Even opladen is noodzakelijk: Reis met je hart

IMG_4691‘Dertien miljoen Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie, soms zelfs een paar keer per jaar. Er zijn ook mensen die nooit op vakantie kunnen. Daarvoor heb ik de stichting ‘Reis met je hart’ opgericht.’

Mila Wit-Emonds woont in Landsmeer en heeft een kantoor in Zaandam. De stichting zet zich in voor alle Nederlanders, maar heeft inmiddels een aardig Zaans netwerk.

Wat is je achtergrond?

Ik heb dertien jaar in de reiswereld gewerkt in diverse functies bij allerlei afdelingen. Alle facetten heb ik gezien. Daardoor weet ik wat het betekent voor mensen om op vakantie te gaan. Veel mensen gaan meer keren per jaar. Dat is erg belangrijk voor ze. In 2008 kreeg armoede door de recessie een gezicht. Er kwam een nieuwe groep bij die door omstandigheden in de financiële problemen kwam. Mensen raakten hun baan kwijt. Soms leidde dit ook tot echtscheiding en/of ziekte waardoor de problemen zich opstapelden. In die tijd kwam ook een tegenbeweging op gang van mensen die iets hebben en dat wilden delen. Zoals bijvoorbeeld Airbnb. In die tijd werd ik me erg bewust van de talloze mensen die nooit een weekeinde weg kunnen of op vakantie. Terwijl het juist voor hen zo belangrijk is om even uit de dagelijkse sleur te raken, de batterij weer op te laden en een positieve tijd te hebben met elkaar. Het is zo belastend als je dat niet kan. Voor deze doelgroep wilde ik in actie komen en heb daarvoor de Stichting Reis met je hart opgericht.’

Hoe ben je gestart?

‘In 2015 kreeg ik het podium van ANVR om mijn idee te vertellen tijdens een congres. Dat werd onmiddellijk omarmd en op 1 oktober werd de stichting een feit. Het ging toen heel snel. Grote reisorganisaties en touroperators waren direct bereid om in natura van alles te leveren, zoals reizen, vervoer, accommodatie, etc. Iedereen draagt een stukje bij. Zo kunnen we het hele jaar door mensen voorzien van vakanties en weekeindes weg. In het laagseizoen is dit goed te regelen, omdat er dan toch lege plekken zijn. Thomas Cook, Landall, TUI, Fox Verre vakanties en hotelketens, ze doen allemaal mee.

Hoe werkt het?

Je kunt jezelf niet opgeven. Er zijn veel mensen die leven onder de armoedegrens. Voor hen worden soms al dingen geregeld. De groep die er net boven zit, komt daar niet voor in aanmerking maar zij hebben het net zo hard nodig. Ken je iemand die nooit op vakantie kan en het hard nodig heeft, dan kun je hem of haar met een motivatie opgeven. We gaan uit van de kracht van de persoon en de gunfactor, omdat jij die persoon hebt voorgedragen. We benaderen het positief en gaan geen zielige verhalen opschrijven.

Er is veel onzichtbare armoede waarbij mensen geïsoleerd leven en zich schamen. Je kunt de drempel verlagen door ze op te geven, zodat ze zich gesteund voelen en de muur al een beetje wordt afgebroken.

We willen de maatschappelijke betrokkenheid vergroten. Geef je iemand op, dan ga je vervolgens aan het werk om ook een klein budget te regelen zodat iemand ook geld geeft om tijdens het weekeinde weg of de vakantie ook echt vakantie te vieren. Het verhaal van de persoon plaatsen we op de website waarmee jij in de omgeving kunt vragen of er mensen bereid zijn om een bedrag te geven voor het zakgeld. We letten er ook op wat iemand zelf voor draagkracht heeft. De persoon die iemand aanmeldt wordt de ambassadeur. Het doel is ook om de eenzaamheid te verminderen. Met deze aandacht maak je al een stap. Zelf maak je als donateur als eerste al € 15 over. Dit komt rechtstreeks ten goede aan het zakgeld. We hopen dat de aandacht blijvend is.

Wat hoop je te bereiken?

We leren zo weer naar elkaar te kijken, dat bepaalde zaken niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Door iets voor een ander te regelen krijgt hij of zij weer een zetje in de goede richting, krijgt nieuwe contacten en komt de balans weer even terug in het gezin. Zeker als mensen zich gesteund voelen door de omgeving.

Er rust nog een taboe op het hebben van pech, maar het kan letterlijk iedereen overkomen dat je je baan verliest, ziek wordt, of in een echtscheiding geraakt en dan alles kwijtraakt. Alles staat dan op z’n kop. Ik hoop dat mensen zich bewust worden van de omgeving. Met z’n allen kunnen we een verandering te weeg brengen.

