Gold Star Children bezoekt Taalcafé

IMG_5284Ondernemer Sarah Vermoolen begeleidt samen met gastdocenten twee groepen op OBS De Pionier in Wormerveer in ontluikend ondernemen. De kinderen zijn zo enthousiast dat de eerste sociale onderneming inmiddels is gestart. Bij het Taalcafé in Zaandam hebben ze op 19 maart veel kinderen van nieuwkomers blij gemaakt.

Bedenk een bedrijf of dienst waarmee je geld kunt verdienen. Leerlingen van groep 8 die deelnemen aan het project Ontluikend ondernemen van Enforz buigen zich over deze vraag. In maart en april worden er op vijftig basisscholen, verspreid over Nederland, lessen gegeven door masters die leerlingen voorbereiden op de veranderende wereld waarin ze zich ondernemend moeten gaan opstellen. Ze leren wat nodig is om een bedrijf te starten.
In het lesmateriaal staat duidelijk omschreven: ‘Het bedrijf zelf ga je niet oprichten hoor, dat moet nog even wachten!’ De leerlingen denken daar iets anders over…
Sarah Vermoolen: ‘Mark Damman en ik ervoeren bij de derde les opnieuw hoe enthousiast kinderen zijn en hoe maakbaar de maatschappij nog is. Kinderen van groep acht ervaren nog geen beren op de weg, voor hen is alles nog mogelijk. We geven de lessen als vrijwilliger, de beloning van de stralende gezichten en de inzet is een forse beloning. Het is mooi om te zien waar de leerlingen mee komen en hoe ze een verschil willen maken.’

Gold Star Children

IMG_9124Een groep van vier meiden heeft een mooie ambitie: ‘We willen kinderen die ‘onder de grond zitten en zich ellendig voelen’ zich beter laten voelen.’ Sulaf (13 jaar) is een paar jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Op de vraag wat zij vooral nodig heeft begon ze te stralen toen we benoemden dat ze graag welkom geheten wil worden. De enthousiaste groep meiden gaan het logo met Gold Star Children uitwerken. Dit wordt het symbool om kinderen, die onder moeilijke omstandigheden leven, welkom te heten en ze een gouden ster moment te geven. De gouden ster willen ze op kleding, t-shirts, cupcakes en armbandjes aanbrengen. Deze ambitieuze meiden willen er niet alleen een plan voor maken, zij willen het ook zo snel mogelijk uitvoeren.
IMG_9147De kinderen hebben al kleding en knuffels ingezameld. Deze hebben ze zondag om 14 uur langs gebracht naar de Peperstraat 132 in Zaandam. Daar komen iedere week op initiatief van Mo Shaa Arabische nieuwkomers bij elkaar om Nederlanders te ontmoeten.
Sarah had daar eerder een verhaal over geschreven en de meiden willen daar starten met hun bedrijf. Ze IMG_5298richten zich eerst op kinderen die gevlucht zijn en nu in Zaanstad wonen maar hun doel is om op termijn kinderen uit de hele wereld te helpen.
Waarom alleen iets verzinnen als je het ook direct kunt uitoefenen is hun motto.
Zondag zijn ze naar de Peperstraat geweest en hebben daar veel kinderen blij gemaakt met de boodschap van Gold Star Children die ze een gouden moment willen bezorgen.

Bekijk de video

column Zaansche Molen101

Sportex
De groep van vier meisjes wil mensen die nauwelijks bewegen aan het sporten krijgen. Daar gaan ze iedereen voor inzetten zodat heel Wormerveer op termijn in beweging is. Ze weten al wat ze gaan aanbieden en hoe ze het gaan aanpakken. De opgave is nog hoe je mensen die normaal niet sporten wel actief krijgt. Ze hebben daarvoor een gouden idee bedacht waardoor je zelfs gamers die eigenlijk hun spel niet in de steek willen laten in actie krijgt. Het idee is zo goed dat we er van overtuigd zijn dat het gaat lukken. Hou hun bedrijf Sportex in de gaten!
 https://youtu.be/WrVlwFKcjCo
Vorige week leerde gastdocent Bart de Wit van Rabobank Zaanstreek dat elk bedrijf begint bij inspiratie. Hij had nog een belangrijke tip voor de jonge sociale ondernemers. ‘Je kunt een sociale onderneming starten en op andere wijze geld verdienen die je dan in het goede doel investeert. Je kunt ook een sociale onderneming opstarten waarbij in gezamenlijkheid voor en met de doelgroep wordt gewerkt. Zo kun je nieuwkomers betrekken bij je plan en samen tot een verdienmodel komen. Hij raadde aan om als je goed wilt doen jezelf niet te vergeten. Als je zelf geen geld hebt om te eten en te slapen dan doe je het niet goed. De leerlingen moeten in hun model dus zorgen dat ze er een basis uithalen om het bedrijf te kunnen leiden. Ze moeten natuurlijk wel zorgen dat er zoveel mogelijk verdiend wordt om veel mensen te helpen. Beide groepen hebben daar inmiddels al goed over na gedacht dus de insteek wordt dat er ook geld wordt verdiend.’

Bekijk de video van Sportex