Je netwerk heb je al, maar hoe zet je het in?

‘Hoi Sarah, je spreekt met Lin. Hoe is het met jou? Hoe beleef jij deze tijd? Voor mij verandert er niet zoveel omdat ik altijd al vanuit huis werk. Wel ga ik nu meer de voortuin in om op veilige afstand praatjes te maken met mensen die voorbijkomen. Ik vertel je straks waarom ik je bel.’

Na een leuke inleidend gesprek waarbij we uitwisselen wat deze periode voor ons betekent vertelt Lin McDevitt-Pugh dat ze haar boek over netwerken in het Nederlands heeft vertaald. Heb ik misschien tips hoe zij de lokale pers kan benaderen?

De headphone gaat op en ik maak een verhaaltje over waar ze mee bezig is geweest. Aan het eind van het interview vertelt ze dat dit dus netwerken is. Toen ze me belde, wist ze al dat de kans groot was dat ik er een verhaal van ging maken :-). Zo werkt het dus!

En dan is het extra leuk om te weten dat ik Linn alleen ken van de mail en we elkaar nog nooit eerder gezien of gebeld hebben. Een mooi voorbeeld hoe Linn effectief gebruikmaakt van haar netwerk.

Wie is Lin McDevitt-Pugh?

Lin McDevitt-Pugh uit Krommenie was in Australië een activist die zich inzette voor mensenrechten en milieu. In de jaren zeventig werd ze door een Duitse politica uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Europa. Als ze daarop inging zou ze haar in contact brengen met Europese activisten en organisaties die eenzelfde doelen nastreefden. En zo gebeurde het.

‘Als journalist zette ik mijn werk voort in Europa, met Amsterdam als standplaats. Ik maakte een tijdschrift over de internationale milieubeweging. Daarna ben ik me ook gaan verdiepen in seksueel geweld en vrouwenrechten.

Dit werk kun je alleen als je een goede netwerker bent. Zo had ik al snel een uitgebreid netwerk van mensen die actief waren voor hetzelfde doel.

 

Lin McDevitt-Pugh, fotografie Dirk Brand

Vertel eens over je boek over netwerken

Eerder schreef Lin het boek ‘So you think you can netwerk’. Het boek uit 2016 heeft ze vertaald in het Nederlands en aangevuld met nieuwe verhalen. In de Nederlandse vertaling staat op de omslag Waarom netwerken heel makkelijk is – terwijl iedereen het tegenovergestelde denkt.

In mijn boek vertel ik vooral verhalen, omdat ik denk dat dit werkt. Droog informatie uitwisselen werkt bij mij in ieder geval niet.

‘Netwerken doe je altijd. Het gaat niet om het uitwisselen van visitekaartjes.’ Veel netwerkboeken gaan over het maken van nieuwe contacten. Lin wil juist mensen laten zien dat mensen al een netwerk hebben waar ze goed gebruik van kunnen maken.

‘Ngo’s bereiken veel door te netwerken. Ze benaderen wetenschappers uit hun kennissenkring met vragen zodat ze de relevante informatie kunnen verspreiden via hun netwerk. Dit werkt heel snel.

Het bedrijfsleven heeft hier maar met een half oor naar geluisterd en organiseert nog steeds netwerkbijeenkomsten. Ik vertel juist dat je het netwerk al hebt. Kijk goed rond naar wie je al kent. Vaak benutten mensen die relaties nog niet genoeg. In het boek beschrijf ik stappen die je kunt ondernemen.

Mensen zijn vaak gevleid als je ze vraagt of je met ze mee wilt denken. Dat werkt als instrument heel goed. Als je mensen kent, dan durf je ze ook wel te vragen om advies.’

Fotograaf Maarten Roukema

Je geeft les aan nieuwkomers?

‘Sinds 2016 geef ik netwerkles aan nieuwkomers. In de gemeente Zaanstad doen we dat als onderdeel van de inburgering. Nieuwkomers zeggen dat ze heel weinig mensen kennen.

Ik vertel nieuwkomers dat ze hun vraag of wens moeten stellen aan mensen die ze wel kennen.

Zo kunnen ze ervaren wat het oplevert. Zoals het verhaal van de kok die bij een kapper vertelde over zijn droom om een eigen restaurant te starten. De kapper knipte rustig door en kon hem tips geven om zijn droom een stap verder te brengen.

Een netwerk geeft je het gevoel dat je ergens bij hoort. Als je een onbekende iets vraagt dan zal iemand de vraag beantwoorden en het snel weer vergeten. Maar als de vraag via iemand uit je netwerk bij die persoon wordt neergelegd, dan zal de persoon er meer werk van maken. Hij of zij kent jou immers en vindt het dan belangrijker om die persoon verder te helpen. Dit kan er zelfs toe leiden dat het nieuwe contact onderdeel wordt van het netwerk van de persoon met de vraag.’

Het boek is te koop via de link als ePub en als pdf

Heb je nog een tip?

‘Mijn tip voor mensen tijdens de coronacrisis: In tijden van fysieke isolatie kan je je netwerk prima aanspreken. Ze zijn bereid om veel voor je te doen. Meestal is het alleen een kwestie van lef, om iets te vragen of dingen aan te bieden. Heb lef!

Neem mijn boek. De redacteur heb ik ontmoet tijdens mijn werk met nieuwkomers in Vlaardingen. Ik vond haar manier van schrijven heel mooi en heb haar gevraagd om mijn boek te redigeren. Mijn vormgever woont lokaal – ik heb jarenlang samen met haar, haar moeder en andere vriendinnen BouleVaart georganiseerd. We kennen elkaar, we vertrouwen elkaar en net als de meeste mensen, werken we het liefst met mensen die we kennen en vertrouwen. 
Door de crisis vergaderen collega’s online en zien elkaars werkplekken – en soms ook nog een kind, of een kat, of een tuin. De werkrelaties worden iets persoonlijker – en als we elkaar als mensen leren kennen, niet alleen als collega’s, durven we elkaar meer te vragen.’

Eerdere verhalen over Lin

Netwerk nieuwkomers stap voor stap, lees meer

Boulevaart, lees meer

Samen verbinden voor de samenleving (over de Engelse versie van het boek), lees meer