en voeten komen ze er wel achter wat de ander bedoelt, dat is mooi om te zien.

Soms komen ze erachter dat ze sporten niet leuk vinden. Maar een evenementje organiseren spreekt ze wel aan. Ze hoeven na de cursus niet allemaal sportles te geven. Het opent wel mogelijkheden om te ontdekken wat wel bij je past. De sport is een middel. Je krijgt een goed gevoel wanneer je in beweging bent. Je doet er weer toe. Je merkt dat mensen zich weer belangrijk voelen, dat het fijn is om in een team te werken.’