Kom je praten met de nieuwkomers in Zaanstad?

IMG_8877Zomer 2014 kwam Mohammad Shabani naar Nederland. De wereld die hij hier aantrof verschilde in talloze opzichten van zijn thuisland Syrië. Door zelf op onderzoek uit te gaan ontdekte hij hoe het werkte om bijvoorbeeld een baan te vinden. Zijn ervaringen wil hij delen met andere nieuwkomers zodat het voor hen iets makkelijker wordt. Hij zoekt contact met Zaankanters die op zondagmiddag van 14 tot 16 uur op de Peperstraat 132 in Zaandam een praatje komen maken zodat mensen hun Nederlands kunnen oefenen.

Mohammad Shabani
Mohammad Shabani

Mo Shaa, zoals hij op Facebook wordt genoemd, timmert hard aan de weg om goed te integreren. ‘In Syrië heb ik mijn diploma tandtechniek behaald. Dat was gelukkig geldig in Nederland. Ik wilde heel graag werken, maar het was erg lastig om een baan te vinden, want het werkt hier heel anders. Ik had geen idee hoe ik het moest aanpakken. In Syrië loop je bij een bedrijf binnen en dan heb je een gesprekje. Daarna laten ze weten of je bij hen kunt werken. Door veel te zoeken op Internet kwam ik erachter hoe je in Nederland een baan vindt. Daar vond ik succesvolle voorbeelden van een curriculum vitae en een motivatiebrief. Het was erg moeilijk, maar het is wel gelukt. Ik werk nu bij een tandheelkundepraktijk in Amstelveen. Het is een erg leuk team en ik ben de enige Syrische man daar.’

Je moet alles zelf doen

16900045_1410360872379162_115128194_nNieuwkomers moeten  alles zelf regelen. Zo moeten ze op websites een taalcursus vinden, waarvoor de aanbieders vaak alleen Nederlandstalige teksten gebruiken. ‘Het vinden van een uitstekende taalcursus was erg moeilijk. Daarom wil ik andere nieuwkomers in Zaanstad graag helpen zodat het voor hen wat makkelijker wordt. Stapje voor stapje gaan we het aanpakken. Samen met een paar enthousiaste collega’s organiseren we iedere zondagmiddag het taalcafé.

16837834_1410360819045834_1836698363_n

Hoe vind je werk?

We krijgen bijvoorbeeld les in sollicitatietraining. Voor de groepjes van drie tot vier mensen zoeken we Nederlandse begeleiders om de spreekvaardigheid te bevorderen. We willen het zo leuk mogelijk maken en aan de hand van praktijkvoorbeelden de kennis vergroten. Zo maken de mensen kennis met de nieuwe cultuur en leren ze Nederlands te kletsen.

Alleen kan ik niet zo veel doen, maar met de hulp van veel mensen kunnen we veel nieuwkomers een stap verder helpen. Ik ben blij om dit met z’n allen te doen.

Voor mij gaat alles steeds een stukje makkelijker. Dat wens ik andere mensen ook toe.

Iedereen die de nieuwkomers wil helpen met de taal, om de weg te vinden in de Zaanstreek of een activiteit wil aanbieden voor de kinderen is van harte welkom.

Zoals Mo mooi formuleert: ‘Wij ontvangen graag Nederlandse mensen die komen kletsen, een praatje maken en koffie met ons komen drinken.’

Zondag 14 tot 16 uur

In een openbare ruimte aan de Peperstraat 132 in Zaandam zijn nieuwkomers en Nederlanders iedere zondag welkom van 14 tot 16 uur. De kinderen willen graag contact met Nederlandse kinderen. Iedere week zijn er nieuwkomers die behoefte hebben aan een praatje om de Nederlandse taal beter te leren en om tips te krijgen hoe ze hier hun weg kunnen vinden. Afgelopen zondag was er bijvoorbeeld een jonge Syrische breakdancer die graag les wil geven in breakdance, fitness en Zumba. Er was ook een Syrische kok die bijzondere en voor Syrische begrippen pittige gerechten maakt. Er zijn slechts enkele restaurants wereldwijd die dezelfde keuken voeren. Hij wil graag starten met een restaurant in Amsterdam. De Irakeze technicus die bij een NGO werkt komt iedere week omdat hij graag Nederlands wil leren en oefenen. En zo zijn er nog veel meer leuke nieuwkomers die jou graag willen leren kennen zodat je hen wellicht een stapje verder kunt helpen. Kom je ook?
 

Meer informatie krijg je via Mo en de Facebookgroep Het Arabische forum in Zaandam