Wat heb je al bereikt?

Er zijn inmiddels al vijftig vakanties en weekeindes weg gerealiseerd. Van een actieve vakantie in Frankrijk tot een weekeinde weg en zelfs is er een gezin naar Jordanië geweest. We kijken heel goed wat bij hen past en wat ze nodig hebben. Er zijn twee miljoen mensen die nooit weggaan, dus dit is een druppel op een gloeiende plaat. Iedereen verdien het op vakantie te gaan. Daar is de reisindustrie zich ook van bewust, daarom dragen ze hier graag aan bij.

Hoe financier je het?

De reisorganisaties leveren alles in natura en het zakgeld wordt bij elkaar gesponsord door de persoon die iemand heeft ingebracht. Dat gaat rechtstreeks naar de vakantiegangers.

We zijn op zoek naar sponsors en fondsen die ons steunen. Anderhalf jaar heb ik me als vrijwilliger ingezet. Nu zijn we aan het professionaliseren en krijgen twee mensen een klein salaris uitgekeerd. Daarnaast werken er vier vrijwilligers en hebben we bestuursleden.

We weten dat fondsen en subsidies onder druk staan, maar het gaat ons vast lukken. We houden de kosten laag. Het draait erom dat we mensen die het verdienen op vakantie kunnen laten gaan. Het is heel belangrijk om er in deze fase heel veel energie in te steken. De naamsbekendheid wordt ook groter. Ik ben ook op zoek naar samenwerking, want de synergie werkt goed. Samen bereik je zoveel meer.

Mijn zoon van zeven heb ik geprobeerd uit te leggen waarom ik het belangrijk vind om me hiervoor in te zetten. Zo krijgt hij ook het maatschappelijk bewustzijn.

Is er ook een oplossing voor mensen die niet het zakgeld bij elkaar krijgen?

IMG_4648Zelf woon ik in Landsmeer. Via de ondernemers probeerde ik daar zakgeld bij elkaar te krijgen. De eerste reactie was: Er zijn toch helemaal geen arme mensen in Landsmeer? Natuurlijk zijn die er wel. We hebben inmiddels al een aantal gezinnen een vakantie kunnen aanbieden.

In Zaanstad werken we samen met Saens Fietsen. Verschillende ondernemers en clubs hebben in december ook met heel slecht weer kilometers gefietst voor het goede doel. Met de opbrengst hebben we verschillende gezinnen via Spirit een vakantie kunnen aanbieden met zakgeld.

Sommige reisorganisaties sturen na afloop van de reis een berichtje waarin ze onder meer aandacht vragen voor Reis met je hart. De strekking is: je hebt zelf hopelijk genoten van de reis en wellicht wil je een kleine bijdrage leveren voor iemand die zoiets niet kan meemaken. De organisatie srprs.ne werkt ook mee en heeft allerlei klussen gedaan om geld in te zamelen. Als we creatief zijn dan is er dus wel van alles mogelijk.

Wat betekent het voor de mensen?

Als je de reisverslagen op de site leest dan krijg je soms echt kippenvel. Het feit dat je je even niet arm voelt, dat je even niet de uitzondering bent maar tussen de mensen verkeert. Mensen voelen zich weer gesterkt en krijgen vertrouwen en kracht om weer dingen te doen. Ze komen even uit hun comfortzone.

Natuurlijk is het een heel kwetsbare doelgroep. Door allerlei zaken realiseer je je hoe moeilijk het voor hen is om in de armoede te leven. Zo is het eens voorgekomen dat de problemen zo groot waren dat het gezin op het laatste moment niet kon gaan. Dat was een enorme domper voor hen. We regelen dan dat ze later alsnog kunnen gaan. Vaak is deze doelgroep zo afhankelijk van allerlei factoren waar ze zelf geen invloed op hebben. Dat geeft veel stress.

Natuurlijk is het ook moeilijk voor mensen als ze terugkomen en de bedreiging of de eenzaamheid er nog altijd is. Het feit dat ze even gezien zijn, kan voelen als erkenning. Doordat zoveel mensen in hun omgeving hebben bijgedragen aan hun zakgeld voelen zij zich in ieder geval meer betrokken. Het begint met bewustwording.’

Klik op deze link voor de website van Reis met je hart

 

Via Saens Fietsen kun je ook geld inzamelen voor Reis met je hart. Er is nog € 1000 beschikbaar die mensen bij elkaar kunnen fietsen via de app Fundrunner. Wil je weten hoe het werkt zodat jij geld bij elkaar fietst voor het goede doel Reis met je hart, bekijk dan onderstaand  filmpje