De droom van Koken Eten Daten

Ik ga het gewoon doen

Astrid van der Meer had een droom. Ze wilde een kookstudio voor mensen met een lichamelijke beperking, maar ook voor eenzame en oudere mensen. Om met en voor elkaar samen te koken en betaalbaar te eten. Koken Eten Daten in Westzaan draait inmiddels dankzij een grote gift van de Rabobank en talloze sponsors. En dankzij de creativiteit en ondernemingslust van Astrid.

FullSizeRenderAstrid van der Meer: ‘In alles wat ik doe, staat de passie centraal. Dan alleen werkt het voor mij. Als ik iets moet bewijzen, dan word ik uitgedaagd. Ik hou van het competitieve. En ik wil altijd onderscheidend zijn. Zo heb ik goed gezocht naar een concept dat nog nergens in Nederland bestaat. Koken Eten Daten met en voor mensen met een lichamelijke beperking is uniek en mooi vanwege de eenvoud.

Waar begint het verhaal?

Vorig jaar had ik me ingeschreven voor de Coöperatieve elevator pitch van Rabobank Zaanstreek.  Na de ronde met de vakjury mochten er drie hun idee pitchen voor de leden. Zij bepaalden de winnaar. Toen ik een jaar geleden op het podium stond, wist ik dat ik mijn idee sowieso zou uitvoeren. Ik won de eerste prijs. Dankzij de gift van € 40.000 uit het Coöperatiefonds van Rabobank Zaanstreek kon ik goede materialen aanschaffen. Zo is het nog veel mooier geworden dan ik had bedacht. Iedereen die hier binnenkomt, krijgt het ‘wauw-effect’, want het ziet er zo sfeervol uit. We kunnen betaalbare maaltijden serveren omdat we samenwerken met de Dekamarkt. Van hen krijgen we niet verkochte dagverse producten, die anders weggegooid zouden worden. Wij snijden een rot puntje eraf en laten zien dat het nog heel goed bruikbaar is.’

Waarom hebben Rabobankleden in 2015 voor jouw idee gekozen als beste pitch?

FullSizeRender[3]‘Dat kan ik wel verklaren. Omdat ‘het’ ons allemaal kan overkomen. Het zal je maar gebeuren. Dat je langdurig ziek bent, oud en alleen, in een rolstoel terecht komt of het noodlot slaat dit keer bij jou toe. Als je gehandicapt raakt, dan heb je nog steeds behoefte aan koken en gezelligheid. Buurt- en verpleegtehuizen hebben soms kookvoorzieningen.

Ik wilde iets doen voor mensen buiten de zorgsfeer.

Zodat ze met aangepaste voorzieningen samen voor elkaar kunnen koken, en elkaar kunnen ontmoeten. In de kookstudio in Westzaan is alles aangepast, zodat mensen ook vanuit de rolstoel of ligbed kunnen koken. Elke keer opnieuw merk ik dat het werkt tussen de mensen. En dat ontroert steeds opnieuw.’

Wat is je achtergrond?

IMG_5701Met Koken Eten Daten werkt Astrid aan haar derde carrière. ‘Als ik een idee heb, ben ik het al direct aan het uitvoeren. Toen ik de oproep zag voor deelnemers aan het tv-programma Masterchef was mijn eerste reactie: ‘Leuk, ik doe mee.’ Deelname aan Masterchef kwam op het moment dat ik net mijn beautysalon na negentien jaar had verkocht. De salon was een commercieel concept waarbij vakkennis en onderscheidend vermogen sterk waren ontwikkeld. De basis was dat we klanten behandelden zoals wijzelf thuis behandeld wilden worden. In 2010 eindigden we daarom bij de beste vijf schoonheidssalons van Nederland.

Je wist dat ik daarvoor op een heel hoog niveau waterpolo heb gespeeld? Het was vreselijk om elke keer opnieuw het ijskoude water in te springen. Maar als je er dan eenmaal in ligt en met je team keihard knokt om de ballen in het net te gooien, dan is de passie groter dan de tegenzin van het ijskoude water.’

‘Na een carrière in de sport en een eigen bedrijf succesvol te hebben gerund werd het tijd voor een sociaal project.’

Nee heb je, ja kun je krijgen

Hoe heb je zoveel sponsors gevonden?

FullSizeRender[5]‘Wanneer je zonder geld iets wilt neerzetten, dan moet je het heel creatief aanpakken. Zo is de kookstudio verbouwd door leerlingen. Zij zijn ondersteund door een professioneel bouwbedrijf. Leerlingen van allerlei opleidingen werken graag aan iets mee dat blijvend is. Dat motiveert. Enorm veel mensen hebben op de een of andere manier vrijwillig een bijdrage geleverd.

IMG_5466Mijn moeder heeft mij geleerd ‘Nee heb je, ja kun je krijgen.’ Hoe gek het ook is, ik vraag het gewoon. Ik vraag me wel eens af waarom zoveel mensen Koken Eten Daten steunen. Ik heb een natuurlijke eigenschap om mensen te enthousiasmeren. Het komt echt uit mijn hart en ik weet het te visualiseren zodat anderen mijn idee ook zien. In deze nieuwe fase heb ik weer zoveel nieuwe mensen leren kennen die het idee hebben omarmd. Dat is zo bijzonder.
Anderhalve week voor de opening van de kookstudio had ik een band die kosteloos optrad maar nog geen tent. Ik loop dan bij De Wit binnen – een van de grootste verhuurders van tenten voor evenementen in Nederland – en vraag naar de directeur. De man hoort mijn verhaal en vraagt of ik een mail wil sturen wat ik nodig heb. Daarna wordt alles netjes en gratis geleverd.

Ik weet zelf ook niet hoe ik het voor elkaar krijg.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

IMG_5539‘We hebben nu twee tot drie groepen per week. Geld voor advertenties hebben we niet nodig, want mensen weten ons al goed te vinden. De komende weekeindes zitten we al twee maanden vol.

Andere gemeentes hebben ook belangstelling voor dit concept. De basis in Westzaan moet eerst goed zijn. Wanneer we met beide benen stevig in de grond staan, dan gaan we verder kijken of het concept ook elders kan worden uitgewerkt.

Ik ben benieuwd wie dit jaar de winnaar wordt van de Coöperatieve Elevator Pitch van Rabobank Zaanstreek.

De belangrijkste tip is: geloof in jezelf en je eigen plan. Hoe sterker je die overtuiging hebt des te beter je dat kunt visualiseren.’