Helmies droomthuis weer stap dichterbij

We kloppen deze zomer aan bij Zaankanters die we eerder spraken. Hoe staat het met hun plannen en acties om in hun buurt iets te betekenen? Zo droomt Helmie Ammerlaan uit Assendelft van een leefgemeenschap voor ouderen en hun dementerende partner. Hoe ver is ze met de verwezenlijking van die droom? ‘Ik knijp me vaak in de arm om te beseffen dat het staat te gebeuren.’

IMG_8794
Helmie kent geen twijfel: haar droomthuis voor dementerenden en hun partner gaat er komen.

‘Een stolpboerderij en drie aaneengeschakelde woningen op de hoek Dorpsstraat-Noorderveenweg in Assendelft, dat gaat het worden. FKG Architecten uit Koog aan de Zaan heeft er een prachtige tekening van gemaakt. In totaal gaat het om 24 wooneenheden, waar ruimte is voor in ieder geval zes tot acht echtparen. Vanochtend ben ik nog op de plek geweest, samen met de bouwer, Van der Gragt. Als ik daar in het veld sta, lopen de rillingen me over de rug. Als een soort verliefdheid. Ik denk dan: ze gaan het doen, ze gaan echt voor me vechten. Dat is een groot cadeau. Ik knijp me vaak in de arm om te beseffen dat het staat te gebeuren.’

Aanvankelijk ging je er vanuit dat de eerste paal er vorige maand al in ging, op je verjaardag.
‘Ik weet inmiddels dat de realisering van een project als dit zomaar zeven jaar kan duren. Zolang zal het niet gaan duren, hoor. Ik gok dat de boerderij er over twee jaar staat. Er moet gesloopt worden, herbouwd; je bent zo anderhalf jaar verder. Dat vind ik niet erg, als ik maar weet dat het doorgaat.’

Wat heb je nodig?
‘Investeerders. Er is interesse, mensen vinden het een prachtig project. Het wachten is op iemand met lef, iemand die de stap ook echt durft te nemen. In het veld vandaag zei ik tegen de bouwer dat het zó ontzettend goed voelt om ermee bezig te zijn. Waarna hij zei dat hij zijn best zal doen. Zijn best doen? Het gáát er komen, dat weet ik zeker.’

Door naar m’n gevoel te luisteren ben ik zover gekomen als waar ik nu ben.

Je was in gesprek met zorgaanbieder De Zorgcirkel. Hoe staat het daarmee?
‘Met De Zorgcirkel ben ik nog steeds in gesprek, al zo’n zeven, acht maanden. Een ‘ja’ is er nog niet, en daarom is het nu tijd om ook met andere mogelijke investeerders te gaan praten. Ik kan niet op één paard blijven wedden. De bouwer vindt het een geweldig positief plan, maar hij kan niet eeuwig wachten. Het is toch business, het gaat ook om geld. Als dit er niet komt, bouwt hij er woningen.’

Wat voor alternatieven heb je, als het om investeerders gaat?
‘Bijvoorbeeld twee ondernemers uit Hilversum. Deze vrouwen runnen in die plaats een zorgvilla, en ik ben al een paar keer bij ze geweest om met ze te praten over mijn plan. Een optie is dat zij de boerderij huren.’

artist impression helmie
De allereerste artist impression van Helmies droom.

Wat zal jouw rol zijn als de stolpboerderij er eenmaal staat?
‘Ik heb allemaal plannen, ook voor wat ik in het bedrijf kan betekenen. Belangrijk vind ik dat de naam en het concept gewaarborgd zijn. Dat het uiteindelijk blijft, zoals ik het bedenk. Hoe het allemaal vorm krijgt, ook mijn rol, bepaal ik stap voor stap, zoals het hele proces verloopt. Ik doe steeds één ding tegelijk.’

Heb je nooit een moment van twijfel?
‘Nee, nooit. Zolang mijn gevoel zegt dat het goed gaat, heb ik er alle vertrouwen in. Door naar mijn gevoel te luisteren ben ik zover gekomen als waar ik nu ben. En dat is best ver.’

Het verhaal van Helmie kun je uiteraard nog terugvinden. Op de hoogte blijven van Helmies vorderingen? Dat kan via haar Facebookpagina